hirdetés

Írott és íratlan szabályok a kutyafuttatóban és a pórázon: Tornóczky Anita különvélemény

Tornóczky Anita

2022. április 24 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák akkor boldogok és stabilak, ha biztonságban érzik magukat a falkában, amiben élnek és ha alapvető szükségleteik kielégülnek. A biztonság mellett ilyen az étel, víz és a mentális és fizikai fárasztás. Ebbe rengeteg minden tartozik a játéktól a munkáig, a kutyás sportoktól a terápiás feladatokig.

hirdetés

Egy biztos, a napi sétát soha nem úszhatjuk meg! A kutyákat gyakorlatilag kötelező napi szinten sétáltatni. Akkor is, ha a kertben van lehetősége üríteni és futkározni. Alapvető szükséglete az, hogy idegen környezetben a gazdájával legyen és feladatokat oldjon meg. Hiszen a séta nemcsak ürítésre szolgál, hanem pórázas és szabad mozgásra, ingerek keresésére, emberi és fajtársi szociális kapcsolatok építésére. Ezek nélkül a kutya nem lehet kiegyensúlyozott és a gazdájával való kapcsolata sem. Ami nehezíti ezen szükségletek kielégítését, az a szabad mozgatás lehetőségeinek beszűkülése. Magyarországon mindenhol kötelező pórázon sétáltatni a kutyákat, kivételt az erre kijelölt futtatók képezik, ami lehet egy erre kijelölt nyílt terep, vagy egy klasszikus körbekerített kutyajátszótér. Ezek remek lehetőséget kínálnak szocializációra, szabad mozgásra, de itt is tudni kell, mit, hogyan illik, vagy inkább illene.

A kutyafuttató etikettje

Ha kutyafuttatóba vinnénk mozogni a kedvencünket, mielőtt belépünk, kérdezzük meg, hogy bemehetünk-e? A bent lévők jó esetben ismerik a saját ebeik gyengéjét, határait. Ha mondjuk három kistestű kutya van bent éppen, és mi egy nagyobb testűvel vagyunk, lehet, hogy a gazdi nem javasolja a találkozást. De ez igaz a különböző energiaszintű ebekre is. Ha a kutyafuttatóban magas energiaszintű kedvencek vannak, és mondjuk az egyik túl heves, ezt az ő gazdája tudja igazán, mi nem, és lehet, hogy a miénk rosszul viselné a túlzott közeledést.

A kutyafuttatóban mindig kedvencünkre figyeljünk, ne olvasgassunk, ne hallgassunk zenét, ne beszélgessünk elmélyülten valakivel, hanem az állat viselkedését és interakcióit kontrolláljuk. Azt az egy-másfél órát, amikor a kutyával ilyen közegben vagyunk, százszázalékosan rá koncentrálva töltsük el. Ez érvényes a futtatóban és a szabad területen eltöltött időre, mert mi vagyunk a felelősek azért, hogy ő mit csinál, vagy mit nem csinál.

Sétálás az utcán

Az utcai séta egy feszesebb feladat: mindig úgy haladunk, hogy póráztávolságon kívül legyen a másik ember és a másik kutya. Hiába kedves a miénk, akkor sem engedjük flexi pórázon egy másik kutyához, kivéve akkor, ha egyébként minden nap együtt szoktunk sétálni. Nyilván az utcai sétánál is összeszedjük a kakit, és figyelünk arra, hogy idegen emberekhez, gyerekekhez ne menjen oda az állat.

Jogszabály írja elő, hogy a kutyát be kell oltani veszettség ellen és chippeltetni kell. Ezek meglétét akár séta közben is ellenőrizhetik a közterületen. Ha a kutyánk nincs beoltva, és bárkit megharap, borzasztó bonyolult közigazgatási eljárás veszi kezdetét. Elviszik az ebet megfigyelni, ami senkinek sem jó. A kötelező dolgok mellett pedig a bolhairtás, féreghajtás, kullancs elleni védekezés mindenképpen ajánlatos, ha a kutya emberek és állatok közé megy.

kutya a városban kutyafuttató kutyafuttató etikett kutyasétáltatás séta sétáltatás Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink