hirdetés

Így mérd meg a kutyád lázát: állatorvos segít

Kövess Péter

2024. március 19 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már, hogy melegnek érezted kedvencedet, és aggódtál, hogy láza lehet? Ilyen esetben indokolt lehet a lázmérés, de van pár dolog, amire oda kell figyelni, hogy megbízható eredmény szülessen.

hirdetés

Attól, hogy melegnek érzed kedvencedet, még nem feltétlenül lázas. A kutya testhőmérséklete ugyanis magasabb, mint a mienk. Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint normál hőmérséklete 38,5 és 39,2 Celsius-fok között mozog. A szakember elmondja, mi a lázmérés helyes módja, és milyen testhőmérsékletnél tekinthető lázasnak a kutya.

A lázmérés elengedhetetlen annak megállapításához, hogy a kutya beteg-e

A lázmérés helyes módja: fontos, hogy ne mozogjon a kutya

Dr. Bodó Andrea kérdésünkre elmondta, a kutya hőmérsékletét kizárólag a végbélben lehet mérni. „Itt mérhető a legpontosabban a maghőmérséklet. Ehhez megfelelő mélységben kell behelyezni a lázmérőt (általában odáig, ahol elkezd kiszélesedni, körülbelül 5 centi után). Ellenkező esetben alacsonyabb hőmérsékletet jelezhet a valóságosnál.

Fontos, hogy gyors, digitális lázmérővel mérjünk.

Lehetőség szerint olyan terméket válassz, amely flexibilis, vagyis nem merev a vége. Ezzel elkerülhető, hogy a kutya mozgolódása miatt véletlenül sérülést okozz a végbélben. Az állatorvos hozzátette, a lázmérő behelyezése előtt érdemes síkosítani azt, hogy ne okozz szükségtelen fájdalmat, kellemetlenséget. Ez abból a szempontból is kerülendő, hogy nagyobb ellenállást válthat ki a kutyából az vizsgálat során.

Csak a végbélnél mérve kaphatsz pontos eredményt

„Általában kétemberes a művelet. Egyikük stabilan tartja a kutyát, megakadályozva, hogy elmenjen, forgolódjon, ugráljon vagy rosszabb esetben hátrakapjon, miközben a másik a farok felemelése után a végbélbe vezeti a hőmérőt, majd helyben tartja, amíg kijelzi az eredményt” – magyarázta a szakember.

Mint mondta, a szájüregben azért nem ajánlott lázat mérni, mert a kutya gyakran megrágja a lázmérőt. A hónaljnál pedig a bunda takarja a bőrt, így nem megfelelő a hőátadás, és megbízhatatlan lesz a mérési eredmény.

Hőemelkedésről 39,2 és 39,5 Celsius fok-között, lázról pedig 39,5 Celsius-fok felett beszélhetünk.

Ezért lázasodhat be a kutya

Annak, hogy a kutya belázasodik, számos oka lehet, köztük egy elfertőződött felszíni sérülés, fülfertőzés, kullancs okozta fertőzés, húgyúti fertőzés, fogproblémák, bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve toxikus, vagy a kutya számára mérgező emberi ételek fogyasztása, de lehet akár egy oltás következménye is.

Ha a kutya lázas, annak ilyen külső jelei lehetnek:

  • szomorúnak látszik,
  • tágra nyílnak a szemei,
  • a szeme fehérjében látható válnak az erek,
  • tapintásra forrónak érződik,
  • túlzottan liheg,
  • sötétvörös az ínye.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ilyenkor kell állatorvoshoz fordulni

A szakemberek azt javasolják, hogy ha a kutya hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, aki szakszerű módon gondoskodhat a lázcsillapításról. Fontos, hogy ilyenkor ne adj neki emberi gyógyszert, például ibuprofént, mert az mérgező a számára!

A láz hatására megváltozhat a kutya viselkedése

A legjobb, amit tehetsz, hogy hideg vízzel kínálod, megfürdeted hideg vízben, vagy ráterítesz egy átnedvesített, kellően hűs törölközőt egy olyan testrészen, ahol kevesebb szőr fedi. A célnak akár egy zacskó mirelit zöldség is megteszi, de soha ne használj jégkockát, és ne fürdesd meg jeges vízben. Ettől összehúzódhatnak az erei, ami tovább ronthat a helyzeten.

A kutya számára nemcsak a túl magas, hanem a túl alacsony testhőmérséklet is káros lehet. Ez lelassítja a pulzust és a szívműködést, így akár szívritmuszavar vagy egyéb szívproblémák forrása is lehet. A témáról itt olvashatsz bővebben.

állatorvos betegség kutya láz lázmérés testhőmérséklet vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink