hirdetés

Indul a fűtésszezon: nem csak az égési sérülésektől kell óvnod kedvencedet

Szénási Szimonetta

2022. október 11 - Képek: Getty Images Hungary

Idén a szokottnál korábban kellett bekapcsolni a fűtést, vagy begyújtani a kályhában. Akárhogyan is fűtötök, minden esetben szükség van bizonyos óvintézkedésekre kedvenced épsége érdekében.

hirdetés

A hideg beköszöntével először a kabátok és a meleg pulóverek kerülnek elő, majd kezdetét veszi a fűtési szezon. Ebben az évben az átlagosnál is sokkal hamarabb kellett feltekerni a radiátor gombját, illetve megrakni a kályhát vagy a mostanában ismét egyre népszerűbb sparheltet. Nézzük, hogy mire kell ügyelned, hogy kutyád biztonságban legyen a fűtőtestek közelében.

Égésveszély

Főként az élő tűzzel való fűtésnél nagy az égésveszély. A kályha fala ugyanis nagyon hamar felforrósodik, és elég egy óvatlan mozdulat, már meg is van a baj. Ezt elkerülendő úgy alakítsd ki a fűtés helye körüli részt, hogy négylábúd lehetőleg ne férjen hozzá a tüzelő alkalmatossághoz. Begyújtásnál is figyelned kell, nehogy a körülötted kíváncsiskodó kutya bundája lángra kapjon.

Nagy hidegben, magasra tekert termosztát mellett, vagy régebbi típusú radiátoroknál szintén fennáll az égési sérülés veszélye. Emiatt szoktasd úgy kedvencedet, hogy ne menjen a fűtőtest közelébe.

Tűzkár

A tüzelés másik veszélye a lakástűz, amihez elég egy kipattantó szikra. Éppen ezért különösen ügyelj arra, hogy a kályha ajtaja jól be legyen zárva, és semmiféle éghető anyag ne legyen a fűtőtest közelében. Gyerekekkel gyakran megesik, hogy rossz helyre teszik le a játékukat. Ez előfordulhat a kutyával is: a forró felületre helyezett műanyag vagy plüss holmi pedig könnyen kigyulladhat.

Emellett sokan használnak elektromos fűtőpaneleket, amik csalókák, hiszen érintésre nem túl melegek, ám mégis tűzveszélyesek. Saját tapasztalat, hogy a gyerek által mellédobott, de a fűtőfelülethez hozzáérő takaró gyulladt ki. Ezeknél az eszközöknél annak is fennáll a veszélye, hogy ha nincs rögzítve, akkor a kutya felborítja.

Szén-monoxid-mérgezés

A fűtési szezon talán legrettegettebb réme az emberre-állatra egyaránt halálos veszélyt jelentő szén-monoxid. Mindig ellenőriztesd a fűtésrendszert, és szereltess fel szén-monoxidjelző készüléket is! Ha már szivárog a mérges gáz, gyakran késő bármit is tenni. A megelőzés mikéntjéről a katasztrófavédelem oldalán bővebben olvashatsz.

Száraz levegő

Egy másik probléma, amire sokan nem is gondolnak, a levegő minőségének megváltozása. A fűtés hatására a szoba sokkal szárazabb lesz, ami az embereknek és az állatoknak is sok problémát okozhat, mivel kiszárítja a nyálkahártyát. Ez hajlamosít az allergiára is. Ha azt tapasztalod, hogy pajtásod szörcsög, hangosabban vesz levegőt vagy köhécsel, pedig nem beteg – és erről meg is győződtél az állatorvosnál! –, érdemes kipróbálni a párásítást.

Ehhez a radiátorra helyezett vizes ruha vagy edény helyett jobb a szobában teregetni (vagy valahova felakasztani egy vizes törölközőt). Ezzel tudod hatékonyabban nedvesíteni a levegőt. Emellett a párásítókészülékek is hasznosak.

Oxigénhiány és penész

Bár csábító egész nap a jó melegben vackolni, ne feledkezz meg a rendszeres szellőztetésről! Az oxigénhiányos levegő ugyanis nem egészséges, emellett neked is, jószágodnak is rengeteg kellemetlenséget okoz, mint a fejfájás, a nyűgösség, az enerváltság. Ezzel ráadásul a penészesedést is megakadályozhatod, ami roppant egészségkárosító.

allergia allergia tünetei allergiás kutya égési sérülés egészség fűtés fűtésszezon kutya szén-monoxid kutya szén-monoxid mérgezés kutya tűz mérgezés penész szén-monoxid

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!