hirdetés

Elkaphatja tőled kutyád a náthát? Meglepően sok kórokozó lehet veszélyes rá!

Buzgó Csilla

2020. október 20

Az elmúlt hónapok pandémia-mizériája és az őszi időszak bizonyára sok gazdit tanakodásra késztetett. Vajon kedvenced is elkaphatja azokat a kórokozókat, amik az embert is képesek megfertőzni?

hirdetés

Azok, akik félnek, hogy a kutya jelenléte a háztartásban esetleg utat nyit a különböző fertőzéseknek vagy a vérszívó élősködők elszaporodásának, valószínűleg bele sem gondoltak, hogy az ebek ugyanúgy megbetegedhetnek az ember közelségétől.

Ezeket a kórokat bizony a gazdi vagy egy barátságos idegen is átadhatja a négylábúaknak.

Influenza

Tipikus szezonális betegségként ismerjük, ami cseppfertőzés, illetve közvetlen kontaktus útján terjed. A kutyáknak saját influenzavírusaik vannak, a CIV H3N8 és a CIV H3N2, melyek az emberre nem veszélyesek. Ellenben több olyan esetet is regisztráltak, melyek során ebek kapták el a H1N1 és a H3N2 altípusokat a kétlábúaktól. Az emberi tünetekhez hasonló jeleket nem mindegyik állat produkált.

Tehát ha kedvenced belázasodik és légúti panaszoktól szenved, valószínűleg a kutyafuttatóban szedte össze, kicsi az esély arra, hogy te fertőzted meg. Ugyanez igaz a náthára, amely sokkal nagyobb veszélyt jelent a macskádra, mint a kutyádra. Utóbbi is elkaphatja a náthavírust, de nem tőled, hanem egy másik ebtől.

Szalmonella

Emésztési panaszokat okozó bakteriális fertőzés, amit a kutya és az ember egyaránt elkaphat, ha kórokozókkal szennyezett – többnyire nyers – élelmiszerekkel, ürülékkel érintkezik. Mind a ketten átadhatjátok egymásnak, ha kutyád rendszeresen arcon nyal, vagy ha fertőzött kézzel az eb arcához, szájához nyúlsz, esetleg így adsz neki kézből jutalomfalatot.

A szalmonellózist egy egészséges felnőtt kutya néhány nap alatt külső segítség nélkül legyűri. Ha azonban kölyökről van szó, és a tünetek 24 óra elteltével sem javulnak, vidd állatorvoshoz a picit! Idősebb ebek esetében 48 óra elteltével érdemes orvosi segítséget kérni.

Ótvar

Ez a bakteriális fertőzés okozta bőrbetegség jellegzetes hólyagosodást, kivörösödést, esetenként pedig tineának nevezett kör alakú elváltozásokat okoz szerte a testen. Ugyan az állatról emberre történő átvitel gyakrabban fordul elő, ennek ellenkezője is esélyes. Leginkább a kölyökkutyák veszélyeztetettek, de a betegség túlnyomórészt nem okoz komoly egészségügyi problémát, az állatorvos felületi kezeléssel meggyógyítja.

MRSA

Ez az igen alattomos fertőzés immunis a legtöbb antibiotikumra. A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktériumok az emberi bőrről kerülhetnek a kutya testére és szervezetébe. A legelső tünetek között a rovarcsípésszerű, kisméretű vöröses bőrjelenségek figyelhetőek meg. Ha a baktérium a bőr mélyebb részeibe hatol, tályogok keletkezhetnek, ha a véráramba kerül, a belső szerveket is megfertőzheti.

Az emberek általában kórházi kezelések, illetve testi kontaktussal járó sportok vagy egyéb tevékenységek során kapják el, megelőzése szappanos mosakodással lehetséges.

COVID-19

Ugyan néhány különleges esetben az ember átadhatja bizonyos emlősöknek a SARS-CoV-2 fertőzést, az többnyire nem okoz tüneteket a négylábúaknál. A kutya koronavírus azonban megfertőzheti kedvencedet, még ha rád nem is jelent veszélyt. Szerencsére az állatorvosok már itthon is rutinosan kezelik ezt a betegséget, és léteznek otthoni gyorstesztek is a kimutatására.

A fent felsorolt egészségügyi problémák mellett feljegyeztek néhány olyan esetet, melyek során a kutyák emberektől kapták el a tuberkulózist vagy a mumpszot. Szerencsére a fejlett országok oltási programjai és higiéniai óvintézkedései minimálisra csökkentették a megfertőződés esélyét, így kedvencedet sem kell féltened tőlük.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kutya elkaphatja a koronavírust kutya elkaphatja a náthát kutya lehet influenzás kutya szalmonella

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!