hirdetés

Harc a kutyafuttatóban: ekkor indulj el inkább a békesség kedvéért!

Ferenczi Deborah

2021. december 8 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyafuttatók nagyon megosztóak tudnak lenni a gazdik és a kutyák körében egyaránt. Vannak ebek, akik kifejezetten imádják, míg mások nem igazán érzik komfortosan magukat az adott helyszínen. Fontos tudni, hogy ezekre a helyekre konkrét házirendek vonatkoznak, melyet kötelessége betartania minden kutyatulajdonosnak.

hirdetés

Sajnos néhány gazdi egyáltalán nem hajlandó betartani az ebekre vonatkozó szabályzatot. Pedig kizárólag így lehet egy közösségi területet biztonságosan használni. Az olyan kutyatulajdonosoknak, akik szeretnék felesleges konfliktusoktól megóvni a kutyáikat, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadniuk, és kellemetlen szituáció esetén elhagyni a kutyafuttatót.

Ne menj kölyök vagy idős kutyával futtatóba!

Nem kérdés, hogy mennyire fontos a szocializáció kölyökkorban. Ugyanakkor a kölyköt semmiképpen se vidd addig más kutyák társaságába, ameddig nem kapta meg az oltásait. Nagyon könnyen elkaphat olyan betegségeket, melyek akár életveszélyesek is lehetnek számára. Szintén veszélyforrás lehet, ha a nagyobb kutyák nincsenek megfelelően szocializálva, ugyanis könnyen nekiugorhatnak a kicsinek. Ameddig a kölyök nem erősödik meg eléggé, addig nem szabad ismeretlen kutyák közé vinni. Érdemes inkább egy kutyaiskola foglalkozásaira beiratkozni, ahol megkaphatja a szükséges képzést. Nagyon hasonló a helyzet idősebb kutya esetében is. Mivel ők is könnyebben kaphatnak el betegségeket és fertőzéseket, így a közösségi élet e formája az egészségükre is veszélyes lehet. Emellett lassabban reagálhatnak a környezetükben zajló eseményekre. Abban az esetben, ha a látásuk vagy hallásuk rossz, előfordulhat, hogy észre sem veszik a többi állatot, így könnyen baleset érheti őket. Mivel a mozgásuk is nehézkesebb, így nem feltétlen ajánlott számukra a futtató használata.

Kutyafuttató etikett

Ahhoz, hogy pontosan tudd, miként kell viselkedned neked és más gazdiknak a futtatóban, felelevenítjük az etikett legfontosabb elemeit:

  • egészséges kutyát vigyél futtatóba: nagyon fontos, hogy a kutyád és más kutyák érdekében is kizárólag egészséges állatot vigyél közösségbe. Nemcsak megfertőzheti társait, de például láz hatására a viselkedése is kiszámíthatatlanná válhat.
  • csak oltott kutyával érkezz: minden kötelező oltása legyen meg az ebednek, mivel csak így biztonságos számára, és a többiek számára is a szociális érintkezés.
  • tüzelő kutyát a közelébe se vigyél a futtatónak: annak érdekében, hogy a kanok verekedését megelőzd, messziről kerüld el a helyszínt, ugyanis a szagnyomai még a távollétében is konfliktusokat szülhetnek.
  • szedd fel a kutyakakit: alapvető higiéniai elvárás, hogy a kutyád után takarítsd fel az ürüléket
  • sárga nyakörv: elterjedt szokás, hogy sárga kiegészítőt tesznek a nem megfelelően szocializált, esetleg sérült kutyára. Erre mindig figyelj oda és ne engedd, hogy a te ebed zaklassa az állatot.
  • ne vigyél be se ételt, se olyan játékot, ami konfliktust szülhet az állatok között: amint megérzik az állatok az elemózsia illatát, könnyedén elveszthetik a fejüket. Illetve egy-egy játékon is komoly konfliktus alakulhat ki, amit jobb elkerülni.
  • tartsd tiszteletben a többi ember magánszféráját: szintén fontos, hogy ne akarj feltétlenül beszélgetni, hiszen ezzel könnyedén zavarhatod az ott lévőket. Inkább csak illedelmesen köszönj esetleg, ha először vagy ott, érdeklődd meg, hogy milyen szokások vannak az adott területen, de senkire ne akaszkodj rá, tartsd tiszteletben a magánszférát.
  • figyelj a kutyádra: a legfontosabb pedig az, hogy figyelj a saját ebedre és a többi kutyára is, így azonnal észreveszed azt, hogy mikor érdemes közbeavatkozni.

Ha az ott tartózkodó gazdik nem tartják be a szabályokat

Ha a többiek nem tartják be a szabályokat, abból gyakran konfliktusok és balesetek is származnak. Felelősségteljes gazdiként ha látod, hogy a kutyád valamilyen konfliktusba keveredett, akkor avatkozz közbe, és ne engedd, hogy más ebnek bántódása essen. Ugyanakkor ha a többi gazdi nem foglalkozik ilyesmivel, akkor inkább kedvenceddel együtt menj el onnan.

Ha a kutyád nem érzi magát biztonságban

Szintén fontos, hogy ismerd kutyád egyéniségét, jellemét és viselkedését ahhoz, hogy egyáltalán észrevedd, igényt tart-e a futtatóra. Élvezi vagy éppen kellemetlenül érzi magát abban a közegben? Ha nehezen oldódik fel, és nagyon körülményesen ismerkedik a környezetével, nem biztos, hogy a futtató neki való. Fontos, hogy ne csak a sajátodra, hanem a többi kutyára is figyelj, és idejében menj el onnan, ha azt veszed észre, hogy nem biztonságos az adott környezet.

etikett harc kölyök a futtatóban kutyafuttató kutyafuttató etikett veszély a kutyafuttatóban

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!