hirdetés

Felkavaró videón látható, hogy miért életmentő az ajtószabály

Molnár Enikő

2024. január 15 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák kíváncsiak és az ösztöneiket követik, ami sajnos nagyon gyakran bajba sodorhatja őket.

hirdetés

Az ebek egyik legvarázslatosabb oldala a kíváncsiságuk. Őszintén megvallva igazán elragadó, hogy egészen idős korukig marad bennük egy egészséges mennyiségű kíváncsiság, és kölyök módjára fedezik fel az újdonságokat (ebből egyébként mi, gazdik is tanulhatnánk egy keveset). De pont ez a felfedezési vágy (a zsákmányszerzési ösztönnel együtt) az, ami könnyedén problémát jelenthet, főleg, ha a gazdi nem tanítja meg az ebnek a legfontosabb szabályokat. A kutyatartók egyik legnagyobb félelme talán az, hogy baleset történik kedvencükkel. Sajnos van, amit nem tudunk kontrollálni, ám van olyan is, amit megelőzhetünk következetes tanítással. Az alábbi videóban több problémának is szemtanúi lehetünk, de az első határ, amit az eb átlép, az a lakás bejárata. Szerencsére túléli a balesetet, de ezt csupán a szerencsének köszönheti a kutya, illetve a gazda is. Elég ijesztő lehet a videó, ezért, ha valaki nem szeretné megnézni, csak pörgesse túl. Nem esik baja az ebnek, de van, akit felkavarhat a jelenet. Annak érdekében, hogy velünk ne történjen ilyen, nagyon fontos minden kutya esetében az ajtószabály megtanítása. Nem azért, hogy minden egyes lépésüket kontrolláljuk, hanem azért, hogy biztonságban tudhassuk kedvencünket.

@sohslick

I shouldve named him Thanos. I got a cat in a frenchbulldog suit. He might be a crackhead. How he just be playing with being unalive #frenchbulldog #fyp #petsoftiktok #pet #car #caraccident #wtf #bmw #imstillalive

♬ original sound - wowzers.

Hogyan tanítsd meg kedvencednek az ajtószabályt?

Viszonylag könnyedén meg lehet tanítani az ebeknek, hogy ne rohanjanak keresztül az ajtón. Erre számos technika létezik, mi most kettőt hoztunk. A cél, hogy az ebnek tudatosuljon, hogy engedély nélkül nem mehet ki az ajtón. A ki-be járós ebeknél megtörténhet, hogy ez a koncepció egy kicsit nehezen tisztul ki, főleg, ha kérdés nélkül kimehetnek a kertbe. Ezért érdemes a kapuajtónál gyakorolni, séták előtt, vagy sétától függetlenül, így azt tudatosítjuk benne, hogy engedély nélkül nem mehet ki a kertkapun, az utcára. Hívhatjuk ezt ajtószabálynak vagy kapuszabálynak, tulajdonképpen ugyan az a lényeg: ne kerüljön bajba az eb, ha nyitva van az ajtó a külvilág felé. Ebben a cikkünkben mutattunk már rá egy jól bevált módszert, amit az alábbi videó foglal össze:

Ül és vár technika

Ez az ajtószabály egyik legismertebb értelmezése, hiszen számos gazdinak ennél több nem is kell. Ezzel a technikával egyértelműsíthetjük a kutya felé, hogy milyen elvárásunk van, amikor egy ajtón megyünk keresztül, együtt, mondjuk egy séta kezdetekor. Ez viszont nem feltétlenül tanítja meg az ebnek, hogy semmiféleképpen ne menjen keresztül a nyitott ajtón, inkább egy etikett számára.

  1. Mielőtt kinyitjuk az ajtót, ültessük le az ebet.
  2. Amikor leült, tegyük rá a kezünket a kilincsre, és nyissuk ki az ajtót. Itt kétféleképpen reagálhat az eb.
  3. Ha nem mozdul az ajtó felé, hanem megtartja az ülő pozícióját, akkor megjutalmazzuk. Ha viszont megindul az ajtó felé, akkor becsukjuk előtte, és nem kap jutalmat.
  4. Ha ügyesen csinálja, leül és ránk figyel, akkor menjünk keresztül az ajtón, együtt. Ehhez köthetünk egy vezényszót is, mondjuk „mehetünk”, vagy „gyerünk”, „oké”, ami nekünk tetszik, és amit még nem használunk máshoz.

Ezeket a lépéseket ismételjük, gyakran, naponta akár többször is. Legyünk konzisztensek, még akkor is, ha fáradtak vagyunk. Ha azt várjuk el kedvencünktől, hogy leüljön, mielőtt átmegyünk egy ajtón, akkor tartassuk be vele. Egy idő után megtanulja az eb, hogy mi a feladata. Van, aki nem leülteti kedvencét, hanem ugyan ezen az alapon megállítja, és azt tanítja meg neki, hogy várjon a „mehet” jelzésre. Vannak, akik egy kicsit tovább viszik a dolgot, és azt is megtanítják kedvencüknek, hogy amikor átmennek az ajtón, akkor rögtön visszanézzen a gazdájára. Mindenkinek kicsit más az elvárása, más, hogy mi az ideális viselkedés, de a leglényegesebb, hogy következesek legyünk a saját szabályainkkal. Az alábbi videón látható, hogy hogyan néz ki a feladat a gyakorlatban:

Láthatatlan határ módszer

Lehet, hogy van olyan kutyus, akinek már az előző megközelítés is elég ahhoz, hogy kérdés nélkül ne menjen ki az ajtón, de az is lehet, hogy néhányuknak egy kicsit máshonnan kell megközelíteni a dolgot. Erre alkalmas a láthatatlan határ módszer, ami mondhatni, az ajtószabály dinamikusabb megközelítése.

