hirdetés

Honnan tudhatod, hogy a kutyád köldöksérvet kapott? Ezek a jelek utalhatnak rá

Ferenczi Deborah

2022. február 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák esetében ugyan nem gyakran, de megjelenhetnek különböző sérvek. A köldöksérv fordul elő a legtöbb esetben. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, amik erre utalhatnak.

hirdetés

A köldöksérv a hasnyálkahártya, vagyis egészen pontosan a hasi zsír vagy a hasi szervek egy részének kitüremkedése. Jellemzően kifelé dudorodik a köldök körüli területen.

Mi okozza a köldöksérvet?

Születés előtt a köldökerek áthaladnak a köldökgyűrűn, a hasizom nyílásán, hogy táplálékot biztosítsanak a fejlődő magzatnak a köldökzsinóron át. A köldöksérvet a köldökgyűrű születés utáni hiányos záródása okozza. A sérv általában lágy duzzanatként jelenik meg a bőr alatt, és gyakran kiáll, amikor a kölyökkutya áll, ugat, sír vagy erőlködik. Egyes sérvek redukálhatóak, ami azt jelenti, hogy a kitüremkedés visszanyomható a hasba, míg mások nem, ami a sérv részleges elzáródását vagy a nyíláshoz való tapadását jelezheti.

Mi is pontosan a kitüremkedés?

A köldöksérv mérete 1-2,5 centiméter átmérőjű lehet. Az ennél kisebb elváltozások spontán kezelés nélkül bezárulhatnak 3-4 hónapos korban. A nem záródó köldöksérv műtétet igényelhet, különösen, ha a bél egy része kinyúlik rajta. A köldöksérv általában fájdalommentes. Bizonyos szaporodási vonalakban gyakoribb, ami legalább részleges genetikai hajlamra utalhat. Amennyiben ilyen kitüremkedéseket tapasztalsz kiskutyádon, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Nagyobb méretű köldöksérv.

Veszélyes a köldöksérv?

A legtöbb esetben nem jelent egészségügyi veszélyt. Ritka esetekben a belek vagy más szövetek egy részét elnyomhatja. Ez pedig a véráramlás megszakadást okozza, ami akár elhalálozással is járhat. Ez egy vészhelyzet, amely azonnali műtétet igényel, éppen ezért akármilyen rendellenességet is tapasztalsz, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Hogyan kezelhető az elváltozás?

Ha a sérv az ivartalanításig nem zárul le, vagy nem húzódik vissza, akkor műtéti javítása javasolt. A műtét az ivartalanítással egyidejűleg is biztonsággal elvégezhető, így nincs az állat két operációnak és altatásnak kitéve. A sérv körül kialakult rostos vagy heges szöveteket eltávolítják és varratokkal lezárják. A műtéti korrekciót követően a prognózis általában kedvező. Kevés esetben tapasztalják a sérv kiújulását, a szövődmények is meglehetősen ritkák.

beteg a kutya betegség tünetei köldöksérv kutya köldöksérv sérv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!