hirdetés

Ha ilyen helyen jártok, kutyád könnyen megsérülhet

Szénási Szimonetta

2024. június 19 - Képek: Az Én Kutyám

Tévedés, hogy csak a mezőn vagy a magas, elburjánzott fűben szedhet össze toklászt kedvenced. Sőt, gyakran a nem megfelelő gyepgondozás a probléma.

hirdetés

A toklász, azaz az egérárpa elszáradt, szétesett termését valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, pláne a kutyatartóknak. Ahogy az állatorvosok, úgy mi is folyamatosan figyelmeztetjük a gazdikat a veszélyre. Ezek a kis nyílhegyek apró méretük ellenére óriási bajt tudnak okozni.

A zöld növény ártalmatlan, ám elszáradva súlyos sérüléseket okozhat / Fotó: Az Én Kutyám

Egyre beljebb fúrja magát

Ugyanis nem elég, hogy beleakad az állat bőrébe, de mozgás hatására egyre beljebb és beljebb fúródik. Minél mélyebbre jut, annál nehezebb eltávolítani, eközben pedig folyamatosan egyre súlyosabb sérülést, valamint fájdalmat okoz a kutyának.

Logikus, hogy a mancsokat meg kell nézni, hiszen járás közben beleléphet a kutya. Ám a toklász ennél sokkal jobban is képes elbújni: az állat fülébe (főleg, ha lógó fülű), a szemhéja alá, a fogínyébe, az orrába is befúródhat, de a végbél és a nemi szervek is sérülhetnek. Sőt, arra is volt példa, hogy egy vizsla felszippantotta a termést, ami eljutott egészen a tüdejébe. Több hét után derült ki, mi okozza a légúti panaszokat; végül endoszkóppal tudták eltávolítani a darabokra esett növényt.

Gyakran fúródik az ujjak közé, de testszerte sebet ejthet az állaton / Fotó: Az Én Kutyám

A fűnyírás sem elég

Ha emiatt úgy döntenél, hogy mostantól kizárólag ápolt, frissen nyírt területekre viszed kedvencedet, figyelmeztetnünk kell: ezeken a helyeken még nagyobb lehet a kockázat. Ugyanis a levágott növény még gyorsabban szárad. Így ha csak levágják, de nem gyűjtik be, majd szállítják el a zöldhulladékot, a toklászveszély nincs elhárítva.

Ugyanezért a kertben, vagy a városban járva sem megoldás, ha egyszerűen csak letéped a növényt. Helyette morzsold szét (így ártalmatlanítva), majd dobd a kukába.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Sose maradjon el a vizit!

A legfontosabb teendő, hogy minden séta után tüzetesen átvizsgálod kedvencedet, az említett testtájakat sem kihagyva. Mivel az egérárpa roppant igénytelen gyom, így a városban, még a betonpadkák mentén is felüti a fejét. Vigyázz, mert te is beviheted a lakásba a növényt az öltözékeden, de még a kint teregetett textíliákon is. A toklász pedig olyan makacs, hogy még mosás után is megtalálhatod a ruhákba akadva.

Hosszabb bundájú kutyák esetén a sétálás utáni fésülködéssel eltávolíthatod a szőrbe akadt, de még be nem fúródott részecskéket. Amennyiben pedig már befúródott toklászt találsz a kutyán, csak akkor próbáld te kihúzni, ha az nincs mélyen! Ha beletöröd, az orvosnak is meg fog gyűlni a baja az eltávolítással.

A séta utáni alapos átvizsgálás a kullancsok felfedezése miatt is elengedhetetlen. Ide kattintva mutatunk egy megdöbbentő képet: itt szinte biztos, hogy nem keresnéd az élősködőt.

kullancs kutyasétáltatás műtét nyár nyári veszélyek séta toklász városi kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!