Tegyük fel, hogy az utcára vezető ajtót nevezzük ki a határnak. Ehhez egy kicsit módosítanunk kell az alábbi videót, de az alapok ugyan azok. A biztonság kedvéért legyen a kutyánkon póráz, és az elején még olyan időpontban gyakoroljunk, amikor kevés zavaró tényező nehezíti a munkánkat. A láthatatlan határnak az a lényege, hogy automatikussá váljon az ajtó előtti megállás, a gazdi figyelmeztetése nélkül. Ezt nem egy alkalom után fogja megtanulni az eb, ezért érdemes minden nap gyakorolni egy kicsit, amíg el nem sajátítja (és még utána is néha emlékeztetőként).

Az ajtószabály megtanítása elsősorban kedvencünk biztonsága érdekében fontos.

Bár nem része a módszernek, még mielőtt elkezdjük a gyakorlást kedvencünkkel, a tudtára adhatjuk, hogy attól még, mert nyitva van az ajtó, nincs feljogosítva rá, hogy át is menjen rajta. Ezt a fenti, „ültetős” módszerhez hasonlóan érdemes csinálni, csak az ültetés nélkül, illetve fokozatosabban. Odavezetjük az ebet (pórázon) az ajtóhoz, majd, kinyitjuk résnyire az ajtót. Ha nem indul meg, jutalmazzuk, ha megindul, visszacsukjuk az ajtót. Szépen, lassan egyre jobban kinyitjuk az ajtót, mígnem elérünk arra a pontra, hogy vissza tudja magát fogni az eb, és nem próbál keresztülrohanni az ajtón. Már ez is sok koncentrációt igényel számos ebnél, ezért tarthatunk egy kis szünetet, kimehetünk az utcára, hogy kicsit szimatoljon. Ezután visszatérünk a gyakorláshoz.

Lépésről lépésre haladjunk

Amikor még gyakoroljuk, érdemes a kijárathoz tenni egy kötelet, vagy valamit, ami érzékelteti, hogy hol van a határ. Három lépésre lehet bontani a módszert. A hölgy klikkert használ a videóban, ami egy nagyon hasznos eszköz, de anélkül is meg lehet tanítani az ebet. A klikkelést helyettesítsük azzal a szóval, amivel rá szoktunk erősíteni a helyes viselkedésre.

  1. Sétáljunk el a vonalig kedvencünkkel, álljunk meg előtte, és jutalmazzuk, ha a vonalon belül marad. Ezt sokszor meg fogjuk csinálni, hogy ráérezzen.
  2. A következőkben azt kell megértenie az ebnek, hogy akkor is a vonalon belül kell maradnia, ha gazdája keresztülmegy a határon. Ilyenkor egy lépéssel kitoljuk az eddigieket. Elsétálunk a vonalhoz, ha megáll az eb, megjutalmazzuk, és amíg eszi a jutalomfalatot, átlépünk a másik oldalára a vonalnak. Ha bemozdul az eb, akkor lépjünk felé, így kicsit visszatántorodik, vagy kísérjük vissza a vonal jó oldalára, és próbáljuk meg újra. Amikor visszalépett a vonal jó oldalára, megjutalmazzuk. Ha egymás után háromszor elrontja a feladatot, akkor sajnos nem biztos, hogy érti a lényeget. Ilyenkor visszatérünk az első lépéshez.
  3. Nehezítünk a feladaton, és kitoljuk az időt, amíg neki egyedül kell a vonal lakás felőli oldalán maradnia.

A végén teszteljük az ebet. Legyünk érdekesek, de ne hívjuk magunkhoz. Nehezítésképpen használhatunk játékot is. Ne keseredjünk el, ha az első alkalom után még nem profi kedvencünk. Legyünk konzisztensek és szánjunk rá minden nap 5-10 percet. Egy idő után már olyan jól fog menni az ebnek, hogy nem kell minden nap gyakorolni, csak alkalmanként felfrissíteni a tudást.

Az ajtószabály ismerete egy nagyon hasznos készség. Ám a legbiztonságosabb, ha nem adunk lehetőséget a kutyának arra, hogy veszélybe sodorja magát. Bár egyértelmű kijelentés, mégis hangsúlyoznánk, hogy tartsuk a kaput zárva. Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nyitva kell lennie a kapunak huzamosabb ideig, zárjuk el az ebet a lakásba (ilyenkor még a kikötés is elfogadható, arra az időintervallumra, amíg nyitva kell lennie a kapunak), hogy ne is legyen lehetősége kirohanni az utcára.

Az ajtószabály megtanításához jutalmazáson alapuló módszereket hoztunk.Ebben a cikkünkben egy tréner mondja el, hogy milyen előnyei vannak a pozitív módszereknek, a gazdi és a kutya közötti kapcsolatot is figyelembe véve.

ajtószabály biztonság határok kapuszabály kutya biztonsága kutya tanítása szabályok szabályok tanítása tanítás új gyakorlatok tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!