hirdetés

Segítség, hirtelen összeesett a kutyám! Mi baja lehet?

Buzgó Csilla

2020. november 25

Felelős gazdiként mindenképp érdemes átolvasnod ezt az útmutatót, hogy éles helyzetben hideg fejjel tudj cselekedni. Kedvenced élete múlhat rajta!

hirdetés

Elöljáróban érdemes tisztázni a különbséget a hirtelen összeesések típusai között. Fontos, hogy a kutya eszméletlen, vagy tudatánál van, illetve teljesen mozdulatlanul fekszik, vagy rángatózik az egész teste.

Ájulás

Ilyenkor az állat nincs tudatánál, látszólag minden ok nélkül esik össze, teste tónustalan, nyálkahártyái sápadtak. Általában agyműködési zavar, szívproblémák, esetleg a vér alacsony glükóz-, kalcium- vagy nátriumszintje idézi elő. Amennyiben az eb szólongatást és érintést követően sem tér magához, ellenőrizd a pulzusát és a légzését! Ha nem ver a szíve és nem lélegzik, kezdd meg az elsősegélynyújtást!

A Vigyél Haza Alapítvány Kutyaelsősegély programjának oktatóvideójából megtanulhatod, hogyan végezd ezt a létfontosságú mozdulatsort.

Sikertelenség esetén amilyen gyorsan csak tudod, vidd orvoshoz a kutyát, és előtte telefonálj be a rendelőbe, hogy már megfelelő felkészültséggel tudjanak titeket fogadni!

Roham

Ezeket a hirtelen bekövetkező, kontrollálatlan, görcsös mozgássorozatokat az abnormális agyműködés okozza, melynek egyik leggyakoribb kiváltó oka az epilepszia. Emellett az alábbi tényezők is eredményezhetnek rohamokat:

  • mérgezés
  • máj-, vagy veseelégtelenség
  • túl alacsony vagy magas vércukorszint
  • agytumor
  • vérszegénység
  • agyvelőgyulladás
  • stroke

Akárcsak az ájulásnál, itt is megfigyelhető a tudatvesztés, de az állat testében feszültség dolgozik, nem magatehetetlenül fekszik. Gyakoriak az állkapocs-csattintások, az úszó végtagmozgás, az izomrángások, a nyáladzás, az akaratlan széklet- és vizeletürítés, valamint a fej erőteljes hátrahajtása.

Az efféle rohamokat szinte mindig megelőzi az eb furcsa, zavart viselkedése, instabil mozgása, egy távoli pontra való üres bambulása, az elrejtőzés, esetenként pedig a félénk nyüszítés. A rohamot követően a kutya még percekig, vagy akár órákig is mozgáskoordinációs problémákat, látászavarokat, fokozott fáradtságot, illetve farkasétvágyat tapasztal.

Mit tehetsz roham esetén?

Sajnos nincs arra mód, hogy egyik pillanatról a másikra megszüntesd ezt a tünetegyüttest. Igyekezz olyan helyre mozdítani az ebet, ahol nem sérülhet meg, illetve próbáld dokumentálni az eseményeket videofelvétellel és/vagy jegyzeteléssel. Írd fel, mennyi ideig tartott a roham, mi válthatta ki, voltak-e előzményei! Ez sokat segíthet az állatorvosnak a diagnózis felállításában.

Összeesés

Ha a kedvenced tudatánál van, mégis képtelen felállni, vagy akár csak megmozdulni, először is mindenképpen értesítsd az orvost, majd kövesd a telefonon adott utasításait!

Mi okozhatja a hirtelen összerogyást?

Az álló testhelyzet biztosításához több szerv összehangolt működésére van szükség. Ha ezek közül valamelyikben rendellenesség lép fel, az állat minden előzetes jel nélkül a földre zuhanhat.

Szívbetegség: a szív nem képes megfelelően cirkuláltatni a vért a szervezetben, emiatt oxigén- és tápanyaghiány alakulhat ki.

Vérprobléma: ha a szív jól is működik, a vérben egyéb tényezők közrejátszása során keletkezett elváltozások sejtszintű hiányállapotokhoz vezethetnek.

Légzőszervi megbetegedés: amennyiben a tüdőn át nem szívódik fel megfelelő mennyiségű oxigén a vérbe, a többi létfontosságú szerv sem képes ellátni a feladatát.

Idegrendszeri zavar: mivel számos, az álló testhelyzet fenntartásához szükséges folyamatot az agy irányít, az ide vezető idegpályák diszfunkciója megakadályozhatja az állatot a normál, akaratlagos pozíció felvételében.

Mozgásszervi probléma: az ágyékcsigolyák és a derék kóros elváltozása, valamint a csípődiszplázia gyakran csak a kutya hátsó lábait érinti. Az állapotromlás általában fokozatos, és már hetekkel az összeesés előtt megfigyelhető a sántítás, a nehézkes felállás, vagy a fájdalomból fakadó inaktivitás.

Mérgezés: okozhatja xylitol, kígyó- vagy patkányméreg, esetleg inzulintúladagolás is, mely hipoglikémiához, azaz alacsony vércukorszinthez és hirtelen vérnyomáscsökkenéshez vezet.

Akármi is okozza a problémát, az állatorvos segíthet megoldani azt, hogy kedvenced minél hamarabb egészséges lehessen.

(Képek: Getty Images Hungary)

ájulás betegség epilepszia tünetei eszméletvesztés kutya elájul kutya újraélesztés roham

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!