hirdetés

Brutális tünetekkel járó betegség fertőz: hazánkban is sok az áldozat

Gerhát Petra

2024. február 11 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Azt hihetnénk, a téli időjárás nem kedvez az élősködőknek, azonban a közösségi média kutyás csoportjaiban számtalan fertőzésről számoltak be a napokban is. 

hirdetés

A kullancs által terjesztett kutyabetegség, a babézia még télen, az eddig meglehetősen hideg időjárás ellenére is áldozatokat szed. Az egyre melegebb napok során még inkább oda kell figyelnünk. Ha rendszeres természetjáró vagy, vagy kutyusod olyan helyen is sétáltatod, ahol jellemzően dús a növényzet, legyen az egy park vagy akár zöld övezet, ne felejtsd el hazaérve átvizsgálni. Életet menthet.

A kullancs által terjesztett babézia télen is valós veszély

Télen is előfordul babézia kullancscsípés következtében

A  kullancsok által terjesztett babesiosis az egyik legveszélyesebb kór, ami a kutyák számára halálos is lehet. A kutyás Facebook-csoportokban a viszonylag hideg tél ellenére is rendszeresen találkozhatunk babézia-témájú posztokkal, melyben különleges, idegrendszeri tünetekkel kapcsolatban kérnek a gazdik, akár a folyamatban lévő állatorvosi vizsgálatok ellenére is segítséget.

Az ITT található cikkünkben a kullancsok által terjesztett betegségeket összegeztük. Érdemes tovább olvasnod, hogy megtudd, mi mindenre kell figyelemmel lenni, amennyiben élősködőt találtál kutyád bundájában.

A kullancs által terjesztett betegség tünetei nem jelentkeznek azonnal, bár akár 1-7 napon belül beindul a fertőzés, van, hogy hetek is eltelnek a csípés és az első, figyelmeztető jelek megjelenése között. A babézia első jelei nem tűnnek komolynak, a későbbiek azonban meglehetősen ijesztőek.  A kutya étvágytalan lesz, súlya hirtelen rohamosan csökkenni kezd, akár hányhat is. Kedélye egyre romlik, szervezete rohamos gyengülésnek indul, a fentiek miatt testtartása is megváltozik, púpossá válik. Vizelete elsötétül és extrém magasra, akár 41-42 fokosra is felszökhet a láza. A babéziózis kórokozója a vérben található vörösvértesteket támadja először, a vizelet színe megváltozik.

A gazdik gyakran azt hiszik, hogy a kutya véreset vizel, de nem erről van szó, a sötét folyadék oka abban rejlik, hogy a kullancsban élő parazita szétroncsolja a vörösvértesteket, a festékanyag pedig a vizelettel ürül.

Ahogy romlik a kutya állapota, egyre inkább eltömődnek a vesecsatornák, feltelítődik vizelettel és ezáltal méreganyagokkal is a vese, mely hosszútávon veseelégtelenséghez, majd végül a vese teljes leállásához vezet. 

A babézia fertőzés a kutya vérét támadja meg

A babézia tünetei

 • bágyadtság, levertség, kimerültség,
 • étvágytalanság, fogyás, hányás, hasmenés
 • láz, duzzadt nyirokcsomók
 • szapora légzés és pulzus,
 • sötét, barnás vizelet,
 • a nyálkahártyák színe elhalványul, vagy éppen begyullad
 • bőr alatti bevérzések,
 • vérszegénység,
 • sárgaság,
 • idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok
 • remegés

Azok a kutyák, akik nagyon erős immunrendszerrel vannak megáldva, képesek felvenni a harcot a betegség ellen. Ha a szervezete harcol a fertőzés ellen, lassabban jelentkeznek a tünetek is, de amint eléri azt a pontot a test, amikor a veseállomány kétharmada már nem funkcionál, rohamos romlásnak indulhat az állat állapota. Szövődményként megjelenhet a sárgaság, hányás, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás, lépmegnagyobbodás, vérszegénység, illetve a krónikus vesebetegség is. 

A sétát követően vizsgáljuk át kutyánkat, és azonnal távolítsuk el a kullancsot belőle

A halálos csípésű kullancs

A babeziózist a kullancsok egy speciális alfaja, a Dermacentor reticulatus, ismertebb nevén a kutyakullancs közvetíti, mely könnyen felismerhető fekete-fehér pöttyös mintázatú a páncéljáról, azonban ritkán, de az embereken is élősködő barna kullancs is terjesztheti a betegséget. A babézia kórokozója a Babesia canis canis nevű egysejtű parazita, amely a kullancs nyálában található, és a vörösvértesteket támadja meg. Nem azonnal kerül át a kutya szervezetébe, akár 1-3 nap is eltelhet a fertőzés és a csípés között, éppen ezért lehet hatékony védekezési módszer, ha átvizsgáljuk a sétát követően a kutyust.

Időben felismerve gyógyítható lehet

Ha időben felismerésre kerül, a babézia gyógyítható. Ebben az esetben injekciókrával kezelik a beteg állatot, de gyengébb lefolyású fertőzéseknél elég lehet a gyógyszeres kezelés is. Ha viszont a baj már megtörtént és a kutya állapota megköveteli, akár vérátömlesztésre is szükség lehet.

A babézia ellen a legjobb védekezés a megelőzés. Érdemes kerülni a nagyon gazos, elhanyagolt területeket, a magas aljnövényzetet, főként a reggeli pára vagy az eső utáni időszakokban. Kirándulások alkalmával fokozottan figyeljünk arra is, hogy a séta után legyen időnk és lehetőségünk alaposan átvizsgálni a kutyát. Amennyiben a fenti tünetek bármely típusa jelentkezik, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minél előbb felismeri az orvos az esetleges babézia fertőzést, annál nagyobb esélye van kedvencünknek a túlélésre. 

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

 

babézia étvágytalan kutya hányás hasmenés kullancs remegés séta a szabadban sötét vizelet véres vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!