hirdetés

Miért tüsszög a kutyám? Az állatorvos szerint ez lehet az oka

Kövess Péter

2024. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Mennyire kell aggódni a kutya tüsszögése miatt, és milyen betegségekkel, állapotokkal függhet össze? Állatorvos segítségével jártunk utána.

hirdetés

A kutya tüsszögése egy normális testi jelenség, amelynek sokféle oka lehet. A kutya néha játék közben is tüsszent, amikor boldog, más esetekben viszont akár egy súlyosabb mögöttes egészségügyi állapot jele is lehet.

A tüsszögés gyakran a kutya légúti fertőzésére utal

Ilyen okok állhatnak a kutya tüsszögése mögött

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a tüsszögés a leggyakoribb kísérőtünete a felső légúti gyulladásoknak. Ilyen esetben gyakran savós orrfolyás, és néha könnyezés, kötőhártya-gyulladás is társul hozzá.

Ha a tüsszögést orrfolyás is kíséri, akkor a váladék jellegéből lehet következni a háttérben álló okra.

A savós orrfolyás gyulladás kezdetén, vírusfertőzéseknél, illetve allergiák eseten, míg a sűrű, zöldes váladék bakteriális fertőzéseknél, fehéres gombás fertőzéseknél, vörhenyes vagy véres idegentest jelenlétekor vagy daganatoknál jellemző.

Ha a tüsszögést felső légúti fertőzés okozza, dr. Bodó Andrea azt javasolja, hogy a fertőzésveszély miatt ne vidd más kutyák közé kedvencedet, adj neki immunerősítőt, multivitamint, ha pedig súlyosbodnak a panaszai – étvágytalan, bágyadt és belázasodik –, fordulj állatorvoshoz.

Idegen test is okozhatja

Az állatorvos szerint hirtelen kialakuló tüsszögésnél – pláne, ha séta során jelentkezik, gondolni kell az idegen test felszippantásának lehetőségére is. Szimatolás után, ha hirtelen prüszköl, tüsszög, orrát vakarja, dörzsöli a kutya, akkor haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni, hogy még azelőtt esély legyen az idegen test eltávolítására, hogy feljebb vándorolna az orrüregben. Ez éberen általában nem kivitelezhető.

„A szűk, hosszú orrjárat miatt sokszor csak endoszkóppal található meg az idegen test, amely szinte bármilyen növényi rész lehet, de a leggyakrabban az egérárpa elszáradt kalásza, vagyis toklász szokott lenni” – tette hozzá a szakember.

Allergén anyag vagy toklász is okozhatja

Idegentest jelenlétére utal az is, ha csak az egyik orrnyílásból szivárog váladék, mert a gyulladásokra a kétoldali orrfolyás jellemző. Mindezeken túl azért is tüsszöghet a kutya, ha víz megy az orrába fürdés közben, vagy ha füstöt, allergéneket vagy más irritáló anyagot – például port vagy polleneket – lélegez be. Ritkább esetben orrüregi szövetszaporulatoknál is előfordulhat tüsszögés, és főleg váladékozás.

Egyes kutyafajtákra jellemzőbb

A brachicefál, vagyis a turcsi, lapos orrú fajták hajlamosabbak a tüsszögésre orrjárataik anatómiai szűkülete miatt. A leggyakoribb légzési vagy tüsszögési hajlamú fajták közé tartozik a

Nem szabad megfeledkezni a fordított vagy befelé tüsszögés néven ismert jelenségről sem, amelynek során a kutya általában izgalomra, irritációra vagy gyulladásra reagál, és jellegzetes testtartást vesz fel: nyakát minden egyes lélegzetvételnél kinyújtja, többnyire felfelé, mellkasa, oldala pedig behorpad, de a teste nem remeg az erőlködéstől, mint öklendezésnél. Erről itt olvashatsz bővebben.

 

állatorvos allergia betegség fertőzés kutya tünetek tüsszent tüsszög

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!