hirdetés

Modernkori pestis kutyáknál: a babézia akár meg is ölheti a kedvencedet

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 1

Amennyiben sokat kirándulsz a kutyáddal erdőben, parkokban, esetleg olyan zöld övezetben, melynek igencsak dús a növényzete, akkor minden esetben fokozottan érdemes oda figyelni arra, hogy nem-e mászott kullancs a szőrébe. Ugyanis a kullancs terjeszti az egyik leghalálosabb kórt a babesiosist, mely akár halálos kimenetelű is lehet a kutyák esetében. 

hirdetés

Miután az ember jó esetben magát is át vizsgálja egy kirándulás során, így elengedhetetlen, hogy a kutyusát is minden nagyobb szabadtéri, erdős séta után alaposan átnézze. Ugyanis a babézia, melyet a kullancsok terjesztenek, halálos is lehet a kutyákra nézve. Amennyiben nincsen időben orvosolva a probléma, szinte egészen biztos, hogy halálos kimenetele lesz. 

Séta után feltétlen szükséges átvizsgálni az állatot kullancs ügyileg.

Mi is az a babézia? 

A babézia tulajdonképpen a modernkori pestis, melyet éppenséggel nem patkányok, hanem jelen esetben kullancsok terjesztenek. Az adott állatok alattomos módon bemásznak, nem csupán az ember, de az állat bőre alá is, ezzel megfertőzve az állatot. Ami igazán érdekes, hogy mindezt egy specifikus kullancsfaj közvetíti, méghozzá a Dermacentor reticulatus, mely ismertebb nevén kutyakullancs. Igazán könnyen felismerhető, ugyanis fekete-fehér pöttyös mintázatú a páncélja. Egyébként a hagyományos kullancs is képes terjeszteni ezt a betegséget, de gyakoribb, hogy ez a specifikus faj fertőzi meg az állatot. Ezt a kórt vagy egy fertőzött vadállatból kiszívott vérrel adja tovább a kullancs, vagy már fertőzötten született és így automatikusan tovább adja a fertőzést. Arról nem is szólva, hogy a fertőzött állatok testnedveikkel, ürülékükkel folytonos módon szennyezik a talajt és a vizeket, így akár közvetetten is el lehet kapni az adott kórt. 

Azért fontos a nagyon alapos átvizsgálás, mert a babézia halált okozhat.

Melyek a jellemző tünetek babézia esetén? 

A fertőzést követően 24 órán belül minimális az esély a komoly problémára. Amennyiben sikerült ennyi időn belül leleplezni a kullancsot,valószínűleg nem adódik majd súlyosabb probléma. Ellenben minél több idő telik el, annál nagyobb annak az esélye, hogy komoly gond adódhat. Így amennyiben 72 óra után sem lett megtalálva a kullancs, ami nem mellesleg lehetséges, hogy addigra már el is távozott a kutyából, már kiemelkedően magas veszélynek van kitéve. Egyébként a lappangási idő 2-7 napig lehetséges. Ellenben a tünetek jelentkezési ideje igencsak széles skálán mozog. Ugyanis hetek múlva is jelentkezhet, de akár órákon belül is, bár ez általában az extra súlyos és életveszélyes helyzetekre jellemző.

A főbb tünetek a kóros étvágytalanság, hirtelen súlycsökkenés, fokozódó gyengeség, púpos testtartás, magas láz, mely akár elérheti a 41-42 fokot is. Illetve a leginkább figyelemre méltó jel a sötét vizelet jelentkezése. Ez általában egyértelműen erre utaló jel, és mihamarabb állatorvoshoz kell fordulni. 

Amennyiben található volt az állatban kullancs, feltétlen fordulj orvoshoz.

Miért olyan veszélyes a babézia? 

A legnagyobb veszélyfaktort egyértelműen a vörösvérsejt állományra jelenti a parazita. A fertőzés folytán elzáródnak az úgynevezett kapillárisok, és e folytán jelentős oxigén és tápanyagellátás zavar alakul ki a kutyák szervezetében. Egyfajta festékanyag, szaknevén hemoglobin, mely a széteső vörösvérsejtekből jelentkezik teljesen eltömíti a vese szűrőrendszerét. Így nem csupán a vizeletet színezi el barnás színűre, hanem a méreganyagok kiválasztását is meggátolja. Ahogyan egyre csak romlik a kutya állapota, egyre inkább eltömődnek a vesecsatornák, feltelítődik vizelettel és ezáltal méreganyagokkal is a vese, mely hosszútávon veseelégtelenséghez, majd végül a vese teljes leállásához vezet. 

Nagyon figyelj oda a kullancsokra, ha kis kedvenced társaságát még sokáig szeretnéd élvezni.

Létezik enyhébb lefolyása? 

Természetesen igen. Az olyan kutyák, akik nagyon erős immunrendszerrel vannak megáldva, képesek felvenni a harcot a betegség ellen. Ezáltal akár el is tudja pusztítani a kórokozókat. De ebben az esetben is lehetséges, hogy az adott fertőzés szétterjed a szervezetben, és további károsodásokat okoz. Így amennyiben a kutyában volt kullancs akár jelentkeztek a tünetek, akár nem, feltétlen állatorvoshoz kell fordulni. Mivel elképzelhető az az opció is, hogy a kutya szervezete harcol a babézia ellen, így lassabban jelentkeznek nála a szimptómák. Ám amint eléri a fertőzés azt, hogy a veseállomány 66%-át elveszti, azon nyomban rohamos romlásnak indulhat az állat egészségügyi állapota. További szövődmény lehet a sárgaság, hányás, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás, lépmegnagyobbodás, vérszegénység, illetve a krónikus vesebetegség.

Gyógyítható-e a babézia? 

Amennyiben időben felismerésre kerül, igen. Ebben az esetben Imizol injekció beadásával lehet orvosolni a tüneteket. Továbbá javallott a több alkalmas infúziós kezelés is. Gyengébb lefolyású fertőzéseknél elég lehet a gyógyszeres kezelés. Nagyon súlyos probléma esetén, akár a vérátömlesztés is javasolt. Fontost, hogy abban az esetben is el lehet kapni ezt a betegséget, ha vérátömlesztést kapott a kutya és a vért adó állat fertőző volt. Ennek tekintetében mindig gondosan kell ügyelni az ilyen jellegű esetekre is. 

Mindent összevetve a legjobb védekezés a megelőzés. Ennek tekintetében javasolt kerülni a nagyon gazos, füves, esetleg kifejezetten nedves területeket. A kirándulások alkalmával pedig fokozottan szükséges ügyelni arra, hogy a séta után nagyon alaposan át kell vizsgálni a kutyát. Amennyiben pedig a tünetek bármely típusa jelentkezik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ugyanis minél előbb fel van ismerve a betegség, annál nagyobb esély van a túlélésre. 

(Képek: Getty Images Hungary)

babézia babéziózis élősködők kullancs kullancs ellen kullancs eltávolítás kutya betegségei kutya kullancs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink