hirdetés

Műtötték kedvencedet? Ezért figyelj oda a mozgásra és az étkezésre!

Ferenczi Deborah

2021. november 7

A műtétek jelentős stresszforrások egy kutya életében, megterhelhetik és legyengíthetik a szervezetét. A lábadozó kutyusnak egyetlen feladata van, minél többet pihenni és visszanyerni az erejét. Ebben a rehabilitációt követő megfelelő táplálkozásnak és mozgásnak van kiemelkedő szerepe.

hirdetés

A kutyusok számos okból adódóan szorulhatnak műtéti beavatkozásokra. A kisebb operációk után nem igazán szükséges a hosszas lábadozás, viszont a nagyívű beavatkozások akár hosszú hónapokig elnyúló rehabilitációt igényelhetnek. Ilyen esetekben kiemelkedő szerepe van a mozgásnak, fizioterápiának és a megfelelő táplálkozásnak.

A megfelelő táplálkozás szerepe a műtétek utáni felépülésben

Az első és legfontosabb szabály, hogy a műtétet követő időben az állat nem fogyaszthat semmit, amíg teljes egészében magához nem tér. Amíg nincs teljesen magánál az altatásból ébredve, megvan rá az esély, hogy valamit félrenyeljen, aminek súlyos következményei is lehetnek, például a félrenyeléses tüdőgyulladás (aspirációs pneumnia). Amikor kutyánk már teljes egészében tudatánál van, érdemes könnyen emészthető táplálékot adni számára több részletben. Ezek közé tartozik a leves, sovány hús, rizs, főtt tojás, túró vagy beáztatott kutyatáp, illetve kutyakonzerv. Főleg hasi műtétek után van nagy jelentősége a puhább falatoknak, hogy elkerülje kutyusunk a felesleges hasprést, mely valószínűleg nagyobb fájdalommal jár számára. Ne adjunk kutyánknak eleve tiltólistás ételeket, illetve nehezen emészthető táplálékot, ugyanis az nem segíti elő a felépülését és alapesetben is okozhat állatorvosi problémákat.

A mozgás szerepe a felépülésben

Sok esetben tapasztalható, hogy az állat úgy viselkedik, mintha már egészséges lenne, annak ellenére, hogy valójában még jó sok pihenésre van szüksége. Ez kiváltképpen igaz az ortopédiai műtétekre, melyek még a szokottnál is jóval hosszabb felépülési időt igényelnek. Ilyenkor hosszú hetekig, súlyosabb esetekben akár hónapokig is kímélni szükséges az állatot a mozgástól, ugyanis könnyen lehet visszaesés, vagy újabb sérülés a vége annak, ha megerőlteti magát. Nagy jelentősége van a kímélés és mozgáskorlátozás mellett a fizioterápiának, ami tervezetten, fokozatos terhelés mellett segíti a felépülést, hogy kedvencünk újra formába jöhessen.

Mivel lehet helyettesíteni az aktív mozgást?

Ilyen esetekben a rövidebb, pórázon történő séták mellett ajánlott inkább a koncentrációt, gondolkozást igénylő játékokkal lefárasztani a kutyát. Rengeteg IQ játék érhető már el kutyák számára, vagy nagyon klassz dolgokat tud egyszerű alapanyagokból készíteni a gazdi otthon, saját kezűleg. Ilyenek lehetnek a különböző kutya puzzlek, esetleg interaktív labdák, vagy olyan játékok melyekben a kutya ügyessége folytán juthat hozzá a jutalomfalatokhoz. Ezek mind azért kiváló módszerek, mert attól függetlenül, hogy nem igényelnek komoly mozgástevékenységet az állattól, mégis lefárasztják mivel a kognitív képességeit használnia kell. A felépülési időszakot fontos betartani és komolyan venni, fokozatosan terhelni kutyádat. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen tempóban növeld a terhelést és a mozgás mennyiségét, konzultálj az állatorvossal!

(Képek: Getty Images Hungary) 

felépülés gyengélkedés kutya műtét után kutya operáció mozgás műtétek után felépülés rehabilitáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink