hirdetés

A te kutyád is retteg a létráktól, vagy őt a hajszárító készíti ki? Ez az oka a páni félelemnek

Szénási Szimonetta

2022. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Észrevetted, hogy kedvenced pánikba esik bizonyos tárgy vagy tárgyak láttán? Nem is gondolnád, hányféle furcsa félelem élhet a kutyákban, de szerencsére ezeket lehet orvosolni!

hirdetés

Köztudott, hogy a kutyák is félnek bizonyos dolgoktól vagy helyzetektől, sőt a pánikolás sem ritka esetükben. Ennek hátterében több ok is állhat, ahogy a rettegés feloldása is többféleképpen történhet. Nézzük, mit tehetsz riadozó jószágodért!

Mi állhat a félelem hátterében?

Az ebek több okból is megriadhatnak bizonyos tárgyaktól. Az egyik, ha valami szokatlan, ismeretlen a számukra. Erre jó példa a karácsonyfa, ami évente csak pár napig ékíti az otthont, és sok négylábú „nem tudja hova tenni” a hirtelen ott termő, fényes-csillogó látványt.

Ijedséget okozhatnak a zajos holmik is, mint például a porszívó vagy a hajszárító. De a hangot adó és/vagy mozgó plüssök is kiboríthatják a kutyát. Így van ezzel Toby, a vadászkutya keverék is, aki kis gazdája éneklő figurájának láttán égnek meredő fülekkel azonnal a földre veti magát, készen a menekülésre.

 

Harmadrészt egy rossz emlék is megnyomhatja a négylábú pánikgombját. Például ha egyszer véletlenül r átetted a létra lábát kedvenced mancsára, az akkor érzett fájdalom elraktározódott, és minden alkalommal, mikor előkerül a fellépő, aktiválódik – jószágod pedig rohan az ágy alá. (Ide természetesen bármilyen más tárgy, illetve károkozás behelyettesíthető.)

Így segíthetsz rettegő pajtásodon

Tedd el!

Van, amikor az a legegyszerűbb megoldás, ha a félelmet keltő tárgyakat elteszed a kutyád szeme elől. A fentebb említett plüssállat esetében a legokosabb, ha a szekrényben tárolják, és a gyerkőc nem a kutya előtt játszik vele.

Jutalmazd!

Ha az adott holmi elpakolása nem megoldható, vagy gyakran kényszerülsz használni azt kedvenced jelenlétében, úgy okosabb, ha megpróbálod kiiktatni a félelmet. Enyhébb esetekben működhet, ha jutalomfalattal közelíted blökidet és a félelmetes objektumot.

Kezdetben elég, ha a látványt kapcsolod össze a finomsággal és a dicsérettel, ezzel nyugtatva a kutyát. Később egyre közelebb teheted le a csemegét a tárgyhoz, hogy így jószágodat arra ösztönözd, hogy közelítse meg félelme forrását. Végül tegyél pár falatot közvetlenül az eszköz mellé, és hagyd, hogy az eb odamenjen érte. Idővel össze fogja kapcsolni a jutalmazást és a tárgyat, amitől remélhetőleg így nem fog pánikba esni.

Fokozatos érzékenyítés

Komolyabb esetekben hosszabb ideig fog tartani a kutya rettegésének leküzdése. Ilyen esetben a deszenzitizáció, azaz a fokozatos érzékenyítés a legcélravezetőbb. A cél pedig az, hogy az állat idővel egyre közelebb merészkedjen az adott dologhoz, anélkül, hogy elkezdene szorongani. Először elég annyi, ha a látóterébe helyezed a holmit. Ha valami zajos vagy villogó eszközről van szó, akkor kezdetben legyen kikapcsolva.

Hogy szemléletesebb legyen, álljon itt egy példa lépésről lépésre, mégpedig a porszívóval:

  1. Először hagyd a porszívót bekapcsolás nélkül a szoba közepén. Vidd be a helyiségbe kedvencedet, és álljatok meg olyan távolságra, ahol még nem pánikol be. Adhatsz neki jutalomfalatot, de a dicséret, a simogatás vagy egy kis játék is segíthet elterelni a figyelmét. Egészen addig ismételjétek ezt naponta, míg a kutya már egészen nyugodtan veszi a gép látványát.
  2. A következő lépés a porszívó mozgatása. Még ekkor is legyen kikapcsolva, és miközben használatot imitálsz – elég néhány mozdulat –, adj pár szem finomságot az ebnek.
  3. Ha már az előző feladat sem ejti kétségbe a kutyádat, megpróbálkozhatsz a porszívó bekapcsolásával. Ez csak néhány pillanatig tartson, és ezúttal is jutalmazd közben bátor pajtásodat.
  4. Fokozatosan egyre több ideig hagyd bekapcsolva a háztartási eszközt, egészen addig, míg kis barátod már akkor sem nyöszörög vagy sír, ha az egész házat feltakarítod.

Ne légy türelmetlen, és sose büntess!

A szoktatás hosszú hetekig, hónapokig is eltarthat, de a türelem megtérül! Közben mindig nagyon figyelj négylábúd jelzéseire, és ha azt látod, hogy kezdi kényelmetlenül érezni magát, engedd, hadd menjen. Sose kényszerítsd bele egy számára kellemetlen szituációba, mert azzal csak rontasz a helyzeten!

fél a kutya félelem félelem jelei félős kutya pánik pánikroham pánikroham kezelése szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink