hirdetés

Kedvenced gyakran feszült? Az alábbi módszerrel segíthetsz neki megnyugodni

Szénási Szimonetta

2022. december 10 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy te, úgy kedvenced is feszült lehet bizonyos helyzetekben. Ha ezt gyakorta tapasztalod, akkor ideje közbeavatkoznod. Azt alábbi módszer segíthet megnyugtatni négylábúdat.

hirdetés

Ha a kutya feszült, az a viselkedését is nagyban befolyásolja: nyugtalan, izgatott, kevésbé toleráns lesz. Ez pedig nem éppen kellemes állapot. Ha túl gyakran jelentkezik a stressz, akkor foglalkozni kell a problémával.

Amikor „összejönnek a dolgok”

Kutyád esetében is előfordulhat, hogy kevésbé szerencsés életszakaszt él át, és egymás után több olyan esemény, történik az életében, amitől feszültté válik. Ha ez az állapot tartóssá válik, az roppant kellemetlen neki és neked is, ezért fontos, hogy időben felismerd a jeleket, és cselekedj.

Tartós feszültséget válthat ki a felborult napirend, költözés, egy új családtag vagy házikedvenc érkezése, vagy bármilyen tartósan zavaró tényező. Ezeket a feszültséget kiváltó dolgokat triggereknek nevezzük.

Ha tartós a stressz

Ha kutyád állandó feszültségben van, akkor megnövekszik szervezetében az úgynevezett stresszhormon, azaz kortizol. A megemelkedett kortizolszint pedig váratlanul heves reakciókat eredményez.

Kedvenced indokolatlanul izgatott lehet az ajtócsengőtől, attól, ha megcsörren a mobilod, de tulajdonképpen bármi kiválthat nem várt viselkedésformákat, például morgást, ugatást, de adott esetben harapást is. Ez a felfokozott állapot egyáltalán nem egészséges.

A kölyköknél napról napra változhat

Kiskutyák esetében gyakoribb, hogy ami egyik nap még nem érte el az ingerküszöböt, az másnap teljesen felkavarja a kutyát. Ez többnyire életkori sajátosság, de célravezetőbb nem ráhagyni az ebre a túlzó viselkedést.

Hogyan kerüld el a túlingerlést?

Elsőként szögezzük le, hogy te ismered a legjobban a kutyádat, így tisztában vagy vele, mi számít nála tipikusnak. Az állat személyiségétől is függ, mennyire ingerlékeny és érzékeny a külvilág eseményeire. Vannak eredendően félénkebb, stresszesebb jószágok, míg más kutyák jobban terhelhetők.

Ha tudod, hogy mi az, amitől kedvenced általában feszültté válik, törekedj arra, hogy az adott inger csak ritkán érje az állatot. A napirendhez való ragaszkodás nagyon fontos, még akkor is, ha költözés vagy utazás miatt hosszabb-rövidebb időre új helyre kerül az eb.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy megfelelő módszerrel a legtöbb esetben a nagyon ingerlékeny kutyák esetében is feljebb tornázható az ingerküszöb.

Milyen módszerrel próbálkozhatsz?

Az egyik bevált képzési stratégia az úgynevezett ingerhalmozás. Ehhez először is ki kell deríteni, mire reagál rosszul a kutyád. Ha már tudod, mi borítja ki pajtásodat, akkor – akár szakember segítségével – megpróbálhatod módszeresen kitenni a számára zavaró dolognak, fokozatosan szoktatva hozzá a kellemetlenséghez.

A lényeg a fokozatosság: kezdetben csak igen rövid ideig, majd egyre hosszabban találkozzon az ingerlő dologgal. A cél, hogy kedvenced idővel megtanulja ignorálni, vagy legalábbis jobban viselni a triggert. Használhatsz jutalomfalatot, és a tanulás során dicsérd sokat a kutyát, ezzel megerősítve a pozitív viselkedést.

Van, hogy csak át kell vészelni

Bizonyos, nem túl gyakran előforduló helyzetekben lehet, hogy az a célravezető, ha csak megpróbáljátok a lehető legnyugodtabban átvészelni a kellemetlenséget.

Például ha hirtelen nagy tömegben találjátok magatokat, amitől kutyád feszültté válik, az a legjobb, ha mihamarabb igyekszel kiszabadulni vele az emberáradatból, miközben simogatod és nyugtatod a jószágodat.

Adj neki időt!

Ha valami felzaklatta kedvencedet, hagyd, hogy megnyugodjon. A kortizolszint csökkenéséhez ugyanis idő kell. Engedd, hogy a kutya elvonuljon egy nyugodt sarokba, és lecsendesedjen.

Ha erre nincs lehetőség, akkor simogatással és kedves szavakkal segíthetsz neki. Egy-két jutalomfalat vagy egy kis étel ezúttal is segíthet, evés közben többnyire megnyugszanak az állatok.

fél kutya fél kutya megijed kutya stresszes napi rutin napirend nevelés nyugtatás stressz stresszes kutya tömeg tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!