hirdetés

Így biztosítanak privát bolti élményt a reaktív kutyáknak

Molnár Enikő

2024. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Egy bolt, ahol nem kell attól félniük a gazdiknak, hogy valamilyen váratlan esemény felzaklatja kedvencüket.  

hirdetés

Minden gazdi a legjobbat szeretné a kutyájának. Szeretné elvinni sétálni, túrázni, esetleg olyan boltokba, éttermekbe és kávézókba, amelyek kutyabarátok. Valamilyen közös sportba kezdeni, esetleg nyáron kutyás strandra menni. Sokan minél többet szeretnének megmutatni kedvencüknek a világból, hogy az élményekkel gazdagodjon és új dolgokat fedezhessen fel. Ám ez néha több ingerrel jár, mint amit a kutya elbír. A terv, hogy világot lásson, számos akadályba ütközhet, már a kapun kilépve is. Éppen ezért fontos a korai szocializáció és az oktatás, ám nem tudunk mindig mindent kontrollálni. Sajnos a reaktivitásra nincs egyszerű gyógymód, és a világ nem áll meg körülöttünk annak érdekében, hogy segíthessünk kutyánknak túllépni a nehézségein. Ennek ellenére nem lehetetlen, és vannak olyan kezdeményezések, amelyek megkönnyítik a reaktív kutyával élő gazdik dolgát. Ilyen például ez az amerikai kisállat-felszerelési szaküzlet is, amely privát bolti élményt biztosít a kutyáknak.

@weratedogs

they're all good dogs ❤️ #weratedogs

♬ original sound - weratedogs

A figyelmes tulajdonos

A bolt eredetileg nem volt ennyire inkluzív, ám többen megosztották a tulajdonossal, hogy sajnálják, hogy kedvencük reaktív, máskülönben olyan jó lenne őt bevinni. A tulajdonos ezért kitalálta, hogy megnyitja a kapuit a reaktív ebek előtt is azzal, hogy privát bolti élményt biztosít nekik. Így zavartalanul tapasztalhatják meg azt a számukra új élményt, hogy kiválaszthatják a nekik tetsző játékot, vagy akár jutalomfalatot. A gazdiknak is előnyös lehet, hiszen, ha mondjuk kutyaruhára van szüksége az ebnek, vagy új felszerelést kell venni neki, akkor ott helyben el tudják intézni anélkül, hogy méregetniük kellene. Nem beszélve arról, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy bármelyik pillanatban megjelenhet valami, ami kiválthatja kutyájuk reaktivitását. A kutyusokon is látszik, hogy mennyire élvezik annak a lehetőségét, hogy felfedezhetnek.

A reaktivitásért nem érdemes senkit hibáztatni

A reaktivitás egy összetett probléma, ami körültekintő megoldást igényel. Nem reális elvárás, hogy egy-két tréningalkalom után „meggyógyuljon” az eb. Sőt, gyakran hónapok, akár évek következetes munkája kell ahhoz, hogy egy kutya felülkerekedjen a félelmein, és semleges tudjon maradni az olyan helyzetekben is, amik előtte felzaklatták. Minden kutya más, és vannak ebek, akiket csak egy-két dolog ijeszt meg. Míg vannak olyanok is, akiknek számára az élet ennél bonyolultabb.

A kutyák reaktivitásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Lehetne ujjal mutogatni, hogy ez éppen miért van így, de őszintén szólva nem mindig érdemes ezen rágódni, magunkat vagy kedvencünket, esetleg a múltját hibáztatva. Fontosabb, hogyan állunk a problémához és hogyan kezeljük kutyánk reaktivitását. Ebből adódóan pedig előremutatóbb, ha abba fektetjük az energiáinkat, hogy hogyan segíthetünk neki abban, hogy sikeresen vegye az akadályokat. Ehhez érdemes egy tapasztalt kutyatréner segítségét kérni. Addig viszont nagyon jól jöhetnek az olyan jellegű lehetőségek, mint például a fenti videóban látható privát bolti élmény. Sajnos erre kevés lehetőség van itthon, ha egyáltalán van, de lehet, hogy a példát látva valaki kedvet kap hozzá.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

kutyabarát bolt privát élmény reaktív kutya reaktivitás videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink