hirdetés

Segítség, stroke-ot kapott a kutyám! Így épülhet fel belőle mihamarabb

Ferenczi Deborah

2022. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberhez hasonlóan a kutya is kaphat agyvérzést. Bár esetében teljesen másképpen jelentkezik, felmerülhet a kérdés, hogy egy stroke után mennyire tud az eb teljes életet élni? Az alábbiakban ennek a kérdésnek jártunk utána.

hirdetés

A statisztikák szerint a legtöbb kutya teljesen felépül a stroke után, sőt sokkal nagyobb valószínűség van esetükben erre, mint az embereknél. A legtöbbször nem jelentkezik maradandó károsodás, de ettől még maga az agyvérzés azonnali kezelést igényel.

Tünetek, amelyek megmutatják, hogy a kutya stroke-ot kapott

A legtöbb esetben ilyenkor jellemző, hogy az egyik percben még semmi baja az ebnek, majd hirtelen furcsa tüneteket produkál. Ezek nemcsak ijesztőek, de nagyon veszélyesek is lehetnek. A stroke akkor fordul elő, amikor a kutya agyának egyes területei nem kapnak megfelelő vérellátást. Ha gyorsan kezelik, a tünetek általában visszafordíthatóak. De mindig fennáll annak esélye, hogy maradandó károsodás jelentkezik, még akkor is, ha erre csak egészen elenyésző százalék utal. Ezekben az esetekben részleges bénulás és agykárosodás is előfordulhat. Abban az esetben, ha az alábbi tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz:

Ezek a tünetek a néhány perctől kezdve akár órákig, sőt napokig is tarthatnak. Amennyiben 24 órán belül elmúlnak, akkor az állat nem szenvedett agykárosodást, ám amennyiben hosszabb ideig történik ez, akkor bizony fennáll a komolyabb, visszamaradó tünetek esélye.

Milyen okai lehetnek az agyvérzésnek?

Mivel a kutyák nem isznak, nem dohányoznak és nem esznek egészségtelen, zsíros ételeket, mint az emberek, ezért a tudósok sokáig úgy tartották, ők nem is kaphatnak agyvérzést. Azóta azonban a tudomány bebizonyította, hogy az emberek és az állatok stroke-jának is lehetnek más okai. Számos olyan betegség létezik, amely hajlamosíthat rá:

Amennyiben az agyvérzés jeleit tapasztalod az ebeden, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis amennyiben időben kezelik, nagy százalék az esély arra, hogy az állat képes lesz felépülni.

Hogyan azonosítják be a stroke-ot?

A komputertomográfia (hétköznapi nevén CT) és a mágneses rezonancia elvén működő képalkotás (MRI) lehetőséget adnak az állatorvosoknak, hogy megnézzék a kutya agyát és kimutathassák, hogy jelentkeztek-e a stroke jelei. Jó esetben annak okát is felderítik. Ez azért fontos, hogy meg tudják határozni a kezelés formáját az oxigén- és folyadékterápiától a fizioterápiáig és/vagy a műtétig.

Milyen kezelésre lesz szüksége az állatnak?

A stroke kezelése nehéz lehet. Egyes kutyáknak komoly ellátásra, az agy duzzanatát csökkentő, a vérkeringést elősegítő szteroidokra, oxigénre, infúzióra, később fizioterápiára lesz szükségük. Ha kutyádnak rohama van, az állatorvosok arra is gyógyszereket adnak. A legtöbb esetben a stroke neurológiai tünetei maguktól elmúlnak. A véráramlás helyreáll, és az agy duzzanata csökken. Ha kutyád túljut a szélütés utáni első néhány napon, nagy a valószínűsége annak, hogy átvészeli és teljesen felépül. A korai kezelés azonban létfontosságú.

beteg a kutya betegség jele betegség tünetei kutya agyvérzés kutya stroke stroke kutyáknál szívbetegségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink