hirdetés

Szájkosár kisokos: mikor kell viselnie kutyusodnak és melyiket érdemes választanod számára?

Buzgó Csilla

2021. április 6

Sajnos előfordulnak olyan szituációk, melyek megkívánják kutyád szájának elbarikádozását, ám lehet ezt állatbarát és egyszerre praktikus módon művelni.

hirdetés

Szerencsére hazánkban igen kevés helyen kötelezik szájkosárviselésre a kutyákat, de ha már muszáj, akkor mindenképp a lehető legkényelmesebb típust illik választanod.

Mikor kell szájkosarat adnod a kedvencedre?

Az első szabály természetesen az, hogy bárhol, ahol ezt előírják, ennek tényét többnyire táblával jelzik. A hazai tömegközlekedési eszközökön biztosan szükséges szájkosarat viselnie kutyusodnak, ez alól kivételt képeznek azok az ebek, akik annyira picik, hogy méretükben nem gyártják ezt a kiegészítőt. Szintén kibújhatsz ez alól a szabály alól, ha olyan hordozóban szállítod kutyádat, amelyből nem lóg ki az orra.

Személyi segítőebeknek szintén nem kell szájkosár. Meglepő, de se az éttermekben, se az állatorvosi rendelőkben, se közterületen, se kutyafuttatóban nem köteleznek titeket eme védőeszköz viselésére. Viszont ha kedvenced viselkedéséből vagy kiszámíthatatlanságából kifolyólag veszélyes állatnak minősíthető, nyilvános helyen muszáj feltenned rá a szájkosarat.

Mit tegyek, ha a kutyám idegenkedik a szájkosártól?

A jelszó a türelem, a fokozatosság és a sok-sok jutalmazás! Ha egyből ráerőlteted kedvencedre a szájkosarat, élete végéig irtózni fog tőle, ne adj’ isten, minden feladás hosszú percekig tartó birkózásba fullad majd.

Először csak 5-10 másodpercre tedd rá a védőeszközt, ezután adj neki jutalomfalatot! Ha ettől is berzenkedik, tedd a kelléket a földre, tégy bele néhány jutalomfalatot, és hagyd, hogy kihalássza őket! A cél, hogy a kosarat pozitív élményekhez kösse.

Az első pár alkalom során ne csatold be a szájkosarat, csak hagyd, hogy a kutyus hozzászokjon az érzetéhez! Ha úgy látod, már nem stresszel a feladáskor, meghúzhatod a szíjakat, amennyire feltétlenül szükséges.

Hogyan válaszd ki a megfelelő terméket?

Szerencsére manapság már nem csak középkori kínzóeszközöknek tűnő szájkosarak közül válogathatsz. A legfontosabb, hogy az adott típus megfeleljen kutyusodnak és teljes komfortot biztosítson számára. Előzetesen mérd le az orrhosszt és az orrkörméretet. Ha nem lennének lezárások, azt javasolnánk, hogy legyen jelen az állat is a vásárlásnál, hiszen fontos, hogy kényelmes legyen számára a választott darab. Az orrkörméretnél általában két centimétert, az orrhossznál ennek felét vegyük még hozzá a mért számokhoz, így nem fordulhat elő, hogy a kosár irritálja a kutya szemét, nyomja az orrát vagy akadályozza a lihegését.

Hálós (mesh) szájkosár

Szabad légzést és lihegést biztosít, könnyen tisztán tartható, kényelmes és biztonságos. Ha az orrhegynél fedett, azt sem engedi, hogy torkos kedvenced mérgezett élelmet egyen föl. Bármilyen méretű is legyen kutyosod, ez ideális választás.

Fém szájkosár

Kétségkívül ez a legstrapabíróbb és legbiztonságosabb szájkosár, ám súlyából és kialakításából kifolyólag inkább közepes és nagytestű ebek számára ajánlott a viselete.

Bőr szájkosár

Könnyebb, mint a fém, ám ugyanolyan védelmet biztosít egy fokkal természetesebb érzetet nyújtva kedvencednek. Különösen akkor szükséges a rendszeres ápolása, ha valódi bőrből készült, különben hamar elrongyolódik, fénytelen lesz és berepedezik.

Szilikon szájkosár

Rugalmas, egyszerűen tisztítható, könnyű kiegészítő, melyet többnyire puha anyaggal bélelnek belső oldalán, nehogy egyes mozdulatoknál meghúzza a kutyus szőrét. Nem probléma benne az ivás és a gondtalan szimatolás sem.

Nylon szájkosár

Nem akadályozza a kutya légzését, mert az orr felől nyitott, viszont lihegni nehezebben tud benne az állat, mint a kosaras vagy a hálós változatokban. Könnyen mosható és kényelmesen öleli át a kutyus orrát. Tépőzáras típusokat is gyártanak belőle.

Műanyag szájkosár

Előnye, hogy olcsó, stabil, könnyű tisztítani, nem nehéz a kutyának, viszont nem olyan strapabíró, mint a fém változat.

Hurkos szájkosár

Elasztikus anyagból készült szájszíj, mely a lehető legenyhébb védelmet nyújtja, a kutya pedig szabadon liheghet, szimatolhat, ihat-ehet benne.

Szájkosár rövid orrú kutyáknak

Ez kissé kakukktojásnak számít, ugyanis szinte az eb teljes pofiját elfedi. Nem tűnik a legkényelmesebbnek, ám más megoldást nem igazán lehetne kitalálni számukra.

(Képek: Getty Images Hungary)

szájkosár szájkosár felhelyezése szájkosár kötelező szájkosár rövid orrú kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!