hirdetés

Mennyire bírja jól a kutyád a hideget? Ezeket a fajtákat jobb, ha beengeded télen

Ferenczi Deborah

2021. december 4

A tél beköszöntével a legtöbb kutyus - hasonlóképpen az emberekhez - elkezd fázni. Ugyanakkor vannak olyan ebek is, akik kifejezetten imádják a téli fagyokat, hisz ez a természetes számukra. Ennek ellenére az, hogy a kutya mennyire bírja a hideget, egyáltalán nem csak fajtafüggő - számos tényezőn múlik.

hirdetés

A kutya eredendően vadon élő állat, akinek életben maradásának érdekében el kellett viselnie még a legzordabb időjárási viszontagságokat is. Így mindenki úgy gondolja, hogy az ebek alapvetően bírják a hideget. Mégis az, hogy egy kutya milyen mértékben bírja elviselni a téli fagyokat, az leginkább a testméretének, a szőrzetének, kondíciójának, és korának függvénye.

A fiatal és idős ebeket megviseli a téli fagy

Lehet fajtája szerint bármennyire is hidegtűrő egy kutya, ha túl fiatal vagy éppen meglehetősen idős, akkor nem fogja jól viselni a telet az udvaron. Ez annak tudható be, hogy az életüket kezdő és lassan befejező ebek testében sokkalta kevesebb az elraktározott zsír mennyisége. Így semmi esetre sem szabad kitenni őket a nagy fagyoknak, sőt érdemes elgondolkodni valamilyen jellegű melegítő megoldáson is, abban az esetben, ha hosszabb sétára indulnátok.

Kondíció és megfelelő táplálás

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, mennyire kiemelkedően fontos a kutya egészsége szempontjából, hogy megfelelő kondícióval rendelkezzen. A tél beálltával nagyobb mennyiségű és vitamindúsabb táplálékra van szükség, hiszen sokkal több energiát igényel az eb testének folyamatos hőfenntartása. Szintén elengedhetetlen, hogy az állat napi mozgásigénye is ki legyen elégítve, hiszen nem az a cél, hogy a plusz kalóriáktól elhízzon.

Még két fontos szempont

A szőrzet és a testtömeg szintén nagymértékben befolyásolják azt, hogy egy kutyus hogyan bír megbirkózni a kinti hideggel. A nagyobb testű kutyák sokkal kevésbé fázósak, míg a kistestűek hamar áthűlnek. A szőrzet mennyisége pedig értelemszerűen minél nagyobb, annál jobban szigetel. Sőt vannak kifejezetten olyan kutyák, akik nagy és tömött bundájuknak köszönhetően kifejezetten kedvelik a hideget, ilyen például a szibériai husky, az alaszkai malamut, a moszkvai őrkutya vagy a bernáthegyi kutya.

Mely kutyák nem bírják a hideget?

Általánosítani persze nem lehet, de kistestű kutyák szinte egyáltalán nem tudják elviselni a fagyokat, mivel nagyon könnyen áthűlnek. Ugyanez jellemző a rövid szőrű ebekre is, hiszen nincsen olyan felület, ami melegen tartsa őket. Ebbe a kategóriába tartozik a yorkshire terrier, a csivava, a westie, a bolognese, a mopsz vagy a boston terrier. Továbbá a tacskók is nagyon fázósak lehetnek, így érdemes őket felöltöztetni télen, ezenfelül a corgik és az uszkárok is telente jobb, ha bent maradnak. A nagyobb testű kutyák között is akad olyan, mely nehezen viseli a hideget, ilyen az agár, aki szikár testének köszönhetően jóformán semmilyen zsírtartalékkal nem rendelkezik. Keverékek esetén ha megfigyeled kedvencedet, te magad is rájössz, be kell-e engedned minimum éjszakára a lakásba: ha szőre rövid, teste kis méretű, zsírrétege vékony, láthatóan remeg odakint vagy esze ágában sincs kimenni, már el is döntötte, hogy ő benti kutya szeretne lenni.

(Képek: Getty Images Hungary)

fázik a kutya fázós kutyafajták kinti kutya kutya hideg kutya télen kutyakabát reszkető kutya téli időjárás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink