hirdetés

Nátriummérgezés kutyáknál: ezért ne adj sós ételeket kedvencednek

Ferenczi Deborah

2022. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

Általában az állatoknak egyszeri alkalommal nem okoz problémát a magas nátriumkoncentráció az ételben abban az esetben, ha folyamatosan friss vízhez jutnak. A sómérgezés vízfogyasztással jelentősen csökkenthető vagy teljesen megszüntethető. Ugyanakkor érdemes elkerülni a túlzottan sós ételeket, mivel növelik a mérgezés kockázatát és nem tesznek jót kedvenced egészségének.

hirdetés

A legtöbb esetben ha kutyád túl sok sót fogyaszt, automatikusan vizet is iszik, így pedig általában nem alakul ki mérgezés. Ha azonban nincs elérhető közelben megfelelő mennyiségű folyadék, vagy ha az eb rövid időn belül nagyon sok sót nyelt le, a szervezet sejtjei elkezdenek vizet kibocsátani. Ez az agysejtek pusztulását okozhatja. A kutyák sómérgezésének leggyakrabban jelentett oka a kősó vagy konyhasó lenyelése. De ezenfelül okozhatja az édesvíz hiánya, a befagyott vízforrások, vagy egy hibásan működő automata öntöző is. A leggyakoribb tünet az erős szomjúság és a vizelés, amelyek megmenthetik kutyád életét, ha hozzá tud jutni friss vízhez. Ennek az az oka, hogy a víz felhígítja a vérben lévő sót, és az a vizelettel kitisztul a szervezetből.

Mi az a sómérgezés?

A túl sok só a vérben (hipernatrémiának is nevezik) nemcsak az agyra hat, az izmok nedvességvesztését, zsugorodást és merevségét okozhatja. Ez remegéshez és rángatózáshoz vezethet. A sómérgezés legsúlyosabb tünetei neurológiai eredetűek, ilyen lehet a görcs, a kóma, legrosszabb esetben a halál. Kiszáradás jelentkezhet abban az esetben, ha nem iszik a kutya elegendő mennyiségű friss vizet, ez olyan következményekkel járhat, mint a gyors szívverés, ájulás, zavartság és légzési nehézség. Ha úgy gondolod, hogy kutyád nagy mennyiségű sót nyelt le, hívd fel állatorvosodat függetlenül attól, hogy jelentkeztek-e a tünetek. Annak ellenére, hogy a nátrium egy természetes anyag, amelyre az eb szervezetének bizonyos mennyiségben szüksége van, túlzott bevitele súlyos, azonnal kezelendő állapot.

Legyen rend a konyhában és az udvaron!

Íme néhány módja annak, ahogyan a kutyád nátriummérgezést kaphat:

  • fagyott vagy sós víz fogyasztása
  • törött automata öntözőből való ivás
  • otthon fellelhető tárgyak, ételek fogyasztása: kősó, szójaszósz, asztali só, kifejezetten sós húsok

A sómérgezés diagnózisa

Az orvosnál próbáld meg minél pontosabban körülírni a rendellenes viselkedést, de főleg azt, hogy szerinted miből és mennyit evett a kutyád, pontosan mikor. Az állatorvosnak el kell végeznie a teljes vér- és vizeletvizsgálatot az eb nátriumszintjének ellenőrzésére. Javasolható egy teljes kivizsgálás is. Ez magában foglalhat EKG-t, röntgenfelvételeket, CT-vizsgálatot és ultrahangot a kutya agyában, szívében és tüdejében bekövetkezett károsodás mértékének meghatározására.

A betegség kezelése

Amennyiben a kutyádnál nátriummérgezés gyanúja áll fenn, akkor valószínűleg bekerül a kórházba a kiszáradás kezelése érdekében. A sószintet fokozatosan kell csökkenteni, mert a hirtelen változás szívrohamot vagy agyi ödémát is okozhat. Napokba telhet, amíg a nátriumszintet egy elfogadható tartományra csökkentik. Ha az agyödéma már jelen van, az eb gyógyszert kap a gyulladás csökkentésére. Az állatorvos valószínűleg a kórházban tartja kutyát megfigyelésre, majd a hazaengedés után alacsony nátriumtartalmú étrendet javasol.
A legfontosabb teendő mindig a megelőzés, a sót mindig tartsd megfelelően elzárva kedvencedtől, ahogy a nagyon sós ételeket is! Az pedig alapvető, hogy az állat előtt mindig legyen egy tál friss ivóvíz.

betegség tünetei ehet-e a kutya sózott húst kutya sófogyasztás kutya sokat iszik nátriummérgezés só mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink