hirdetés

Pete, a spániel, aki elájul, ha túl izgatott: vajon milyen betegség állhat a tünetek mögött

Hangai Lilla

2022. augusztus 28 - Képek: Caters Clips YouTube videó, Petrified Pete Instagram

Pete egy imádnivaló spániel, aki mióta csak megtanult járni, megmerevedik és elájul, ha túl izgatott lesz. A számtalan orvosi vizsgálat ellenére különleges kondíciójának oka rejtély maradt.

hirdetés

A család elnevezte Pete állapotát a Tennessee ájulós kecskék után ájulós kecske szindrómának. A kecskék esetében ezt az állapotot az örökletes, veleszületett izombetegség, a Thomsen-kór (Myotonia Congenita) okozza.

A séták alatt a család mindig készenlétben áll

Pete örökbefogadói, a Clayton család az angliai Sheffield városában él. A kutyus azután került hozzájuk, miután az előző családja sajnos már nem tudott megfelelően gondoskodni róla. Szerencsére Emma, férje és kisfiuk azonnal szerelembe estek a nem mindennapi blökivel és hamarosan nemcsak a család rajongott Pete-ért, hanem több tízezer ember is az Instagramon.

A rajongók természetesen a cuki kutyusért aggódtak is, de Claytonék biztosítottak mindenkit arról, hogy Pete megkapja az extra odafigyelést, amire szüksége van. Különös érdekesség, hogy amikor Pete megmerevedik és elájul, nem veszíti el a tudatát. Ez naponta körülbelül 2-3 alkalommal történik meg, rendszerint a séták alatt, amikor sokkal több inger és izgalom éri az ebet. Sőt, már azt is megfigyelték, hogy az ájulást kiváltó tényezők általában a madarak, az eső, más kutyák, a magasságok és a fűig való eljutás izgalma. Micsoda boldog kutyus!

Imádjuk látni, hogyan működik az ebek agya és mi okoz számukra különös izgalmat. Bár felfedezhetünk a listában olyan elemeket, amelyek valószínűleg minden kutyust izgalommal töltenek el, mint például a madarak vagy más négylábúak, de hogy Pete különösen rajong a betontól a fűig való sétáért, attól teljesen elolvadunk.

Mi lehet a diagnózis?

Szerencsére a rengeteg orvosi vizsgálat szerint Pete valószínűleg nem érez fájdalmat, de a család ettől még mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítsék, mi lehet az okozója ennek a neurológiai rendellenességnek.

Claytonék az első időszakban a Thomsen-kórra gyanakodtak, ami azért is logikus lett volna, mert ezt a rendellenességet már az emberek esetében is meg lehet figyelni egészen csecsemőkortól. Pete pedig mióta csak lábra állt, időnként elájul. És az is a Thomsen-kór mellett szólt, hogy leggyakrabban a lábakon, valamint a szemhéjon jelentkezik.

Ám az egyik konzultációján Pete állatorvosa arra az elgondolásra jutott, hogy elképzelhető, hogy epizodikus hipertóniás ájulással állnak szemben. Ennek a pontos diagnosztizálására speciális vizsgálatra lett volna szükség, amelyet Németországban tudtak volna elvégezni.

Ez az állapot különösen gyakori lehet a spánieleknél (valamint a bichon frisé, boxer, border terrier, Jack Russel terrier, norwich terrier, skót terrier, ír lágyszőrű búzaszínű terrier és yorkshire terrier fajtáknál) és Pete-nél megtalálható az összes jellemző tünet is. Az epizodikus hipertóniás ájulásnál, más néven a hiperkinézisnél olyan genetikai mutációkat azonosítottak, amely megtalálható a Göndör szőr és száraz szem szindrómánál is, ami szintén a spánielek egyik jellegzetes betegsége.

A szomorú valóság

Sajnos mielőtt a család erőfeszítései eredményt értek volna el, Pete tavaly eltávozott az örök vadászmezőkre, ahol bízunk benne, hogy talán már ájulás nélkül kergetheti a madarakat, élvezi az esőt és sétál a betonról a fűbe.

Az Instagramon található utolsó poszt szerint Pete még a légzési nehézségek ellenére is a legvégső pillanatig boldog, szerető és eleven kutyus maradt.

ájulás állatorvos állatorvos kutya betegség betegség tünetei betegségek genetika genetikai rendellenesség igaz történet ír vízispániel kutya elájul kutya merevség kutya örökbefogadás öröklés örökletes betegségek spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink