hirdetés

A te kutyád is teljesen megőrül, amikor telefonálsz? Tévedés, hogy csak azt akarja így elérni, vele foglalkozz

Hangai Lilla

2022. augusztus 5 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik beszámolói alapján nagyon gyakori jelenség, hogy amikor megcsörren a telefon, a kutyájuk csaholni, ugatni kezd, felugrál, idegesen szaladgál vagy tiltott tárgyakat rágcsál meg. Elsőre talán úgy tűnhet, mintha mindenképpen azt szeretné elérni, hogy a figyelmed csak rá irányuljon, ám ez a viselkedés sokkal összetettebb is lehet ennél.

hirdetés

Megértjük, ha lavinaként temet el a vágy, hogy kedvencedre kiabálj, hogy azonnal hagyja abba a butáskodást, de jobb, ha nem teszed! Cikkünk segít abban, hogy képes légy hideg fejjel kezelni, amikor megcsörren a telefon és négylábú barátod teljesen megőrül.

Gondolkodj úgy, mint egy kutya

Néha bizony az is előfordul, hogy arra sincs szükség, hogy csörögjön az a telefon és elkezdj rajta beszélgetni valakivel. Lehet, hogy tapasztaltad már, hogy ha esetleg fotót vagy videót szeretnél készíteni a kedvencedről, ő pedig meglátja a kezedben a telefont, máris belebújik a kisördög és tüntető viselkedéssel adja tudtodra, jobban teszed, ha azonnal a zsebed mélyére süllyeszted azt a gonosz masinát.

Ha megpróbáljuk a kutya szemén keresztül látni ezt a helyzetet, ő csak a tapasztalataiból táplálkozik, amik arra emlékeztetik, hogy ha a telefon a kezedben van, nem vele foglalkozol. Nem érzékeli, hogy a képernyőn keresztül pont őt látod, figyelmed csak felé irányul.

Most akkor kihez beszélsz?

Most nézzünk kutyaszemmel azokra a szituációkra, mikor telefonálsz. Ahogy az előbb is írtuk, nem értik a technológia működését, így a telefon csörgése után csak annyit érzékelnek, hogy beszélsz valakihez. És mivel ketten vagytok, arra gondol, hogy hozzá beszélsz. Ugyanakkor bármit is csinál ebben a helyzetben, visszacsatolást nem kap tőled, így stresszes lesz. Egy négylábú pedig ha ideges, hajlamos rosszalkodni. Nem azért, hogy bosszantson, egyszerűen azért, mert nem tudja a módját, hogyan vezesse le a felgyülemlett stresszt.

Így tulajdonképpen igaz, hogy a figyelmedet szeretné felhívni a csintalansággal, csak nem abból az önző okból, amire elsőre gondoltál. Egyszerűen csak azért szeretné, hogy figyelj rá, hogy tisztázhassátok, mit is akarsz tőle tulajdonképpen.

Idővel megtanulja minden kutya, hogy néha vannak olyan helyzetek, amikor a halandzsázásod semmi értelmet nem nyer, bármennyire is szeretné megoldani a rejtélyt, és a saját dolga után néz. Ha szeretnéd segíteni abban, hogy könnyebben kezelje a kialakult helyzetet és ne hagyjon rajta a stressz maradandó nyomot, használd a „helyedre”, a „fekszik” vagy a „nem” parancsszavakat, majd ha engedelmeskedik, erősítsd meg a helyes viselkedést egy jutalomfalattal.

Kölyökkutyáknál még könnyebb javítani a viselkedést

Természetesen, ahogy az alap parancsszavak megtanulását, úgy a negatív viselkedésminták korrigálását is érdemes korán elkezdeni, főleg, ha úgy érzed, kutyusodat érzékenyen érinti, ha telefonálsz. Sőt, hogy legyen elég alkalom a helyes magatartás memorizálására, akár el is játszhatod, hogy telefonálsz.

A tréning mellett érdemes odafigyelni a saját viselkedésedre is, amikor megszólal a telefon. Ha kedvenced azt látja, hogy ez egy szokványos jelenség, téged sem tesz zavarttá, ő sem fog energiát fektetni egy jelentéktelen, mindennapos történésbe.

A hiperaktív, könnyen izgatottá váló blökik esetében a sűrűbb fizikális és mentális aktivitás is segíthet, hogy a telefoncsörgés csak egy elhanyagolható esemény legyen a háztartásban.

a kutya negatív érzelmei kölyök kutya tanítása kutya ember kommunikáció kutya érti a beszédet kutya fél az okostelefontól kutya stresszes okostelefon pozitív megerősítés kutya rossz szokás rossz szokások stressz jelei stresszes kutya stresszoldás tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink