hirdetés

Kutyája miatt támadt a buszsofőrre a férfi a Boráros téren (videó)

Szénási Szimonetta

2023. július 29 - Képek: Getty Images Hungary, Magyarország Ügyészsége

hirdetés

A 39 éves férfi 2020 nyarán kutyájával úgy szállt fel az egyik reggeli buszjáratra a IX. kerületi Boráros téri buszmegállóban, hogy az állaton se póráz, se szájkosár nem volt (és természetesen nem szállítóboxban vagy táskában vitte az ebet.) Mikor leült, kutyája követte a példáját, és szintén az egyik ülésen foglalt helyet. Ezt követően lépett közbe a buszsofőr és figyelmeztette kutyája miatt a szabályok betartására.

A férfi kutyájával, kezében egy dobozos energiaitallal szállt fel.

Felvétel is van

A történteket a busz kamerája rögzítette. Ezen jól látszik, hogy hevesen reagál a buszsofőr fellépésére, aki felszólította, hogy vegye le a kutyát az ülésről, valamint kérte az utazási szabályok betartását – derül ki a Magyarország Ügyészsége közleményéből.

A vádlott nem tett eleget a sofőr felszólításának, hanem közölte vele, hogy üljön a helyére, vezessen és a saját dolgával törődjön, majd a sofőr ismételt felszólítására már kifejezetten ingerült lett és szidalmazni kezdte a buszvezetőt

– írják.

A sofőr ekkor értesítette a segélyhívó központot és rendőri segítséget kért. Az agresszív férfi ezt hallva elindult az ajtó felé, majd visszafordult, és a kezében levő energiaitalos dobozt a sofőrhöz vágta. Az a buszsofőr oldalát találta el, tartalma pedig a ruhájára borult. Mint az Ügyészség fogalmaz, „a vádlott ezután leszállt a buszról, de ezután is hangosan szidalmazta a sértettet, és a rendőrök kiérkezéséig végig indulatosan viselkedett vele.”

Súlyosabb büntetést kért az ügyész

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a férfival szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot. A vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság nyomban ítéletet hirdetett. A férfit bűnösnek találták, tettéért 312 óra közmunkára, valamint 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A buszsofőr a kutyája miatt kérte a férfit a szabályok betartására.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész felfüggesztett börtönbüntetés érdekében fellebbezett. Ezt a Fővárosi Főügyészség fenntartotta, és az ügy iratait továbbította az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszékre.

Az esetről készült kamerafelvételt az Ügyészség oldalán ITT tekintheted meg.

A tömegközlekedés szabályai

Ahogy arról a Budapesti Közlekedési Központ oldalán is tájékozódhatnak a gazdák, a fővárosi tömegközlekedési eszközöket kutyával kétféleképpen vehetik igénybe. Kistestű állatok szállítódobozban, ketrecben vagy táskában, nagyobb társaik pedig pórázon és szájkosárral utazhatnak. Egy járaton annyi kutya utazhat, ahány ajtaja van az adott járműnek, és egy ember csak egy kutyát vihet. Ezen felül pórázon-szájkosárral vezetett ebek számára is érvényesíteni kell menetjegyet, vagy rendelkezniük kell úgynevezett kutyabérlettel, a boxban utazók azonban ingyen utaznak, ahogy a segítőkutyák is. Utóbbiakat a kiképző szervezet megkülönböztető jelzésével kell ellátni. Fontos, hogy a gazdánál minden esetben ott kell lennie az oltási könyvnek, amit kérésre köteles bemutatni a személyzetnek.

A jármű és az utasok épségére pedig értelemszerűen vigyázniuk kell. Ha pedig a kutya mégis bepiszkolja a járművet, úgy a társaság munkatársai – a sofőr vagy az ellenőr – felszólíthatják az utast a leszállásra, valamint bírság is kiszabható, még akkor is, ha a gazda feltakarít az eb után. Ugyanis ha a kutya a járművön végzi el a dolgát, úgy azt fertőtleníteni kell, amelynek idejére kivonják a forgalomból. Ugyanígy megbírságolható a kutyatartó, ha az említett szabályokat nem tartja be.

bkk Budapest jogszabályok kutya bkk póráz szabályok szájkosár tömegközlekedés utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink