hirdetés

Miért harapja a kutyám a vizet? Súlyos vízmérgezés is előfordulhat, ha az eb sok vizet nyel

László Enikő

2021. július 30

Sok kutya odavan a vízzel való játékért, ilyenkor valósággal eszik, harapják a slagból, esetleg tóból kinyert folyadékot. Ez azonban ártalmas is lehet számukra, ezért érdemes figyelni.

hirdetés

A nyári forróságban számos kutya előszeretettel játszik a slaggal vagy pancsol a tóban, folyóban, medencében. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel ilyenkor rendkívül fontos, azonban a játék hevében habzsolt túl sok víz akár árthat is kedvencednek. Mit kell tudni a vízmérgezésről és hogyan ismerheted fel a tüneteket?

Mi az a vízmérgezés?

Bizonyára mindenki számára ismerős egy kutya látványa, aki a pancsolás hevében szájával próbálja harapni, szinte enni a felé áramló vízsugarakat. Az üdítő szórakozás azonban komoly bajjal is járhat. A vízmérgezés, más néven hiperhidratáció egy ritka, de súlyos állapot, aminek veszélyeit kevés gazdi ismeri. Olyankor lép fel, amikor az állat nagy mennyiségű vizet nyel, például úszás, tóban, folyóban, medencében apportírozás vagy slaggal való játék közben.

Ha a kutyák túl sok vizet fogyasztanak, felhígul vérük nátrium-koncentrációja. A túlságosan alacsony nátriumszint hyponatraemiához vezethet, ami súlyos esetben akár halálos is lehet. Annak érdekében, hogy a szervezet újra egyensúlyt teremtsen, fokozza a sejtekben lévő folyadék mennyiségét. Ez pedig duzzanathoz vezethet. Ha ez az agysejteket is érinti, akár agykárosodás is bekövetkezhet.

Mik a tünetei?

 • letargia, gyengeség,
 • hányás,
 • felfúvódás,
 • koordinációs képességek romlása,
 • nyáladzás,
 • nyugtalanság,
 • sápadt, fakó íny,
 • kitágult pupillák,
 • üveges tekintet,
 • tántorgás

Súlyos esetben:

 • légzési nehézségek,
 • rohamok,
 • ájulás, összeesés,
 • kóma vagy akár halál

Kikre a legveszélyesebb?

A kistestű kutyák nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint nagyobb társaik, mivel szervezetük számára megerőltetőbb a túl sok víz minél előbbi eltávolítása. Nekik jóval kisebb mennyiségű víz is árthat. A vízkedvelő, energikus fajták is veszélyeztetettek, hiszen ők hajlamosabbak efféle játékra, mint azok, akik ódzkodnak a víztől. De azoknál a kutyáknál is előfordulhat, akik testén csak igen alacsony százalékban található zsír. Minél karcsúbb egy eb (alkatától fogva), annál inkább hajlamosabb a vízmérgezésre. Ez feltehetően a gyors anyagcserének köszönhető, ami által a felesleges folyadék gyorsabban szívódik fel a szervezetben. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy a vízmérgezés bármilyen ebnél előfordulhat, ezért fő az óvatosság!

Miért harapják a kutyák a vizet?

Az ebek általában csak játékból harapják a vizet, hiszen jó mókának tartják. Azonban nem feltétlen érzik, mikor kell abbahagyni, ezért fontos, hogy a gazdi figyeljen rájuk. A medencéből, tóból például sose engedd inni kedvencedet. Utóbbi több okból is veszélyes, hiszen számos fertőző betegséget is elkaphat általa. A medencékben található vegyi anyagok pedig szintén igen károsak az eb szervezetére. Játék közben gyakran tartsatok szüneteket, ha ez vízben történik, hívd ki kedvencedet a partra, és hagyd, hogy kicsit lenyugodjon.

Ha slaggal játszotok, csak nagyon kevés ideig csináljátok, lehetőleg olyan beállítással, ami kevés vizet lövell ki egyszerre. Azonban ez is rejt magában veszélyeket. A tüdőgyulladás egy formája, az aspirációs pneumónia akkor alakulhat ki, ha az eb tüdejébe túl sok vízpára került.

A vízi játékok nagyon szórakoztatóak és frissítőek lehetnek az ebek számára. Azonban fontos, hogy mindig figyelj közben kedvencedre és ne hagyd, hogy túl sok vizet nyeljen, hiszen ez ugyan csak ritka esetekben, de akár az életébe is kerülhet.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya a vízben kutya betegségei kutya túl sok vizet nyelt nyár nyári veszélyek vízi játék vízmérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!