hirdetés

Erről semmiképp ne feledkezz el gazdiként a tűzijáték előtt

Molnár Enikő

2023. augusztus 19

A gazdik egyik rettegett napja a szilveszter, hiszen a tűzijátékozás nagyon megterhelő lehet a kutyák számára. De nem csak szilveszterkor jelenthet problémát, hiszen hazánkban augusztus 20-át is tűzijátékkal ünnepeljük, így fontos, hogy ilyenkor se legyünk felkészületlenek.

hirdetés

Múlt évben számos város lemondott a tűzijátékról, viszont a fővárosi ünnepi tűzijáték minden évben garantált. Az utóbbi időben egyre több petícióval kezdeményezik a műsor korszerűsítését, hiszen nem csak költséges, de környezetszennyező is a produkció. Ha ez még nem lenne elég, az állatokra nézve is káros. Nem csak a környező vadak riadnak meg a hangoktól, a háziállatok is nehezen viselik a zajos attrakciót. Emiatt fontos, hogy felkészüljünk az érkező hangzavarra, és legyen néhány trükk a tarsolyunkban. Nézzük mit tehetünk gazdiként a tűzijáték előtt és alatt a kutya biztonságáért.

Sajnos nem egy esetről lehet hallani, hogy a tűzijáték miatt elszökik egy kutya.

Tudjuk biztonságban kedvencünket

Az első és legfontosabb tennivaló, hogy legyen kedvencünknek egy biztonságos helye, ahova visszavonulhat, lehetőleg olyan, ahonnan nem tud elszaladni vagy kiszökni. Ha kinti állatról van szó, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy arra az egy estére beengedjük, hogy nehogy elszökjön. Azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csak a kutyák számára lehet veszélyes a helyzet. A macskák és más háziállatok is legalább annyira megrémülhetnek, ezért lehetőleg őket is helyezzük biztonságba.

A tűzijátékok nyilvánvalóan zajosak, viszont meglepő, hogy a 150-175 decibelükkel hangosabbak, mint sok felszálló repülőgép (amik kb. 140 decibel hangosak). Az emberi fül kb. 85 decibelnél már károsodik. El se tudjuk képzelni, hogyha nekünk hangos valami, akkor kedvencünk hogyan érzékelheti. Nem véletlen, hogy az ilyen erős zajoknál menekülni próbálnak, hiszen nemcsak kellemetlenséget okoz nekik.

A legtöbb állat a hangos zajokat veszéllyel asszociálja. Evolúciós szempontból úgy lettek kialakítva, hogy az észlelt veszélyeket elkerüljék, ezért nem csoda, hogy a tűzijátékok aggasztóak oly sok állatnak.

-mondta  Dr. Michelle Lugones a CNN-nek

Legyen meg minden

Még mielőtt elérkezik a “nagy nap”, érdemes ellenőrizni néhány dolgot, hogy ha esetleg megtörténik az elképzelhetetlen, és valahogyan elszökik tőlünk kedvencünk, azonosítható legyen. Fontos, hogy legyen rajta nyakörv bilétával (vagy bármilyen akasztó, hímzés, akármi) amin az eb neve és a gazdik elérhetősége szerepel. Emellett ne feledkezzünk meg a chipről, amivel elméletileg minden kutyának rendelkeznie kellene, hiszen kötelező. Ha nagyon aggódunk, ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e a chippel, illetve, hogy az aktuális adatok vannak-e feltűntetve.

Nem csak a biléta, a chip is fontos.

Ha van időnk, akkor elkezdhetjük hozzászoktatni kedvencünket a zajhoz, először alacsony hangerővel, majd egyre hangosabban. Érdemes lehet előre beszerezni valamilyen nyugtató hatású segédeszközt. Itt nem kell elsősorban gyógyszerre gondolni, az lehetőleg maradjon meg utolsó mentsvárnak, ha már semmi nem segít. Sokan esküsznek a nyugtató feromon használatára. Ez egy szintetikusan előállított termék, ami utánozza az anyakutyák által kibocsátott feromonokat. Másik sokak által ajánlott eszköz a “nyugi-csomó”, amit akár “szorongásos kötésnek” is hívhatnánk. Mielőtt élesben bevetnénk, szoktassuk hozzá kedvencünket, illetve ne csak ijesztő helyzetekben használjuk.

Aznapi teendők

Mielőtt elérkezik a rettegett időpont, és elkezdődik a tűzijáték, fárasszuk le kedvencünket. Nem kérdés, hogy a gyakori testmozgás és a mentális energiát igénylő feladatok fontos részei egy kutya életének, így lehetőleg ezeket ne hagyjuk ki pont 20-án, csak időzítsük megfelelően. Egy nagy játék, egy kevés feladat, és máris nyugodtabb lesz kedvencünk. Ez az este folyamán előnyt jelenthet.

Már említettük, hogy milyen fontos a biztonság. Teremtsünk olyan helyet kutyánknak, ahová elbújhat a tűzijáték zaja elől, ez lehet a szoba egyik sarka, vagy akár egy szobakennel, amit további biztonságérzetért letakarhatunk. Ilyenkor az erős fények is zavaróak lehetnek kedvencünk számára, ezért érdemes lejjebb venni a lámpák fényét (esetleg csak a kisebb lámpákat felkapcsolni).

Teremtsünk kedvencünknek egy biztonságérzetet nyújtó környezetet.

Egy nyugodt kutya nyugodt gazdival kezdődik, ezért mutassunk jó példát kedvencünknek. Fontos, hogy ne viselkedjünk a megszokottól eltérően, ne ugráljuk körül kedvencünket, és ne nyugtassuk fölöslegesen. Ha odajön hozzánk biztonságot keresni, akkor megsimizhetjük (sőt, ne ignoráljuk) de ne viselkedjünk természetellenesen, mert az csak ront a helyzeten.  Vannak ebek, akiket nem lehet kizökkenteni, bármennyire is próbálja elterelni a gazdi a figyelmét, hiába minden ajánlott módszer, Náluk érdemes lehet állatorvossal konzultálni, és a saját biztonságuk érdekében valamilyen nyugtatót adni nekik.

fél a kutya félelem módszerek teendők tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink