hirdetés

Hódtámadás Budapesten: műteni kellett a sérült kutyát, akár halálos is lehet a találkozás

Szénási Szimonetta

2023. április 26 - Képek: Getty Images Hungary; Gerhardt Máté oldala/Facebook

Meglepő, ám igen komoly veszélyre figyelmeztetnek egy budapesti kutyás csoportban, miszerint több ebre is hód támadt a Dunánál.

hirdetés

Az Óbudai Kutyás Egyesület ÓKE csoport III. kerületi kutyásoknak nevű Facebook-csoportjában figyelemfelhívó bejegyzés tettek közzé a Dunában elszaporodott hódok miatt, akik veszélyt jelentenek a kedvencekre.

Kép: Gerhardt Máté oldala/Facebook

Mint írják, sok esetben a játékból lesz a baj.

Egyre több a hódbaleset! Mit sem sejtve, rutinból bedobjuk a Duna-parton a kutyánknak a botot/labdát a vízbe, és ő súlyos sebekkel a testén tér vissza. Egy kistestű kutya bizony nem biztos, hogy túléli a találkozást. A hód védi a lakhelyét, és nagyot harap abba, aki odamegy”

– figyelmeztetik a gazdákat, akiket arra kérnek, legyenek óvatosak a vízparton. Mint írják, az óbudai Duna-parton egyre több hódkolónia él, akik a part és a hódvár között hosszú folyósókon közlekednek.

1,5 órás műtét és hosszú lábadozás

A poszt alatt több komment számol be hasonló tapasztalatról, sőt van, aki fényképet is mellékelt sérült kutyájáról. Megkerestük a kép készítőjét, egyúttal a pórul járt kutya gazdáját, Gerhardt Mátét. Tőle megtudtuk, hogy kedvence, Pipacs olyan komolyan megsérült, hogy műteni kellett.

Mint a gazda elmesélte, vasárnap este a szokott módon lementek a vízpartra Pipaccsal. A kutya bement a vízbe, majd hirtelen kirohant, szemmel láthatóan riadtan. Máté azonnal megvizsgálta kedvencét, és döbbenten realizálta, hogy a kutya csupa vér.

Kép: Gerhardt Máté oldala/Facebook

„Először azt hittem, csak vizes, majd rájöttem, hogy vérzik” – emlékezett vissza a balesetre, ami elmondása szerint pillanatok alatt történt. Mint fogalmazott, talán két percet volt a vízben a kutyája. Természetesen azonnal hazasiettek, majd a gazda otthon ellátta Pipacs sérülését. Fertőtlenítés közben látta, hogy bizony komolyabb sebről van szó, mint amekkorának elsőre tűnt, így orvoshoz fordultak. Végül az állatot műteni kellett, méghozzá komoly beavatkozásról volt szó: az eb mintegy másfél órán át volt a műtőben.

Az állatorvos azt mondta, hogy bár 32 éve praktizál, ilyen súlyos esettel még nem találkozott. Pipacsnak így is szerencséje volt, mert ha a hód a lábát, a hasát vagy a torkát – tehát lágy részen – harapja meg, az még veszélyesebb lett volna. Így is két nagy sebet kapott a lapockáján: az egyik helyen a hód megtámasztotta a fogát, míg a másiknál szinte lenyúzta róla a bőrt. Hétfőn másfél órán át műtötte az orvos, ami után Pipacs teljesen kikészült. Sok fájdalomcsillapítót és bódítószert kapott, de még ma, azaz kedden is vissza kellett mennünk, mert nem volt jól. Antibiotikumot és újabb adag fájdalomcsillapító gyógyszert írtak fel neki, csütörtökön pedig vissza kell mennünk kontrollra. Ha minden jól megy, pénteken szedik ki a varratokat”

– számolt be az ellátásról Máté.

Ahogy döbbenten mesélte, ilyenre egyáltalán nem volt felkészülve, holott már többször találkoztak hódokkal a sétáik alkalmával. Ám korábban azok mindig elmenekültek, ha Pipacs bement a vízbe. Mint mondta, ilyenkor csak egy nagy csobbanást lehetett hallani, ám látni semmit. Ekkor ő mindig ki is parancsolta kutyáját a partra. Ezúttal is az volt a baj egyik forrása, hogy egyáltalán nem lehetett észrevenni az állatot a vízpartról. A gazda feltételezése szerint pedig azért viselkedhetett ilyen agresszívan a hód, mert a kicsinyeit védte.

Végzetes is lehet

Pipacs nagyobb termetű kutya lévén is igen komolyan megsérült, ám egy kisebb testű eb esetében könnyen halálos kimenetelű lehet a találkozás, így gazdaként érdemes nagyon körültekintőnek lenned, ha vízpartra mész kedvenceddel!

biztonság a vízparton Budapest főváros harapás kutya a vízben kutyasétáltatás seb sérülés sérült kutya sétáltatás támadás vízpart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink