hirdetés

Ezért őrül meg a kutyád etetés előtt: nem biztos, hogy éhes

Szénási Szimonetta

2023. július 23 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutyát az etetés időpontját megelőzően mintha megszállná valami. Többféle oka lehet a szokatlan, gyakran rendbontó viselkedésnek.

hirdetés

Kedvenced az etetési idő közeledtével egyre furcsább: nyugtalan, jön-megy, ugat, majd kibújik a bőréből? Mintha minden egyes alkalommal megőrülne, vagy éhen akarna halni! Lehet, hogy már feltetted magadnak a kérdést, valamit rosszul csinálsz-e, hogy a kutya állandóan éhes? Nézzük, mik állhatnak a jelenség hátterében, s miként tudod orvosolni azokat!

„Éhségfeszültség”

A viselkedést éhségfeszültségnek is szokták nevezni, ugyanis a szokatlan, rendbontó viselkedést valóban az éhségérzet váltja ki. Ilyenkor a jószág ideges, olyan dolgokat csinál, amit nem szabad neki, sőt esetenként agresszív is lehet. Ez semmiképpen sem normális vagy elfogadható! Az alábbi okok válthatják ki.

1.) Nem megfelelő táplálék

Az egészséges fejlődéshez, majd az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű eledellel tápláld kedvencedet, és abból elegendőt is kapjon. Így ha az tapasztalod, hogy négylábúd egyre inkább bepörög, ahogy közeledik az etetés időpontja, először itt kell vizsgálódnod. Ha valamiből hiányt szenved az eb, vagy nem kap elég ételt, akkor az őrület oka valóban az, hogy a kutya éhes.

Számos cikket írtunk már a helyes táplálás témakörében, érdemes köztük böngészned, valamint felvenned a kapcsolatot az állatorvossal. Vele egyeztetve optimalizálhatod az állat étrendjét.

A megfelelő táplálás az egészség alapja.

 

2.) Beteg

Előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma, hiánybetegség vagy egyéb panasz miatt tűnik úgy, hogy folyton éhes a kutya. Ezt is az orvos fogja tudni megállapítani, így mielőbb kérj egy időpontot a kivizsgálásra!

3.) Rossz szokás

Ha kiderült, hogy kedvenced egészséges, és a menüjével sincs semmi gond, akkor nagy valószínűséggel csak drámázik. Mint tudod, a kutyák nagyon okosak, és ha rájönnek, hogy egy bizonyos viselkedéssel célt érnek, akkor azt előszeretettel alkalmazzák. Így ha az őrült viselkedés következménye, hogy megeteted, akkor az étel reményében újra és újra ehhez a trükkhöz folyamodik majd. Erről következetesen le kell szoktatnod. Ha szükséges, kérheted kiképző segítségét is.

A kiskutyáknál jellemzőbb ez a fajta viselkedés. Esetükben lényeges, hogy még időbe leneveld az evés előtti őrültködésről és rendbontásról, a nem kívánt magatartás nehogy rögzüljön.

4.) Unatkozik

Az unalom számos furcsa dolgot szül. Az egyik pótcselekvés lehet az evés, ahogy ez az embereknél is gyakori. A fizikai mellett a szellemi kifárasztás is nagyon fontos, így a napi séták mellé iktass be extra játékidőt, tanuljatok új trükköket vagy próbáljátok ki valamelyik kutyás sportot.

állatorvos beteg beteg a kutya betegség éhség etetés feszültség hiánybetegség kölyök kölyökkutya nevelés rossz szokás táplálás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink