hirdetés

Így tanítsd meg kedvencedet tömegközlekedni

Szénási Szimonetta

2024. május 24 - Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina /Az Én Kutyám

A jó idő és a közelgő vakáció hosszabb-rövidebb barangolásokra csábíthat négylábú barátoddal. Ebben nagy segítség, és költséghatékony megoldás lehet a tömegközlekedés igénybevétele. Ám csak akkor, ha kedvenced hozzá van szokva a járművekhez.

hirdetés

Ha tömegközlekedni szeretnél a kutyával, az első teendőd, hogy tájékozódj az utazás feltételeiről. Ennek hiányában fel sem szállhattok. Ebben akár a mi cikkeink is segíthetnek! Itt arról írtunk, miként metrózhattok, itt pedig a vonatozás, illetve buszozás szabályait összegeztük. Röviden összefoglalva: kis testű kutya utazhat szállítódobozban, ilyenkor jegy sem kell neki, ellenkező esetben kötelező a póráz és a szájkosár, valamint a bérlet- vagy jegyváltás. Az oltási könyvet is magaddal kell vinned. Ha bármilyen speciális eset lépne fel (például segítőkutyád van, több ebbel indulnál el stb.), mindenképp kattints a fenti linkekre, és böngészd át a leírtakat. Azonban mielőtt ezt megtennéd, olvass tovább, hogy azt is tudd, milyen feladataid lesznek az út előtt, illetve a járműveken.

1.) Hozzá kell szoknia a nyüzsgéshez

Mielőtt valóban felszálltok a megfelelő tömegközlekedési eszközre, nagyon fontos, hogy kedvenced hozzá legyen szokva a járművek, valamint a pályaudvarok hang- és egyéb hatásaihoz. Egy városi kutyával könnyebb dolgod lehet, hiszen a séták alkalmával hallja a csikorgó villamost, vagy a nagyokat fújtató buszokat, ám még ilyen esetben is szokatlan lehet számára, amikor testközelből tapasztalja meg mindezt.

Egy érzékenyebb, reaktív eb számára pedig hosszabb időt vehet igénybe, míg viszonylagos nyugalommal tudja fogadni a zajokat. Vonatozás esetén már maga a pályaudvar is iszonyatos hangártalommal bír: érkező és induló szerelvények, árusok, rohanó utasok – akik ráadásul nagy tömeget is jelentenek, amit szintén nem minden kutya visel jól.

A segítőkutyákra más szabályok vonatkoznak

Kezdetben csak menjetek ki a pályaudvarra, vagy sétáljatok le a metróaluljáróba attól függő közelségbe, hogy miként viselkedik a kutyád. Ha nagyon nyugtalan, akkor ne erőltesd, és inkább távolabbról szemléljétek a forgatagot. Fokozatosan egyre közelebb és közelebb mehettek, míg az állat számára természetes lesz a helyszín.

2.) A szájkosarat is szoknia kell

Ahogy a forgatagot, úgy a szájkosár viselését is meg kell szoknia kedvencednek, hogy ne az utazás alatt érje az első sokk: „bekötötték” a száját.

A póráz, a nyakörv vagy hám esetében pedig ügyelj rá, hogy ne legyen sérült az eszköz, nehogy elszakadjon, és arra is vigyázz, nehogy kirántsa magát a kezedből az eb. Egy váratlan esemény hatására még a jól nevelt ebekkel is megeshet, hogy megbokrosodnak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Válts jegyet vagy bérletet

Ma már egyszerű és olcsó megoldás a kutyaországbérlet, amivel szinte valamennyi hazai járműre felszállhattok kedvenceddel. Akkor éri meg kiváltani, ha a kutya havonta legalább háromszor tömegközlekedik. Amennyiben nem utaztok ennyit, csak egy oda-vissza útról lesz szó, akkor pedig jegyet vehetsz. Ám ismét hangsúlyozzuk: minden esetben tájékozódj előre, hogy az adott járművön elegendő-e a bérlet, vagy kell-e valamilyen kiegészítő díjat fizetned.

A kisebb ebek szállítódobozban is utazhatnak

4.) Te is készülj fel

Neked is fel kell készülnöd a kutyás utazásra. Egyrészt legyen nálad víz mindkettőtök számára, valamint kedvenced részére praktikus egy tálat, speciális palackot is csomagolnod, amelyből könnyebben ihat. Jutalomfalatot, illetve eledelt is vigyél, ha az út hossza megkívánja. (Vagy a kutyád szokásai, jelleme.)

Emellett arra is szükség lehet, hogy legyen a tarsolyodban pár udvarias mondat, ha valaki túl nagy elánnal közeledne négylábú barátodhoz. Vannak, akik a legjobb szándék ellenére is túlzásba viszik a barátkozást. Ez pedig nem feltétlenül esik jól az állatnak. Nincs azzal semmi probléma, ha visszautasítod a közeledést. A lényeg, hogy határozott, de kedves legyél, így nem szül majd konfliktust a helyzet.

Ide kattintva megismerkedhetsz azzal a kutyával, aki hivatalos jókedvcsinálóként aranyozza be a vonatok utazóközönségének napjait. Mi is örömmel lennénk az útitársai!

busz Metró póráz reaktív kutya szájkosár tömeg tömegközlekedés utazás utazás kutyával vonat zaj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!