hirdetés

A kutyád zaklatja a többi kutyát a futtatóban? Mutatjuk, hogyan kezeld felelősségteljesen a helyzetet

Hangai Lilla

2023. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

A futattók, parkok és kutyás összejövetelek azért vannak, hogy az ebek játsszanak, kikapcsolódjanak, feltöltődjenek. Ha jobban belegondolunk, nemcsak az ebeknek, a gazdiknak is van ilyenkor lehetősége a lazításra. Ha azonban a futtatóba jár egy olyan blöki is, aki zaklatja a többieket, máris szertefoszlik az élmény. Hogyan is érezhetné magát jól bárki egy olyan négylábú mellett, aki rámenős, nem hallgat a gazdira és a saját szabályai szerint csinál mindent?

hirdetés

Nem mindig egyszerű észrevenni, hogy mivel állsz szemben, hiszen a kutyák között a játék sok esetben elég intenzív. Ám ha figyelsz a jelekre, hamar meglátszik, hogy a helyzetet csak az egyik blöki élvezi. Mutatjuk azt is, mit tehetsz ellene!

Így lehet felismerni a zaklató viselkedést

Ha most arra gondolsz, hogy mi van, ha pont a te kutyád az, akitől menekül a többi, még ne pánikolj! Ha sikerül őszintén válaszolnod a következő kérdésekre, biztos lehetsz benne, hogy tisztábban fogsz látni.

Mindig a te kutyád az, aki üldöz, megragad másokat és ugat?

A pozitív kutyajáték adok-kapok. Még akkor is, ha az egyik eb a kijelölt üldöző, a másik pedig az üldözött. Ezekben az esetekben időről-időre megállnak a kutyák, hogy kicsit megnyugodjanak, és szerepet cseréljenek. Ha egy négylábú figyelmen kívül hagyja a játéknak ezt az íratlan szabályát, könnyen válhat belőle zaklató.

Hogyan reagál kedvenced, ha a másik kutya azt jelzi, hogy elég volt?

Sok esetben a játék olyan heves, hogy túlstimulálja a kutyákat. Amikor ez megtörténik, az egyik általában jelzi, hogy kényelmetlen neki a helyzet. Eltávolodik a másik ebtől és elutasítja a közeledést. Az ideális játszótárs ilyenkor érti ezt, és meghátrál. Egy zaklató kutyus nem tud parancsolni a hevességének és tovább folytatja a játékot.

Kutyád hajlamos egyetlen kutyára összpontosítani?

Egyes zaklató kutyák egy konkrét célpontot választanak, és elmennek a végsőkig. Annak ellenére, hogy lehetnek más ebek a környéken, akik méretük vagy játékstílusuk szerint jobban passzolnának hozzá, nem mutatnak érdeklődést. Gyakran előfordul, hogy olyan játszópartnert választanak maguknak, aki kevésbé magabiztos vagy sokkal kisebb náluk. Ha úgy tűnik, hogy a másik blöki szökni próbál a zsarnok elől, az valószínűleg úgy is van.

Így kezdj a tanításhoz

Egy ilyen kis zaklató megneveléséhez résen kell lenned, így jobb, ha olyan helyen gyakoroltok az első időkben, ami könnyen ellenőrizhető, vagyis be van kerítve. A beavatkozás elmulasztása ugyanis késlelteti a folyamatot. A gyakorlathoz szükséged lesz egy olyan blökire is, aki jólnevelt, nyugodt és elég magabiztos ahhoz, hogy elviselje a helytelen viselkedést.

A gyakorlat célja, hogy megtanítsd kedvencednek, hogy amikor egy másik kutyával erőszakoskodik, akkor a szórakozás véget ér. Ahogy a klikkerrel meg lehet jelölni a helyes viselkedés pillanatát, úgy egy verbális jelzővel meg kell jelölnöd azt a helyzetet, amikor a kutyád túl messzire ment.

Nem számít, hogy melyik szót vagy kifejezést választod, csak ügyelj arra, hogy rövid legyen, és higgadtan ejtsd ki. Például működhet a „Stop!”, az „Elég!” vagy a „Vége!” is. A játék megkezdése előtt most ne vedd le kedvencedről a pórázt, de olyat válassz, ami elég hosszú. Ez segít majd neked abban, hogy ne csak verbálisan, de fizikálisan is jelezz neki.

Ezek a következő lépések

Vannak kutyák, akik azonnal túlfűtötté válnak, míg másoknál időbe telik, hogy elveszítsék a fejüket. Ha kedvenced először udvariasan közelít a másikhoz, nyugodtan megdicsérheted és jutifalit is adhatsz neki. Az is sokat segít, ha a játék ideje alatt, míg még mindig nyugodt, magadhoz hívod néha, hogy megdicsérd, megajándékozd és lehetőséged adj neki lehiggadni kicsit.

A másik kutya lesz majd a kulcs ahhoz, hogy megláthasd, mikor fordul a játék zaklatásba. Attól a pillanattól, ahogy a másik blöki feszültté válik, és próbálja menekülőre fogni, használd a kifejezést, amivel megjelölöd a nem kívánt viselkedést, majd határozottan, de kedvesen vezesd félre kutyádat.

Tartsatok 30 másodperces szünetet, amely alatt a két kutya ne érintkezzen. Maradj semleges, ne ismételgesd a választott szót, ne rángasd kedvencedet és ne is kiabálj vele! Fontos, hogy amint tapasztalod a zaklatást, azonnal mondd ki a választott kifejezést és az elvezetés is történjen meg. Így könnyebben tudja értelmezni, hogy mivel van probléma, és mi helyette az elvárás. Minél többször ismétlitek majd ezt, annál jobban bevésődik. Ha azonban úgy érzed egy bizonyos pont után, hogy nem segít már az időkorlát és a másik kutya továbbra is stresszes, hagyjátok abba aznapra a gyakorlást.

Nem egyszerű ugyan korrigálni ezt a viselkedést, de türelemmel és kitartással még a legrámenősebb kutyusokat is meg lehet tanítani a fair play örömére. Ha úgy érzed, egyedül nem megy, mindig igénybe veheted egy tréner segítségét!

dominancia domináns kutya felelős gazdi játék kiképzés kutya agresszíven játszik kutya dominancia kutya oktatás kutyafuttató nevelés tréning tréning jutalomfalattal zaklató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink