hirdetés

A szén-monoxid meg is ölheti kutyádat: így hatnak rá a mérgező anyagok

Ferenczi Deborah

2021. november 16

Sok esetben nem is gondol bele az ember abba, hogy nagyobb mennyiségben mennyire mérgező lehet a kutyák számára a szén-monoxid. Pedig nemcsak komoly károkat okozhat a szervezetükben, hanem meg is ölheti őket, ha nagyobb mennyiségben lélegzik be a mérgező gázt.

hirdetés

A szén-monoxid mérgezés komoly veszélyt jelenthet a kutyákra, arról nem is beszélve, hogy egy brit kutatás szerint tízből több mint kilenc, vagyis nem kevesebb, mint 96%-a úgy gondolja a gazdiknak, hogy a kedvencüket nem érinti a szén-monxid mérgezés veszélye. Éppen ezért  kiemelkedően fontos erre a veszélyforrásra felhívni a figyelmet.

Akár a kazánból is szivároghat a gáz, ami veszélyes lehet a kutyákra.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid egy színtelen és szagtalan mérgező gáz, amely szabad szemmel se nem látható, se nem ízlelhető. Többek között csendes gyilkosként is szokták emlegetni, ugyanis bár az emberek könnyedén megérezhetik a jellegzetes szagát, és azonnal utána járhatnak a problémának, addig az állatok semmit sem tudnak tenni gázszivárgás esetén. Egy kutatás szerint csak Angliában és Walesben évente több mint hatvanan halnak meg véletlen szén-monxid mérgezés következtében, továbbá több ezren kerülnek kórházba. Azt is kimutatta az adott felmérés, hogy a britek 30%-ának nincsen szén-monoxid érzékelője, és több mint 1/4 részük a tüneteket sem ismerik, sőt gyakran összetévesztik az influenzával vagy az ételmérgezéssel.

Milyen tünetei vannak kutyák esetében?

Az állatok esetében a következő tünetek utalhatnak szén-monoxid mérgezésre. Letargia vagy gyengeség, nehézlégzés, hányás, rohamok, eszméletvesztés, vörös íny, illetve a leggyakoribb tünet a fáradtság. Abban az esetben, ha a mérgezés alacsony szintű, akkor könnyen kezelhető, de ha komolyabb mennyiségről van szó, bizony halállal is végződhet.

Mi történik, ha a kutya szén-monoxid mérgezést kap?

A szén-monoxid mérgezés hasonló módon hat a kutyákra, mint az emberekre. Maga a gáz belégzése a tüdőn keresztül a véráramba kerül, ahol felszívódik. Ez különösen veszélyes a kisebb ebekre, ugyanis viszonylag hamar megtörténik, mivel a kis testük nagyon hamar beszívja a mérget. Ebben az esetben, ha nincsen idejében kezelve, akkor bizony akár halállal is járhat a mérgezés. Nagyobb testű kutyák esetében hosszabb lefolyású a folyamat, de hasonlóan veszélyes számukra is.

Az emberek nem ismerik a szén-monoxid mérgezés okait

Nagyon komoly aggodalomra ad okot, hogy a britek több mint fele (57%) nem ismeri a szén-monoxid mérgezés konkrét okait. Megdöbbentő, de 10 emberből mindössze egy gondolja úgy, hogy a grillezés is lehet a forrása, és csak 18%-uk tudja, hogy a nyílt tűz is komoly veszélyt jelenthet. Az otthonodban számos olyan készülék található, melyek szivárgást okozhatnak, beleértve a kazánokat, kemencéket, fűtőtesteket, gázüzemű szárítógépeket, gáztűzhelyeket, fa tűzhelyeket és faszén grilleket. Ezért mindenképpen győződj meg arról, hogy otthonodban legyen szén-monoxid-érzékelő, amennyiben nincsen, minél hamarabb szerezz be egyet. Ezen felül évente legalább egyszer végeztess el a kéményseprést szakképzett kéményseprővel, és szintén legalább egyszer ellenőriztesd a központi fűtést is.

(Képek: Getty Images Hungary)

gáz mérgezés kutya szén-monoxid kutya szén-monoxid mérgezés szén-monoxid

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink