hirdetés

Toklász: ha így irtod, csak nagyobb bajt csinálsz

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

Tombol a toklász-szezon, a kutyatartók legnagyobb bánatára, hiszen nap mint nap rengeteg kedvenc esik áldozatul ennek a veszélyes növénynek. Sokan emiatt rendületlenül irtják is, ám gyakran nem megfelelő módon. Ezzel pedig csak nagyobb kockázatnak teszik ki az állatokat. Elmondjuk, mire figyelj „gazoláskor”.

hirdetés

Ahogy mi, úgy az állatorvosok is folyamatosan figyelmeztetnek a toklász, azaz az egérárpa elszáradt, majd hegyes darabokra eső kalászának veszélyeire. Ezek a kis nyílhegyek ugyanis befúródnak az állatok bőre alá, a mancsába, a szemébe, a fülébe, az orrába, sőt még a fogínyébe is, fájdalmas sérüléseket okozva. Nem ritkán csak bódításban, esetenként csak műtéti úton távolíthatók el, és ha érzékeny területet sebesített meg, akár maradandó sérüléseket is okozhat. A sebesült a látását vagy a hallását is elveszítheti miatta.

Az egérárpa elszáradt, széthulló kalásza, azaz a toklász súlyos sérüléseket tud okozni.

Minden séta után tedd meg!

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyél négylábúd védelmében! Mint korábban felhívtuk rá a figyelmet, a toklász nem csak a vidéken élők vagy az erdei sétákat kedvelők problémája, hiszen ez a roppant igénytelen gyom városszerte felüti a fejét. Így elkerülni szinte lehetetlen.

Az egyik lényeges teendő, hogy valamennyi séta után vizsgáld át kedvencedet tetőtől talpig, ügyelve a kiemelt testtájakra. Mivel ezek a kis növénydarabok nagyon jól meg tudnak bújni, tényleg legyél alapos! Hosszú szőrű kutyádat pedig fésüld is át, ezzel eltávolíthatod a bundába ragadt toklászokat.

A toklász okozta sebesülés nagyon fájdalmas; minden séta után vizsgáld át kedvencedet!

Irtsd helyesen!

A másik óvintézkedés pedig, ha elkezded kiirtani a környezetedben vagy a séták alkalmával felfedezett növényeket. Ám vigyázz, mert nem elegendő, ha csak letéped! A leszakított növény ugyanis még gyorsabban fog száradni, a sok kis fegyver pedig ott fog lesben várakozni, ahova elhajítottad a gyomot.

Épp ez a helyzet akkor is, ha kertedben vagy a ház előtt az utcán már látszanak a kalászok fűnyíráskor. Helyesen úgy jársz el, ha a lehetőleg gyökerestől kihúzott egérárpát összegyűjtöd, vagy a levágott növényi részeket összegyűjtöd. Beteheted a zöldhulladék gyűjtésére rendszeresített zsákba is.

A toklászsérülés tünetei

Ismételjük el, mik a toklászsérülés főbb tünetei, amikkel azonnal orvoshoz kell vinni az állatot.

  • sérült, piros bőr
  • duzzanat, váladékozás, gennyezés
  • fejrázás
  • az adott terület állandó nyalogatása
  • vakarózás
  • orrfolyás, tüsszögés
  • sántítás
  • romló egyensúly

Azért nem szabad neked megpróbálkozni az eltávolítással, mert a növény könnyen beletörik a sebbe, amit utána még komplikáltabb kiszedni.

Kapcsolódó cikkek

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!