hirdetés

Így reagált ez a gyanútlan kutya a földrengésre (videó)

Szénási Szimonetta

2024. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Biztonsági kamera rögzítette, mekkora ereje volt a földrengésnek, és hogyan reagált a lakásban levő kutya a történésekre.

hirdetés

Miként az Index is beszámolt róla, a közelmúltban 4,8-as erősségű földrengés volt New York közelében, amelynek epicentruma a New Jersey állambeli Tewksburynél lehetett. Az innen mintegy 24 kilométerre fekvő Middlesexben is erőteljesen érezni lehetett a földmozgást. Sőt, egy belső biztonsági kamerának hála felvételen is látható, hogyan reagált egy otthon levő kutya a jelenségre. Az eb életében vélhetően először mozdult meg a föld a lába alatt, így nem meglepő, hogy az állat teljesen megdöbbent a tapasztalattól.

A földrengés mellett ráadásul a lezuhanó tárgyak és a mozgó berendezés is halálra rémítik az állatot. Mint látható, ijedtében azt sem tudja, hová szaladjon. A hatalmas robajról nem is beszélve! Mint a háttérben hallható, a gazda is meghökkent, és hangosan kiabálva igyekszik felfogni, hogy mi történik.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egy hirtelen jött vihar is sokkolhatja a kutyát, nem csak egy földrengés

Mint sokszor tárgyaltuk már, vannak olyan, általában nagy hanghatással járó események, illetve eszközök, amelyek gyakran váltanak ki félelmi reakciót a kutyákból. Gyakran emlegetett példa a tűzijáték, de a dörgéssel, villámlással járó vihar is megijesztheti kedvencedet. A háztartási eszközök közül tipikus mumus a porszívó, a turmixgép vagy a hajszárító.

A porszívó is válthat ki félelmet

Ugyanakkor nem csak a hanggal lehet baj! Korábbi rossz tapasztalatok, vagy a hiányos szocializáció miatt szinte bármi stresszt, szorongást, félelmet válthat ki az állatból. A gyerekek, más kutyák, az autók, az idegenek, a biciklik, és még sorolhatnánk. És bár gazdaként számodra egyértelmű, hogy ezen félelem egyáltalán nem reális, hiszen a porszívó nem fogja bántani az ebet, ám a jelenséget nagyon is komolyan kell venni! A kutyád számára ugyanis az érzés valóságos, és a tartós stressz vagy szorongás hosszú távon negatív egészségügyi következményekkel járhat mind mentálisan, mind fizikailag.

Ha úgy tapasztalod, hogy négylábú társad érintett, és bizonyos dolgokra vagy helyzetekben az indokoltnál intenzívebben reagál, mindenképp olvasd el a reaktív kutyákról szóló írásunkat ide kattintva.

 

Itt pedig a szocializációról, valamint az annak hiányában jelentkező problémákról és kezelésükről írunk.

félelem földrengés kutyás videó reaktív kutya stressz szorongás tűzijáték videó vihar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!