hirdetés

Fél a kutya az oltástól, menekül a rendelőből? Ezek a tippek segítenek hozzászoktatni őt a tűhöz

Buzgó Csilla

2021. december 6

Az állatok többsége nem szereti, ha tűvel böködik, ám egyes esetekben a félelem olyan mértékűvé válik, hogy szinte lehetetlen beoltani a kutyust. Mutatjuk, mi a teendő.

hirdetés

Mivel egy ügyes állatorvos képes úgy beadni a szükséges vakcinákat az állatnak, hogy az szinte meg se érezze, gyakorta nem is a fájdalom az, amitől berzenkedik a kutyus. A negatív élmények magával a rendelővel, az orvossal, vagy akár teste érintésével kapcsolatban tévútra terelhetik az eb elméjét.

Ha a kutya pánikba esik, azaz átlép egy bizonyos érzelmi küszöböt, akkor előfordulhat, hogy még a jutalomfalatok osztogatása és a nyugtatás sem segít, kizárólag az, ha a kiváltó okok megszűnnek. (Távozik az ijesztő helyszínről, vagy a félelmetesnek bélyegzett személy közeléből.)

Ezért érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni a kutyust az orvosi vizsgálatokhoz, illetve elérni, hogy pozitív asszociációkat társítson hozzájuk.

Ez egyébként egy új idomítási irányzat, nevezhetnénk külön tantárgynak is. A kiképző vagy a gazdi megtanít minden szükséges tudnivalót az ebnek ahhoz, hogy a kozmetikai, illetve az állatorvosi látogatások gördülékenyen menjenek. (Például hogyan adja fel a lábát, ne zavarja, ha a fülét, farkát, száját piszkálják, stb.)

Így szerettesd meg az oltást a kutyáddal!

Akár tapasztalatlan kölyökkutyával, akár már rettegő felnőttel van dolgod, a cél az, hogy az eb pozitív élményeket társítson az oltáshoz és annak körülményeihez. Ahhoz, hogy ezt elérd, néhány egyszerű gyakorlatot kell bevezetned a kutyus napirendjébe, melyeket rendszeresen át kell ismételnetek.

Oltás = csupa jó élmény

Ez első olvasásra nevetségesnek tűnhet, de ha a kutyus rájön, hogy tulajdonképpen nincs mitől félnie, rögtön kezelhetőbb lesz a vakcinázások alkalmával. Egy tű nélküli fecskendőre lesz szükséged a feladathoz. Mutasd meg a kutyádnak, hadd szaglássza meg, majd adj neki bőven jutalomfalatot!

Rejtsd el a fecskendőt a hátad mögé, egyúttal hagyd abba a finomságok osztogatását! Kis idő múlva mutasd meg ismét a fecskendőt kedvencednek, és újra induljon be a jutalomfalat-eső!

Emelt szint

Ha ez a gyakorlat már megy, csípd össze kedvenced bőrét, ahogy az orvos is tenné, ezután mímelj oltást a továbbra is tűmentes fecskendővel, illetve társíts a művelethez valamilyen kifejezést, hanghatást! Ez lehet olyan egyszerű szó is, mint a “Sutty!”

Amikor éles helyzetben oltja az orvos a kutyust, bevetheted ezt a vezényszót, így kedvenced agyacskájában rögtön kellemes gondolatok kezdenek cikázni, és várja majd a jutalomfalatot, amit természetesen rögtön adj is oda neki a szurit követően!

Egyeztess az orvossal!

Ha mindezt végigpróbáltad kutyáddal, és a rendelőbe érve mégis kiveri őt a víz, érdemes néhányszor potyára ellátogatni oda. Ilyenkor ne történjen semmi, csak dicsérd, nyugtasd és jutalmazd meg az ebet! Ha már tudja, hogy ezen a helyen sem kell félnie, a vizsgálószobához viszont sehogy sem tudod hozzászoktatni, esetleg kérd meg az állatorvost, hogy az udvaron vagy a parkolóban adja be neki a szurit!

Egyes ebek ugyanis magával a helyiséggel azonosítják a félelemkeltést. Ha viszont olyan helyen várakoznak, ahol nem számítanak az injekcióra, több mint valószínű, hogy a szemük se rebben a procedúra alatt.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos állatorvosi rendelő félős kutya idős kutya oltása kötelező oltás kutya fél az állatorvostól kutya fél az oltástól kutya hozzászoktatása tipp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink