hirdetés

Ezért borzasztóan veszélyes a kutyád közelében szívnod az e-cigarettát: nem csak a mérgezés miatt

Szénási Szimonetta

2022. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Manapság sokan váltanak át a „klasszikus” cigarettáról annak elektromos változatára. Az előbbiről köztudott, hogy roppant káros az állatokra, de mi a helyzet az e-cigivel? Mint kiderült, többféle veszélyt rejt.

hirdetés

Már többektől hallottam, hogy az e-cigaretta nem veszélyes a környezetre, így nyugodtan lehet szívni állatok közelében is, sőt szemtanúja voltam a jelenetnek, amikor a gazdi jószága mellett „gyújtott rá”. Nos, az, hogy az elektromos cigaretta teljesen veszélytelen, egyáltalán nem igaz! Ráadásul többféle kockázata van, ha kedvenced mellett dohányzol.

Szabadtéren is csak akkor gyújts rá az elektromos-cifira, ha kedvenced nincs a közeledben!

Mi az az elektromos cigaretta?

Az elektromos cigaretta a szokványos, tehát papírba tekert dohánytermék alternatívája. A törvényi meghatározás szerintolyan egyszer használatos (eldobható), vagy utántöltő flakonnal utántölthető vagy patronnal működő (többször használható) elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé, vagy annak bármely alkatrésze, beleértve a patronokat, a tartályokat és a patron vagy tartály nélküli készüléket is.

Mérgező gőz

Az elektromos cigik kipárolgása ugyanúgy mérgező jószágodra, mint a normál dohánytermékek füstje. Így a legokosabb, ha csak a szabadban hódolsz ennek a szenvedélynek. Ezekben a termékekben a nikotin mellett számos olyan anyag van, amelyek másodlagos belégzése nehézlégzést, hosszú távon pedig orrmelléküreg- vagy orrjáratgyulladást, illetve tüdőrákot is okozhat. A nyitott ablak melletti cigizés sem igazi megoldás, hiszen a huzat gyakran visszacsapja a kilehelt gőzt.

Finom illat, mérgező beltartalom

Külön kockázati tényező, hogy sok elektromos eszköz ízesített. Az édes, gyümölcsös aromák pedig vonzóak lehetnek a négylábúaknak, így könnyen fennáll a veszélye, hogy a kutya megrágja az elektromos cigarettát. A benne levő folyadék lenyelése pedig szintén mérgezéshez vezethet. Emiatt sose hagyd pajtásod számára elérhető helyen a készüléket!

A mérgezés tünetei lehetnek:

  • hányás és/vagy hasmenés
  • mozgáskoordinációs problémák
  • letargia
  • szapora pulzus
  • magas vérnyomás
  • nyáladzás
  • izgatottság vagy idegesség
  • remegés vagy görcsrohamok

A nikotinmérgezés súlyos esetben halálhoz vezethet, ezért ha felmerül a mérgezés gyanúja, és a felsorolt tüneteket tapasztalod, azonnal vidd állatorvoshoz a kutyát!

Égési sérülések

A szétrágott készülék akkumulátora ráadásul égési sérüléseket is okozhat az állat szájában, illetve pofáján, így emiatt is különös óvatossággal használd kedvenced közelében.

Fulladás, bélelzáródás

Ha az eb le is nyel egy kisebb-nagyobb darabot a gépből, az a légcsövében elakadva fulladáshoz, lejjebb jutva pedig bélelzáródáshoz vezethet, ami gyors beavatkozás nélkül szintúgy halálos.

bélelzáródás dohányzás fulladás hányás hasmenés izomgörcs kutya dohányzás kutya életveszély kutya görcsroham kutya nikotinmérgezés tünetei letargia méreg mérgezés mérgezés tünetei nyáladzás remegés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink