hirdetés

Tényleg baj, ha száraz a kutya orra?

Szénási Szimonetta

2024. május 8 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

A néphit szerint, ha kiszárad a kutya orra, akkor biztosan beteg; emiatt a legtöbb gazda nagyon kétségbeesik a jelenség láttán. Nézzük meg, valóban bajt jelez-e, és ha igen, mire utalhat.

hirdetés

Boldogan csillogó szemek, vidáman csóváló farok, nedves orrocska – ezeket a pozitív jeleket szereti minden gazdi látni kedvencén. Érthető módon ezek ellenkezője aggodalmat vált ki: mi baja az állatnak? Szomorú, beteg? Amikor száraz a kutya orra, a többség az említett hiedelem alapján az utóbbira következtet. Azonban a nózi kiszáradása nem csak akut egészségügyi problémára utalhat.

Az orr állapota több körülménytől is függ

Ilyen problémák állhatnak a háttérben

A száraz orr alapján logikusnak tűnhet, hogy a kutya kiszáradt, netán lázas. Ez részben igaz: a lázas állapotok gyakran járnak együtt az orr kiszáradásával. Ilyen esetben egyéb tünetek is kísérik a betegséget, annak milyenségétől függően. Általánosan megfigyelhető a levertség, gyengeség, étvágytalanság, kedvetlenség, de hányás, hasmenés is kísérheti a bajt. Minden aggasztó változás esetén vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal, aki valószínűleg látni szeretné majd az állatot.

A száraz orr egyéb egészségügyi oka lehet az allergia, továbbá a brachycephal vagy rövid orrú kutyafajtáknál az úgynevezett hiperkeratózis. Ilyenkor az orr, illetve a mancs és egyéb nyomásterületek bőre megvastagszik, kiszárad és berepedezik, ami igen fájdalmas az állat számára. Az angol és francia bulldogok, a mopszok és a boxerek, továbbá ezen fajták keverékei esetében gyakori az elváltozás, de a cocker spánieleknél, az ír terriereknél, a bordeaux-i dogoknál és a labradoroknál is gyakrabban jelentkezik a probléma.

A rövid orrú kutyáknál, például a francia bulldogoknál gyakran megfigyelhető a hiperkeratózis az orron / Fotó: Az Én Kutyám

A hőmérséklet és az időjárás is közrejátszik

Akkor is száraz lehet a kutya orra, ha odakint nagyon meleg van, sőt, az érzékeny terület könnyen le is éghet. Ugyanígy a hideg is kiszáríthatja az orrot, ahogy a fűtés is közrejátszhat. Emiatt a kritikus időszakokban ajánlott speciálisan kutyák számára készült napvédő, illetve ápolókrémmel védened kedvenced orrát.

Amennyiben pedig későn kapcsoltál, és társad orra leégett, akkor mindenképp kezelni kell a területet, nehogy elfertőződjön. Ilyen esetben ismét az orvoshoz kell fordulnod segítségért, aki az állapot függvényében felírja a megfelelő készítményt. A házi praktikák bevetésétől (mint a tejfölös kenegetés) ahogy az emberek, úgy a háziállatok esetében is óva intünk; csak nagyobb bajt okoznak, mintsem használnának.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Nagy melegben kedvenced leéghet, és hőgutát is kaphat

A korral jár

Azt is tudnod kell, hogy az idő előrehaladtával a kutyák orra némileg szárazabb lesz. Ám ez csak bizonyos mértékig normális; ha úgy látod, túlzottan kiszáradt a terület, az már problémát jelezhet. Alvás után is jellemzően szárazabb a kutyaorr egy ideig. Emellett az okok közé tartozik a kutya mentális, lelkiállapota, ugyanis feszült, stresszes helyzetben az orr is kiszáradhat.

Ha arra is kíváncsi vagy, normál esetben miért ennyire nedves a kutyák orra, ide kattintva megtudhatod az érdekes és igen praktikus magyarázatot rá.

betegség idős kutya láz orr stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink