hirdetés

Ezt tedd azonnal, ha toklász ment a kutyába!

Szénási Szimonetta

2023. július 20 - Képek: Getty Images Hungary

Tombol a „toklászszezon”, az állatorvosi rendelők sorra osztják meg a riasztóbbnál riasztóbb képeket pórul járt pácienseikről. Lábujjak közé, bőr alá, szembe, fülbe, szájba fúródott kis dárdák okoznak súlyos panaszokat. Mivel minden kutya veszélyben van, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a problémás növényről.

hirdetés

Amit a köznyelvben toklászként emlegetünk, az nem más, mint az egérárpa nevű növény száraz kalászának egy darabja. Zölden teljesen ártalmatlan, ám ahogy elszárad, kis, szúrós darabokra esik szét. Ezeknek a tűhegyes kis nyilaknak az alakja pedig olyan, hogy mozgás hatására folyamatosan egyre mélyebbre furakodnak az áldozat testében. Éppen ez a toklász egyik óriási veszélye! Jellemzően júliusban és augusztusba van a legtöbb baleset.

Nem csak a mancsokba fúrja be magát

A toklász szinte bárhol utat talál magának a kutya testében, ám vannak tipikus helyek, ahol könnyebben megakad. Ilyen a kutya mancsa, főként az ujjak közötti terület, a szemek, a fülek, a száj belseje, illetve a nemi szervek környéke.

Az állatorvosok rendszeresen meg is mutatják a pórul járt ebek képét, hogy ezzel is felhívják a gazdák figyelmét, néha milyen alattomosan bújik meg a betolakodó. Így láttunk már a szemhéj alól kilógó toklászvéget, a kutya foga mellett, az ínybe ágyazódott növényt, és a fülekből is gyakran kell eltávolítani toklászt.

A Dunakeszi Állatkórház tanúságos videót osztott meg közösségi oldalán, bemutatva, honnan kellett kiszedniük toklászt a páciensekből.

Az újpesti Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika egy olyan eb esetét mesélte el, amelynek öt darab toklászt szedtek ki az orrából. Mint a felvételen látszik, igen komoly feladat volt!

Az állatvédők a kóbor vagy elhanyagolt mentettjeik fotóival demonstrálják, hogy ha nem figyelnek az állatra, a toklász könnyen életveszélyes állapotba juttathatja azt. A  debreceni „Együtt az Állatokért” Állatvédő Közhasznú Egyesület Morpheus nevű kutyájából – ahogy fogalmaznak –, „töménytelen mennyiségű” toklászt kellett eltávolítani

A tünetek

A toklász jelenlétének számos jele lehet, attól függően, hova fúródott be a növény. Ezek az alábbiak:

  • sérült, piros bőr
  • duzzanat, váladékozás, gennyezés
  • fejrázás
  • az adott terület állandó nyalogatása
  • vakarózás
  • orrfolyás, tüsszögés
  • sántítás
  • romló egyensúly

Mit tegyél, hogy megóvd kedvencedet?

A legtöbb egészségügyi probléma kapcsán azt hangsúlyozzuk, hogy a legjobb a megelőzés, ám a toklász kapcsán ezt nagyon nehéz kivitelezni, tekintve, hogy rendkívül igénytelen gyomnövény, így szinte mindenhol megél. Ahogy a kertben és a mezőn, úgy a városbeli parkokban, sőt az út mentén, a járdaszigetek repedéseiben is felbukkan.

Így szinte lehetetlen elkerülni. Amit tehetsz, hogy minden egyes séta után alaposan átvizsgálod kedvencedet, ügyelve a már említett, kevésbé szembetűnő testtájakra is. Amint a mellékelt képeken látod, a toklászok nagyon el tudnak bújni. Feltétlenül nézz bele kutyád fülébe, szájába, húzd szét a lábujjait, vizsgáld meg a szemhéját, less bele az orrába. Emellett simítsd át az egész testet, nem észlelsz-e valahol sérülést, duzzanatot, vagy az érintésre nem reagál-e fájdalommal az eb.

Séta után ajánlott átfésülni a kutya bundáját.

Hosszú szőrű fajtáknál ajánlott átkefélni a bundát. Így el tudod távolítani a szőrbe akadt növényi részeket.

Ezt tedd, ha toklász ment a kutyába

Amint a szakemberek is hangsúlyozzák, nem szabad otthon próbálkozni a toklász eltávolításával. Ez sokszor még az állatorvosoknak is kihívást jelent, és nem ritkán csak bódításban, esetenként pedig műtéti úton tudják kiszedni.

A legnagyobb probléma a toklásszal, hogy könnyen beletörik a sebbe, a bent maradt részecske pedig egyre beljebb hatol a testben, további, súlyosbodó problémákat okozva. Nem ritka, hogy az orvosok betokosodott, akár évek óta bent levő toklászrészeket távolítanak el.

A toklász eltávolítását bízd az állatorvosra!

Emiatt jobb, ha szakemberre bízod a helyzet megoldását. Ráadásul a sérülés súlyosságától függően akár további gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

állatorvos műtét növény növények nyár nyári veszélyek toklász toklász ment a kutya orrába

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink