hirdetés

Ezért fontos, hogy séta közben hagyd szaglászni a kutyát

Kövess Péter

2023. november 29 - Képek: Getty Images Hungary

Lehet, hogy neked néha terhes, hogy a kutya lépten-nyomon megáll a séta során, neki viszont nagy szüksége van arra, hogy szabadon tudjon szaglászni.

hirdetés

A macskával ellentétben a kutya számára létfontosságú a rendszeres séta, és nem csak azért, hogy elvégezhesse a dolgát. A szabadban való kalandozás jót tesz az egészségének, segít levezetni a felesleges energiát, illetve lehetővé teszi, hogy megélje természetes ösztöneit. Ehhez pedig szorosan hozzátartozik az is, hogy megálljon szaglászni.

A kutya számára fontos, hogy hagyd a saját orra után menni, és szaglászni

Korlátokat állít a kutya elé, ha nem hagyod szaglászni

„A kutyák szaglászásra születtek. Több ezer éven át tökéletesítették érzékszervi képességeiket, hogy képesek legyenek azokon keresztül megismerni az őket körülvevő világot” – mondja dr. Gabrielle Fadl, a DVM, a Bond Vet egészségügyi igazgatója. Vagyis amikor azt látod, hogy kedvenced séta közben egy fa vagy egy másik kutya körül szimatol,

akkor éppen fontos információkat gyűjt, ami segít neki jobban megérteni környezetét.

A szakember megjegyezte, miközben az emberek alapvetően a látásukra hagyatkoznak, addig a kutyáknak az orruk a domináns érzékszervük. Olyannyira, hogy – bármilyen hihetetlenül is hangzik – egyes vélekedések szerint a szaglásuk akár százezerszer is jobb lehet, mint a mienk.

A kutyának az orra a legfontosabb érzékszerve

Így működik a kutya szaglása

A kifinomult szaglórendszer a kutya orrának több mint felét foglalja el. Amikor az állat belélegzi a levegőt, annak egy része a szaglásért felelős orrkagylóba érkezik. Ez a papírtekercsekre hasonlító csontos szerv a szöveteiben található szaglóreceptorok segítségével felfogja az illatmolekulákat, majd elektromos impulzusokat küld az agynak, hogy elemezze a beérkezett adatokat.

Emellett az orrcimpák kialakítása még kilégzéskor is segíti a szagok összegyűjtését.

Ezért is fordulhat elő, hogy amikor végigmentek a járdán, neked nem tűnik fel az ég világon semmi, kedvenced viszont megáll, mert megcsapja az orrát egy réges-rég elfogyasztott pizzaszelet vagy egy ott korábban áthaladó kutya szaga.

Olyan helyre érdemes vinned, ahol sok szaggal talákozhat

Erre figyelj a sétánál

Dr. Fadl nem győzi hangsúlyozni, fontos, hogy rászánd az időt a sétára, és hagyd a kutyának a szaglászáson keresztül feldolgozni a világot. „A zöld, füves parkok, nagy rétek vagy akár a kertek valóságos földi mennyországot jelentenek számára.”

Ettől azonban még oda kell figyelned rá, hiszen egyes növények vagy rovarok veszélyt jelenthetnek a kutyára, a szaglászás pedig egyes esetekben akár az idegesség vagy a stressz megnyilvánulása is lehet.

 

érzékszervek kutya orr séta szaglászás szaglászni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink