hirdetés

Ebből láthatod, hogy a kutyád reaktív

Molnár Enikő

2023. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran úgy tűnhet, hogy a reaktivitás és az agresszió összefonódik az emberek fejében, és sokan egymás szinonimájaként használják a két fogalmat. Mennyire jogos ez a részükről?

hirdetés

Mindenki ahogyan teheti, elkerüli, hogy kedvence agresszív viselkedést produkáljon más kutyák vagy éppen emberek jelenlétében. (Most nem beszélünk az irányított, kontrollált őrző-védő sportokról.) Rettegett szó a reaktivitás, és kissé talán stigmatizált is. A közösségi médián viszont sokszor szembe találkozhatunk olyan videókkal, amikben kiemelik, hogy a reaktivitás csak annyit tesz, hogy valamire reakciót ad a kutya. Bár ez nem ennyire leegyszerűsíthető, abból a szempontból igazuk van, hogy nem minden reaktív kutya reagál agresszióval, és a heves viselkedés okai is szétágazóak lehetnek. Ha a reaktivitás okai érdekelnek, akkor ezt a cikket ajánljuk

A reaktivitás sok mindenből eredhet, és nem válogat fajták és méretek között.

A reaktivitás nem egyenlő az agresszivitással

A reaktivitás igazából csak annyit jelent, hogy a kutya reagál a környezetére. Egy kiegyensúlyozott, „könnyen kezelhető” kutya képes semleges, vagy legalább relatíve nyugodt maradni egy ingerekkel teli környezetben is. Félreértés ne essék, ez is egy reakció, de sokkal jobban illeszkedik a hétköznapi élet kihívásaihoz. Ez inkább egy készség, amit tanulni kell, és amit erősíthetünk. Ha kevésbé körültekintően volt szocializálva az eb, vagy valami természeténél fogva heves reakciót vált ki belőle, esetleg a tapasztalatai miatt ingerültebb lesz bizonyos helyzetekben… akkor már beszélhetünk reaktivitásról. Laikusan azt szokták rá mondani, hogy túl erős érzelmei vannak a kutyusnak, amikről még nem tanulta meg, hogy hogyan fejezze ki helyesen.

Egy hevesebb, „most azonnal oda akarok menni” viselkedés is ugyan olyan problémás lehet, mint egy félelmi vagy éppen agresszív reakció, csak másból ered. Előbbinél az eb olyannyira izgatott, hogy nem tudja türtőztetni magát, és frusztrált lesz, ha nem engedik oda az izgalom tárgyához. Ez megmutatkozhat nyüszögésben, előre lendülésben, a póráz rángatásában vagy akár ugatásban is. Érdemes megjegyezni, hogy ez nem csak a gazdira vagy egy ismerősre korlátozódik, hanem minden kutyára, emberre vagy izgalmat keltő környezeti elemre. Ezt könnyebb lehet orvosolni, akár az önfegyelem gyakorlásával is kiküszöbölhető. De fontos kiemelni, hogy ez is a reaktivitás egyik formája, csak ezt sokszor a szőnyeg alá söprik. Gyakran a „csak izgatott”, „nagyon barátságos” és hasonló megszólalásokkal körítik a gazdik a túlzott reakciót, pedig ez is balesetet és kellemetlenséget okozhat, és ezt is érdemes korrigálni.

Az „elterjedtebb” reaktivitás

El is érkeztünk ahhoz a reaktivitáshoz, amit már többen felismernek, és amit leginkább stigmatizálnak. Ide tartozik, amikor a kutya szorongásból vagy félelemből reagál, azért, mert valamit fenyegetőnek érzékel. Ez egy védelmi reakció, és elmehet az agresszivitás irányába is, ha nem lát más megoldást az állat. Az ilyen jellegű, stressz és szorongás indikálta reaktivitás legtöbbször a következőkben nyilvánul meg:

  • Összehúzza magát, megpróbál elbújni
  • Reszket, remeg
  • Nyüszít
  • Gyakran ásít
  • Forog, nyugtalan, megpróbál kimenekülni a szituációból
  • Ugat, előre lendül
Sokszor a reaktivitás a félelemben gyökerezik.

A fent felsoroltakon kívül még számos jele lehet annak, hogy kutyánk fél valamitől, vagy kellemetlenül érzi magát egy adott szituációban. Mindenképpen érdemes megismerni a testbeszédét, hogy tisztában legyünk a határaival, és ne mélyítsük el az ellenszenvét a kiváltó ingerrel szemben. Lehet reaktív kutyával dolgozni, és legtöbbjüket meg lehet tanítani arra, hogy nem kell félnie, nem kell agresszióhoz folyamodnia. De ha nem foglalkozunk a problémával, akkor csak rosszabb lesz, és balesetet is okozhat kedvencünk. Nem bizonyít semmit, ha reaktív kutyánk van, nem leszünk tőle kevésbé jó gazdik, és nem is azt jelenti, hogy kudarcot vallottunk a kutyánk nevelésében. De ne hagyjuk rá, és ne mismásoljuk el a problémát. Keressünk fel egy szakembert, aki a segítségünkre lehet a viselkedés korrigálásában.

Végszóként még hozzátennénk, hogy ne legyünk dühösek kedvencünkre. Egy nagyon találó mondás kering erről a közösségi médián, amit érdemes fejben tartani, ha reaktív kutyánk van. Hiszen néha nehéz és kilátástalan lehet, és van, hogy olyan, mintha egy lépést mennénk előre, kettőt pedig hátra.

A kutyád nem szeretné az életedet megnehezíteni, neki vannak nehézségei.

Ha tovább szeretnéd mélyíteni a tudásodat a reaktivitással illetve az agresszióval kapcsolatban, akkor ajánljuk ezt a cikkünket. 

agresszió erős érzelmek félelem ingerek önfegyelem reaktív kutya reaktivitás reaktivitás agresszió különbség stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink