hirdetés

Mire figyelj télen, ha kutyádat sétáltatod: a karomápolás kiemelten fontos

László Enikő

2020. december 8

Fontos, hogy a kutyasétáltatás mindig az évszaknak megfelelően történjen. Télen a mancsok védelmére és a test melegen tartására kell leginkább figyelmet fordítani.

hirdetés

A hideg évszak sok kihívást gördít a gazdák és kedvenceik elé is. Sokan kevésbé lelkesen indulnak útnak több réteg ruhában, hidegben, sötétben. Teljesen érthető, de muszáj. Mutatunk néhány tényezőt, amire fontos, hogy ügyelj ilyenkor!

Legyetek mindig láthatóak!

Télen a nappalok rövidebbek, jóval korábban sötétedik, mint máskor. Fontos, hogy te és kutyád is mindig láthatóak legyetek. A rossz látási viszonyok miatt egy autós nehezebben vesz észre titeket, a csúszós utak pedig akár tragédiát is okozhatnak. Érdemes beszerezned kedvenced számára egy világító nyakörvet. Ennek segítségével nem csak te, hanem mások is könnyebben megtalálják a sötétben bóklászó ebet. Saját biztonságod érdekében egy fényvisszaverő ruhadarab jó szolgálatot tehet.

A világító nyakörv időjárástól függetlenül hasznos lehet.

Öltözzetek melegen!

Nem csak feltűnő, de meleg ruhadarabok is kellenek. Az egyik legalapvetőbb kelléke a téli sétáknak a meleg öltözet. Ez szintén fontos számodra és kutyádnak is. Főleg a kistestű, rövidszőrű négylábúakra érdemes kabátot adni. Te ismered kedvencedet, így el tudod dönteni, mennyire fázós, mikor igényel ruhát. Egy nagytestű eb is vacoghat, egyáltalán nem ciki vagy kínos, ha odafigyelsz egészségére. Extrém esetben akár a fagyás veszélye is fennállhat, ami leginkább a mancsokat, farkat, füleket érinti. Ha azt látod, hogy kutyád nagyon fázik, irány haza!

A karomápolás fontossága

A karmok segítik a tapadást. Ha túlságosan hosszúra nőnek, akkor kedvenced nagyobb eséllyel csúszkál a fagyos talajon. Emellett akár fájdalmat is okozhatnak számára, amit biztosan el szeretnél kerülni. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a karmokat. Ha úgy látod, hogy túl hosszúak, vidd el egy kutyakozmetikushoz, esetleg ha elég ügyes vagy, te magad is levághatod neki otthon.

Demeter Krisztina kutyakozmetikus megmutatja, hogyan kell szakszerűen és biztonságosan vágni a kutyák karmát:

Mancsok védelme

A fagyos talaj, a jégmentesítést szolgáló különböző termékek kimarhatják kedvenced talppárnáit, ami rendkívül fájdalmas számára. Ennek elkerülésére jó megoldás lehet a kutyacipő. Sok eb meglehetősen furcsán jár benne az első alkalommal, de idővel hozzászoknak. Melegen és szárazon tartja a tappancsokat amellett, hogy megvédi őket a kisebesedéstől. Ha kedvenced hadilábon áll a cipőkkel, érdemes beszerezned mancsvédő krémet. Már számos márka termékei közül választhatsz, de olcsóbb alternatíva lehet helyettük a vazelin használata. Ezek lényege, hogy egy zsírréteget képeznek a talppárnákon, így megvédik azokat a környezeti hatásoktól.

Ismerd kutyád korlátait

A kistestű, rövidszőrű, idős vagy ízületi betegségben szenvedő kedvencek érzékenyebbek a hidegre. Ha túlságosan lehűl az idő, velük érdemes a szokásosnál rövidebb sétákat tenni (de semmiképp sem kihagyni). Különösen akkor fontos ez, ha kutyád valamilyen egészségügyi problémával küzd. Azoknak, akik jól tűrik a hideget, nem ajánlott a séták rövidítése, hiszen hosszútávon elhízáshoz is vezethet.

Biztonság

Csak olyan helyen sétáljatok, ami biztonságos. Ne ilyenkor tervezz hegyi túrákat, ismeretlen erdőkben való barangolást. A befagyott tavakra sose engedd rá kedvencedet, hiszen nem tudhatod, mennyire vastag rajta a jég. Ilyenkor ismerős és lehetőleg kivilágított terepen tegyétek meg a napi sétákat.

Mancsok ápolása

A sétából hazaérve nincs más dolgod, mint kiolvasztani kutyádat a hógolyókból, megtisztítani testét meleg törölközővel a sártól, latyaktól. Mancsait pedig vizes ronggyal áttörölni. Nagyon fontos, hogy ne maradjon talpán semmilyen szennyeződés, hiszen a jégmentesítéshez használt termékek kimarhatják. Séták után érdemes ápoló krémmel bekenni a tappancsokat.

(Képek: Getty Images Hungary)

hideg kistestű kutya kutya fagyási sérülés kutya mancs fájdalom kutyacipő kutyaruha kutyasétáltatás tél téli kutyacipő téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink