hirdetés

Mitől véres a kutyám vizelete? Ilyen betegségek állhatnak az ijesztő tünet mögött

Ferenczi Deborah

2023. február 21

Kezdő és gyakorlott kutyatartó is azonnal tudja, hogy komoly baj van, ha véres a kutya vizelete. Számos súlyos betegség előjele lehet, így azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

hirdetés

A véres vizeletnek, latin nevén hematuriának számos komoly betegség állhat a hátterében. Minden esetben az a legfontosabb, hogy minél hamarabb kezeljék ezeket a betegségeket, ellenkező esetben súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A húgyúti fertőzések

Az első lehetőség, mely talán mind közül a legszerencsésebb, az egyszerű húgyúti fertőzés. Ennek a tünete a gyakori és egyben sajnos fájdalmas vizelési inger, a nemi szervek folyamatos nyalogatása, az erős vizeletszag és a láz. Ez a betegség viszonylag gyakori nőstény kutyák esetében. Ellenben viszonylag könnyen kezelhető egy szimpla antibiotikumkúrával. A diagnosztizáláshoz pedig egy egyszerű vizeletminta is elegendő lehet.

Hólyagkövek

Valamelyest hasonló fájdalommal jár, mint az emberek esetében a vesekő, csak ezek a kutyák esetében inkább a hólyagkövek. Ez a kór szintén meglehetősen gyakori a kutyusok esetében. A tünetei a fájdalmas vizelet, melyet az erőlködés okán vér kísér. Ebben az esetben is állatorvosnak kell kezelnie a kis beteget, az egészség fenntartásához azonban szükség lehet az étrend tudatosabbá tételére. A nagyobb méretű köveket műtét útján távolítják el.

Amennyiben véres a vizelete a kutyának, azonnal forduljunk orvoshoz.

A prosztatát érintő fertőzések

Kan kutyák esetében fordulhat elő a megnagyobbodott prosztata. Ezt fájdalmas vizelés, jelentős étvágytalanság, illetve láz kísérheti. Szintén kezelhető, de nem a legkönnyebb lefolyású betegségek közé tartozik.

Babézia

Az egyik legveszélyesebb kór, melyet a véres vizelet mellékhatásként kísér, az a babézia. Ha nem kezelik időben, az esetek komoly százalékában halálhoz vezet. A betegséget kullancsok terjesztik, és a kór az eb veséjét támadja meg elsősorban.

Elképzelhető, hogy babézia áll a vérzés hátterében.

Mérgek

Szintén a radikálisabb esetekhez tartozik, ha a kutyát megmérgezték, vagy éppen mérget evett, ugyanis ez is okozhat véres tüneteket. Kiváltképpen a patkányméreg fogyasztása válthat ki olyan reakciót, mely véralvadási rendellenességgel járhat, illetve véres vizeletet eredményez.

Méhfertőzés

Ez a betegség kizárólag nőstény kutyáknál fordulhat elő, és semmiképpen nem összekeverendő a tüzeléssel. Nyálkás, véres hüvelyváladékot okoz. Fontos erre fokozottan oda figyelni, mivel viszonylag hamar életveszélyessé válhat. Az állatorvosnál általában antibiotikumos kezelés vár a kutyára, de komolyabb fertőzés esetében akár a méh eltávolítása is felmerülhet.

Egyéb okok

Amennyiben a fentiek közül egyik eshetőség sem áll fenn, akkor elképzelhető, hogy komolyabb hólyagtrauma, talán véralvadási problémák vagy esetleg rák áll a háttérben. Persze a tüzelést sem lehet azonnal kizárni.

Összegezve, amennyiben véres a kutyus vizelete, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ugyanis laikusként szinte lehetetlen megállapítani azt, hogy egészen pontosan mi lehet a probléma eredete. Az orvos is vizeletminta segítségével képes felállítani a pontos diagnózist, és ezek alapján dönteni a további teendőkről.

Képek: Getty Images Hungary

babézia babéziózis húgykő húgyúti betegség kutya betegségei kutya prosztatagyulladás tünetei méreg véres vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink