hirdetés

Miért félnek annyira a kutyák a porszívótól?

Kövess Péter

2023. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák általában már a porszívó látványát is viszolygással fogadják, a gép bekapcsolására pedig szélsőséges viselkedéssel reagálhatnak, amire az állatorvos szerint jó okuk van.

hirdetés

Amikor a kutya meghallja a porszívó hangját, gyakran hanyatt-homlok menekül előle, vagy éppen ellenkezőleg, morogni, ugatni kezd rá. Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint erre egyszerűen az a magyarázat, hogy sokkal kifinomultabb érzékekkel rendelkezik, mint az ember.

Sok kutya retteg a porszívótól

A porszívó által keltett zaj és rezgés kifejezetten kellemetlenül hat érzékeny fülei számára. Ráadásul a kutya az ismeretlen hangokat is frusztrálónak találja. Ez az oka annak, hogy a legtöbb kutya a mennydörgéstől és a tűzijátéktól is fél.

Innen már nem nehéz kitalálni, hogy miért hátrálhat meg a porszívó elől: fenyegetőnek találjak a hangját, ezért

az ösztönei azt diktálják, hogy elmeneküljön előle.

Félelmét tovább növelheti a gép szokatlan mozgása is, mivel nem feltétlenül tudatosul benne, hogy azt a gazdi irányítja.

A porszívó a kutya szaglását is megzavarhatja

A porszívó mozgása közben nagyobb mennyiségű por, illetve különféle szagok szabadulhatnak fel, ami kellemetlen lehet az érzékeny orrú kutya számára. Egyes szakértők szerint erre a készülék által generált szívóhatás is rátesz egy lapáttal, amely a szimatolásra emlékeztetheti.

Ez azért lehet kellemetlen, mert a porszívó nagyobb erővel szívja be a levegőt, ami újabb bizonytalanságokat szülhet.

Ritka, hogy a kutya jól tolerálja a porszívó hangját

Így kezeld, ha kutyád fél a porszívótól

Hogy milyen módon érdemes kezelni a kutyában kialakuló fóbiát, arra többféle megközelítés létezik. Vannak, akik azt javasolják, hogy fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet a porszívóhoz, mert előbb-utóbb valószínűleg rájön, hogy nem jelent valódi fenyegetést. Dr. Bodó Andrea azonban nem hisz ebben, mivel

a probléma gyökere a kutya érzékeny hallása, ami nem fog változni.

A legjobb, ha teret hagyunk neki, hogy elvonuljon, amíg kiporszívózunk. Ha van kert, akkor egyszerűen ki lehet engedni, vagy megkérhetünk valakit, hogy vigye el sétálni. Így megkímélhetjük az egész tortúrától.”

Az állatorvos szerint nagyon kevés olyan kutya van, aki jól tolerálja a porszívózást. Náluk előfordulhat, hogy megpróbálnak játszani a géppel, de a többségre inkább az a jellemző, hogy megtámadják vagy megfutamodnak előle.

Ha tehát a porszívó stresszt vált ki kedvencedből, próbálj tekintettel lenni rá, és ne akard ráerőltetni!

félelem kutya porszívó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink