hirdetés

Valóban tisztább a kutya szája, mint az emberé? Csak részben igaz ez a mítosz!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 29

Te is hagyod, hogy a kutyád a szádat nyalogassa? Bár nem vagy akkora veszélyben, mint azt egyesek szeretik eltúlozni, jobb, ha körültekintően kezeled ezt a kérdéskört.

hirdetés

Azok a gazdik, akik rendkívül bensőséges kapcsolatot ápolnak szeretett kutyájukkal, gyakran ismételgetik azt az állítást, miszerint a kutya szája tisztább sok emberénél. Ők azok, akik egy ágyban alszanak vagy pihennek kedvencükkel, rendszeresen össze-vissza puszilgatják annak buksiját, és attól sem riadnak vissza, ha a kutyus egyenesen belenyal a szájukba.

Van valóságalapja az elméletnek

Tény, hogy míg a kutyák szájában körülbelül 600-féle baktérium fészkel, addig az emberében valamivel több, nagyjából 615-féle. Ezek a mikrobák fajtájukat tekintve nagyrészt egyeznek, ugyanúgy jelen vannak az ember és az eb szájüregében, de természetesen akadnak eltérések is.

Vegyük például a fogszuvasodást okozó bacilusokat: míg a mi fogromlásunkat legtöbbször a Porphyromonas gingivalis baktérium okozza, addig a kutyákét a P. gulae. Legtöbbször nem kell attól tartanunk, hogy az eb természetes orális flórája megfertőz minket, mivel az ő bacilusai nem a zoonótikus kategóriába sorolhatóak, azaz nem terjednek állatról emberre.

Mikor kezdődnek a bajok?

Más a helyzet, ha az alapvetően jelenlévő flórát megzavarja egy, a külvilágból érkező kórokozó. A leggyakoribb a szalmonella fertőzés, melyet abban az esetben adhat át neked a kutyád, ha ő maga a szervezetébe juttatta a baktériumot például étkezés vagy fertőzött ételbe való belenyalás útján. Érdekes módon te ugyanúgy megfertőzheted kedvencedet, ha szalmonellás vagy és szájon puszilod őt.

Nem csak ezt a betegséget adhatod át négylábú barátodnak: bár nagyon csekély az esélye, de a kutyák a mumpszot, az MRSA-t és a tuberkulózist is elkaphatják az embertől.

Érdemes-e hagyni, hogy a kutyád nyalogassa a sebeidet?

Ha lelki sebekről van szó, akkor mindenképp. Azonban a kisebb sérülések nyalatásával kapcsolatban az orvosok véleménye erőteljesen megoszlik. Kimutatták, hogy a kutyanyál (csakúgy, mint az emberé) tartalmazza a hisztatin nevű fehérjét, mely más jótékony alkotóelemekkel társulva segít a fertőzések megelőzésében és a gyógyításban.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindig, minden szituációban biztonságos volna megengedni a kutyádnak a sebnyalogatást. Léteznek ugyanis olyan bacilusok, melyek szájból szájba történő átkerülés útján nem veszélyesek, viszont ha nyílt sebbe jutnak, súlyos fertőzést okoznak, ami akár amputációval vagy halállal is végződhet.

Pár éve adta hírül a National Geographic, hogy az Ausztráliában élő Julie McKenna egy, az egészséges kutyák és macskák szájában megtalálható baktérium fertőzésének következtében vesztette el egyik lábát és az összes ujját. A hölgy napokig élet-halál között lebegett az intenzív osztályon, míg végül sikerült legyűrnie a fertőzést.

Később elmondta, hogy a betegséget megelőzően leforrázta a lábát, és nem sokkal később egy kutya megnyalta a sebet. Bár egy ilyen fertőzést egy egészséges immunrendszer gond nélkül kivéd, Julie sajnos nem volt ilyen szerencsés.

Nyalni vagy nem nyalni?

Végszóként talán azt a kérdést a legfontosabb megválaszolni, hogy mikor biztonságos egy-egy nedves kutyapuszi. Ha a saját kutyádról van szó, akinek szájhigiéniájáért te magad felelsz, nem hagyod, hogy a szemétből falatozzon, és rendszeresen mosod a fogait, egészséges immunrendszerrel valószínűleg nem betegszel meg, ha az eb esetenként szájon nyal.

Ha biztosra akarsz menni, a puszis üdvözlések után öblítsd ki a szád antibakteriális szájvízzel, esetleg moss fogat, így minimalizálhatod a súlyos fertőzések esélyét.

(Képek: Getty Images Hungary)

baktérium betegség egészség kutya szája kutyanyál puszi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink