hirdetés

Te tudod, milyen hőmérséklet ideális kutyád számára? Így szabályozd a fűtést a lakásban!

Ferenczi Deborah

2022. január 28 - Képek: Getty Images Hungary

Mi a lehető legideálisabb hőmérséklet kutyád számára a lakásban? Milyen hőfokra érdemes állítani a fűtést, hogy ne fázzon, de melege se legyen?

hirdetés

Ahány lakás, annyiféle hőmérséklet. Nem lehet összehasonlítani egy hatalmas házat egy központi fűtésről működő panellel. Mégis érdemes lehet egy általános hőfokot beállítani, ha kint tombol a hideg, hiszen a kutyádnak is szüksége van meleg kuckóra.

Honnan tudod, hogy fázik a kutya?

Az ebek hasonló tüneteket produkálnak, ha fáznak, mint az emberek. Jellemző rájuk a reszketés, a remegés, a meleg pokrócok vagy helyek keresése, a szinte már magzatpózba való összekuporodás. Ezenfelül kísérhetik olyan jelek is, melyek inkább a hangulatára vannak hatással: ilyen lehet az, ha rosszkedvű, ha szorong, depressziós és meglehetősen motiváltalan. Amikor ezeket a jeleket tapasztalod, kedvenced egészségének, életmódjának ellenőrzése mellett érdemes lehet befűteni, vagy bevinni őt egy melegebb helyiségbe. Ha a kutya nagyon fázik, akár még hipotermia is felléphet, amit mindenképpen meg kell előzni.

Ha túlzottan is befűtöttél

Ha nagyon fázós vagy, elképzelhető, hogy túlzásba esel, és esetleg túlzottan is felcsavarod a fűtést. Ilyenkor könnyedén lehet, hogy a kutyának melege lesz, ami szintén nem egészséges számára. Ennek egyik jele, ha többet iszik a megszokottnál, vagy ha nyáladzik, liheg. Ha hosszútávon tapasztal túl meleget, akkor bizony szőrhullás, vakaródzás, kiütések is jelentkezhetnek. Árulkodó lehet, ha a lakás hűvösebb pontjait keresi.

Mi az ideális hőmérséklet a kutya számára?

A kutyák általános testhőmérséklete jóval magasabb az emberénél, vagyis olyan 38-39 fok. Természetesen számos tényezőtől függhet, hogy mennyire bírja jól a meleget. Ilyen például az életkora, a testsúlya, a fajtája, a szőrtípusa, sőt az is befolyásolja, hogy rendelkezik e valamilyen jellegű alapbetegséggel. De ettől függetlenül érdemes azt is megjegyezni, hogy az ebek a hűvösebb lakást szeretik. Tehát az ideális szobahőmérséklet olyan 20-22°C fok körül mozogjon, abban az esetben, ha egy egészséges felnőtt kutyáról beszélünk.

Ha nem vagy otthon

Sokan spórolás szempontjából szinte alig fűtik a lakást, amikor nincsenek otthon. Abba mindenképpen érdemes belegondolni, hogy a kutya ettől függetlenül még otthon van, és fázhat. Így szakemberek azt tanácsolják, hogy egy általánosan jó hőmérsékletet hagyj meg a kutyának munkaidőben is. Továbbá tegyél elé friss vizet, és alakíts ki számára két típusú fekvőhelyet. Egyet tele pokróccal és párnával, ami fázás esetén melegítheti, és egyet pedig hűvösebb helyen, ha melege lenne. Illetve nagyon fontos, hogy kerítsd el a fűtőtestet, nehogy égési vagy egyéb sérülést szenvedjen.

fűtés fűtésszezon hipotermia kutya fázik kutyának melege van testhőmérséklet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink