hirdetés

Miért szagolgatják a kutyák egymás fenekét? Egy különleges szervük segítségével jutnak rengeteg információhoz

László Enikő

2022. augusztus 10 - Képek: Getty Images Hungary

Míg a kutyákban és az emberekben sok közös vonás van, ezzel a jellegzetes viselkedéssel, vagyis egymás fenekének szagolgatásával, elválnak útjaink. Ami azonban számunkra kínos, az náluk nemcsak más kutyákkal szembeni megfelelő etikett, hanem a kommunikáció egy igazán csodálatos formája.

hirdetés

Amikor kutyád megszagolja egy másik eb fenekét, nem a legutóbbi végtermék minőségére kíváncsi, hanem az ő élettörténetét olvassa, és az illatán keresztül értesül az újdonságokról. „A kutyák feromonokat választanak ki, speciális mirigyeken keresztül a hátsó felükön és a fülük közelében” – mondja Andrea Y. Tu állatorvos. Az egymásnak ismeretlen kutyák természetüknél fogva tudják, hogy nem szimatolhatják meg egymás fülét, nehogy az idegen kutya félreértse, és megharapja. Dr. Tu szerint tehát egy másik fenekének megszaglászása „az udvarias és nem konfrontatív módja annak, hogy az ebek megismerjék egymást”.

A bűzmirigy szerepe

A fenék különösen lenyűgöző információt közvetít a végbél belsejében elhelyezkedő két kis anális mirigyen vagy zsákon keresztül. Ezt nevezik bűzmirigynek. Minden tasak olaj- és verejtékmirigyeket tartalmaz, és erős szagú vegyületet bocsát ki. Ez a vegyület minden kutyánál olyan jellegzetes, mint egy ujjlenyomat, így amikor egy eb megszagolja ezt a területet, rengeteg lenyűgöző információhoz jut.

A Jacobson-szerv szerepe

A miénkhez képest a kutya szaglása ezerszer, vagy akár százezerszer élesebb. Míg az emberek orrában körülbelül öt-hatmillió szaglóreceptor van, addig a kutyáknál körülbelül 300 millió. Bár az agyuk kisebb, mint a miénk, arányaiban sokkal nagyobb (körülbelül negyvenszer akkora) terület felel a szagfeldolgozásért. Az orrukban egy úgynevezett Jacobson-szerv is található. „Második orrnak” nevezik, az orrüregben található, közel a száj tetejéhez, és a kutya agyának egy teljesen más részéhez van kötve, mint az orr többi része. Ez a csodálatos szerv szerepet játszik a fenékszagolgatásban is. Lehetővé teszi a kutyák számára, hogy felismerjenek és értelmezzenek bizonyos vegyületeket, beleértve a másik eb bűzmirigyében lévőket is.

A Jacobson-szerv kommunikál az agy azon részével, amely a párosodással foglalkozik. A feromonok azonosításával biztosítja a kan és szuka kutyák számára azokat az információkat, amelyekre szükségük van annak megállapításához, hogy az ellenkező nemhez tartozó egyed párosodásra alkalmas-e. Ezenkívül ez a szerv javítja a szaglást, amelyre az újszülött kölyökkutyáknak szüksége van ahhoz, hogy megtalálják az anyatejforrást. A Jacobson-szerv lehetővé teszi a kölykök számára, hogy azonosítsák anyjukat. Ha egy kölyökkutya két szoptató anya közé kerül, akkor ahhoz megy, aki ellette.

A kutya szagérzékelő rendszerének két különálló része – az orr és a Jacobson-szerv – együttműködve olyan finom érzékenységet biztosítanak, amelyet egyik rendszer sem képes egyedül elérni. Amikor a kutya begörbíti az ajkát és kitágítja orrlyukait (hasonlóan a lovakhoz), „beüzemeli” Jacobson-szervét, növeli orrüregének kitettségét az aromás molekuláknak, lényegében egy rendkívül hatékony szaglógéppé válik.

Tehát, amikor kutyád megszagolja a másik fenekét, megismeri annak személyazonosságát, nemét, egészségi állapotát, hangulatát, étrendjét, azt, hogy találkoztak-e már korábban, és még sok mást is. Ezért nyugodtan engedd, hogy ismerkedjen!

bűzmirigy fenék szaglászása jacobson-szerv kutya érzékszervei kutya szaglása miért szaglászás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink