hirdetés

A kutyák viselkedésére is hatással van a hőség: agresszívabbak lehetnek, mint máskor

László Enikő

2021. június 30

Nemcsak az embereknél, de a kutyáknál is megfigyelhető, hogy a melegebb napokon agresszívabban viselkednek.

hirdetés

A bűnügyi statisztikákból jól látható, hogy a forró nyári napokon jóval több erőszakos bűncselekmény történik. A melegebb és hidegebb éghajlatú országok összehasonlításával is megfigyelhető ez a változás. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott az a felismerés is, hogy az időjárás valószínűleg a kutyák viselkedésére is hatással van.

Embereken és kutyákon is megfigyelhető

Stanley Coren egyetemi professzor, a kutyák egyik kiemelkedő szakértője néhány évvel ezelőtt írt erről a Psychology Today honlapján. Saját tapasztalatát is megosztotta: egy alkalommal meglátogatta kollégáját, aki egykor rendőrként dolgozott. Amikor a férfi behívta Corent az ajtón, az alapvetően barátságos német juhászkutyája furcsán reagált érkezésére. Lelapította füleit és ráncolni kezdte orrát. Coren kollégája elmondta, hogy Sergeant nevű kedvence nehezen viseli a meleg időjárást és furcsán viselkedik ilyenkor. Azt is hozzátette, hogy amikor még rendőrként dolgozott, és az időjósok rekkenő hőséget ígértek, számítottak rá, hogy aznap jóval több esethez hívják őket. Ezek a bűncselekmények jellemzően erőszakos tettekben nyilvánultak meg, de a betörések száma is megnövekedett. Utóbbi nagy valószínűséggel a meleg miatt nyitva hagyott ajtók, ablakok miatt történt. Az erőszakos esetekre egyértelmű magyarázat, hogy a hőségben frusztráltabbak leszünk, illetve gyakoribbak a közös italozások, ahol sok ember alkoholos befolyásoltság alatt agresszívabbá válik.

Kutatók is vizsgálták

Tudományos módszerekkel elsőként kínai kutatók világítottak rá arra, hogy a meleg időjárás összefüggésben lehet a kutyák agresszívabb viselkedésével. A kutyaharapással kórházba került emberek számát mérték. Kína ideális terep ennek vizsgálatához, ugyanis ez az ország rendelkezik a világon az egyik legnagyobb kóbor eb populációval. Ennek következtében a harapással végződő kutyatámadások száma is magasabb. A kutatáshoz Peking egyik kórházából gyűjtöttek információkat 2012 és 2014 között, szám szerint 42481-et.

Peking mérsékelt éghajlati övezethez tartozik, ahol négy évszak váltakozik. Július a legmelegebb hónap, amikor az átlagos hőmérséklet 27 fok. A kutatók szerint az agresszív viselkedés 32 fok körül jellemzőbb. A tanulmányban jól megfigyelhető, hogy a forróbb napokon megnövekedett a kutyaharapások száma. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ebek viselkedését befolyásolja a hőség, mégpedig negatív irányban.

Mit tehetsz ez ellen?

Saját kedvenced valószínűleg nem fog megtámadni csak azért, mert meleg van. De előfordulhat, hogy frusztráltabb lesz és több térre vágyik, idegenek társaságára pedig kevésbé. Azonban tehetsz annak érdekében, hogy kényelmesebben érezze magát. Mindig biztosíts számára árnyékos, naptól védett helyet és friss ivóvizet. Ezt naponta többször cseréld, illetve olyan tálba tedd, amit nem tud könnyen felborítani. Néhány jégkockát is tehetsz bele, de sose legyen a hőmérséklete túlságosan hideg, hiszen azzal is árthatsz. Az állatkereskedésekben kapható hűtőmatrac vagy -mellény is jó szolgálatot tehet a rekkenő hőségben. Sétálni mindig csak kora reggel és napnyugta után vidd, ügyelve arra, hogy az aszfalt ne legyen túl forró mancsai számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió kánikula kutatás kutya agresszív kutya meleg ellen kutyaharapás meleg időjárás nyári veszélyek tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!