hirdetés

Mit tegyek, ha a kutyám nem iszik elegendő vizet? Az okot is ki kell deríteni

Ferenczi Deborah

2024. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az elégtelen folyadékbevitel nagy probléma. Ahhoz, hogy orvosolni tudd, ki kell derítened, mi áll a háttérben. Ezt követően több módszer is van a vízbevitel megnöveléséhez.

hirdetés

A kutyáknak, akárcsak az embereknek, elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás, ellenkező esetben valamennyi testi folyamatukban zavar állhat be, sőt, ha nem iszik a kutya, ki is száradhat. Fontos tudni, hogy a kiszáradás kedvenceink esetében sokkalta veszélyesebb, ugyanis a hőleadásuk sokkal lassabb, mint a mienk.

Hőségben a kiszáradás nagyon hamar bekövetkezhet

Mi okozhatja, ha a kutya nem iszik elegendő vizet?

Számos dolog állhat annak hátterében, hogy a kutya nem iszik elegendő folyadékot:

  • Idegen test a szájban vagy a torokban, ami zavarja az állatot, de esetenként részleges elzáródást is okozhat. Amennyiben ez áll a háttérben, úgy a csökkent étvágy is jellemző, hiszen az eledel lenyelése is problémás.
  • Nemrégiben műtötték. Orvosi beavatkozás után tapasztalható étvágycsökkenés, ahogy az ivási kedv is mérséklődhet a lábadozás idején.
  • Ha száraz tápról nedvesre váltottál, úgy az étellel bevitt folyadéktöbblet okán a kutya lehet, hogy kevesebb vizet kíván.
  • Mentális problémák, mint például félelem, stressz, szorongás is előidézheti.
  • Betegség.
  • Öregedés; az életkor előrehaladtával a folyadékfogyasztás mértéke csökkenhet.
  • Inaktivitás és mozgáshiány. Egy aktívabb kutya hamarabb megszomjazik, és többet is iszik.

Akármelyikre is gyanakszol a felsoroltak közül, ha úgy ítéled meg, hogy kedvenced nem iszik eleget, mindenképp fordulj állatorvoshoz. Egészségügyi problémák esetén mindenképp kezelést igényel a kutya, ahogy az említett mentális panaszokkal is foglalkozni kell.

Mennyi az elegendő?

Lényeges kérdés, hogy mit értünk elégséges folyadékbevitelen. Az állatorvosok átlagosan 60ml/testúlykilogrammban határozták meg a mennyiséget, de ez függ a kutya méretétől, életkorától, aktivitásától, illetve általános egészségi állapotától. Az íny, illetve a bőr árulkodnak arról, hogy megfelelően hidratált-e az eb. Ha az íny sápadt, tapintásra pedig száraz, illetve ragacsos réteg borítja, úgy kedvenced dehidratált. Fiatal kutyáknál az is jó módszer, ha összecsíped a nyakán a bőr. Amennyiben nem ugrik vissza azonnal, hanem kis sátrat formázva lassan ereszkedik le, akkor nem iszik eleget az állat.

Mentális háttér

Abban az esetben, ha valamilyen változás állt be az eb életében, például nemrég költöztetek, az hatással lehet a folyadékfogyasztására is. A környezetváltozás olyannyira felkavaró élmény lehet a számára, hogy sem az ételt, sem a vizet nem kívánja, így a kutya nem is iszik, vagy csak keveset. Ebben az esetben gyakran csak egy kis időre van szüksége, hogy akklimatizálódjon, azt követően pedig visszaáll a rend.

Ezenfelül traumák, mint egy szeretett személy elvesztése is, eredményezheti azt, hogy a kutya nem akar inni. Továbbá állhat kóros szeparációs szorongás, félelem, szorongás, depresszió is a háttérben. Amennyiben mentális oka van annak, hogy a kutyád nem iszik vizet, ugyanúgy szükséges szakember segítségét kérned, mint egy fizikai probléma esetén.

Ha idegen helyen nem szeret vizet inni

Sok kutya kerüli a vízivást idegen, számukra ismeretlen helyeken, mivel a víznek esetleg ott más az illata, mint amit otthon megszoktak. Miután az állatoknak rendkívül éles szaglásuk van, így a víz összetételének mér egy egészen kis eltérése is észrevehető lehet számukra. Miként korábban javasoltuk, ilyen vészhelyzetekben megitathatod szénsavmentes ásványvízzel (lehetőleg minél alacsonyabb ásványianyag-tartalmúval, amiket gyakran babavízként hirdetnek is az állatoknak. Illetve alkalmanként a desztillált víz is megengedett. De tényleg csak alkalomszerűen! Ezen vízfajták tartós fogyasztása ugyanis egészségügyi problémákat idézhet elő. Főként a teljesen megtisztított desztillált vízzel kell vigyáznod, ami akár vízmérgezést is okozhat.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Hogyan érd el, hogy a kutyusod rendszeresen igyon vizet?

A kutyát számos módszerrel lehet rávenni az ivásra, amelyek közül néhány meglepően egyszerű. A víztálca helyzetének egyszerű megváltoztatása például nagyon sok esetben működő megoldás lehet. Egy másik, gyakran hatékony trükk a nedves kutyaeledel vízzel való hígítása. Továbbá megpróbálhatod neki a saját kezedből adni a vizet, hátha úgy könnyebben elfogadja. Emellett megkísérelheted jutalomfalat segítségével is ösztönözni arra, hogy igyon folyadékot.

Hangsúlyozzuk, mindezekkel csak akkor próbálkozz, ha előzetesen az orvos kivizsgálta kedvencedet, és nem talált semmiféle mögöttes problémát. A nagy melegben az egészséges ebeknek sem árt a fokozott folyadékbevitel, így kánikula idején nyugodtan próbálgasd ezeket a praktikákat.

Ha már a hőségnél, illetve a víznél tartunk: ide kattintva részletezünk valamennyi óvintézkedést és szabályt, amit a vízparton be kell tartanod kedvenced biztonsága érdekében. Életmentőek!

beteg a kutya betegség tünetei kutya ivás nem iszik a kutya víz ivás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!