hirdetés

Így óvhatja több ezer ember egészségét egyetlen orr

Gerhát Petra

2023. november 11 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Négylábú társaink szaglószerve elképesztő módon fejlett, a legapróbb eltéréseket is képesek kiszagolni, s ezzel bizony emberi életeket menthetnek.

hirdetés

Ugyan hazánkban a vízminőség európai viszonylatban is egyedülálló, alkalomadtán történhetnek olyan balesetek a csatornákban, amik során fertőzés kerülhet az ivóvízbe. A kevésbé szerencsés orszàgokban kutyákat alkalmaznak a vízminőség vizsgálatára. Egy jól képzett kutya egy csepp szennyvíz kiszagolására is képes több liter vízben.

A kutyák érzik a víz szagán a szennyeződéseket

Egy kutya a szivárgó szennyvíz kiszagolására is képes

A csatornahálózatokat a felszín alá rejtik immár hosszú évtizedek óta annak érdekében, hogy a mindennapi életünket ne akadályozzák. Jó módszer ez nem csak a zökkenőmentes közlekedés biztosítására, védelmet nyújt a csatornahálózatnak, nem mellesleg környezetbarát megoldás is, hiszen a talaj természetes hőszigetelő funkcióját is kihasználja. A számtalan előny mellett azonban van hátránya is annak, ha nem láthatóak a vezetékek, egy esetleges sérülés a csöveken ugyanis nem észlelhető azonnal. S nem csak az elfolyó vízzel lehet ilyenkor probléma, a szivárgó szennyvíz komoly környezetterhelés, az ivóvíz vezetékek repedésein keresztül a vízbe kerülő fertőzésekről nem is beszélve. 

Amerikában komoly hagyománya van a vízkészletek mindennapos őrzésének, a Susquehanna folyó tisztaságára például lassan tíz éve egy kutya ügyel gazdája közreműködésével. 

A vadkacsavadász retriver nem csak a fertőzésé tényét jelzi, de az eredetét is pillanatok alatt megtalálja

Sussey orra igazi detektor

Carol Parenzan 2015 júliusában lett a Susquehanna folyó őrzője, akit egyúttal megbíztak a folyó északi és nyugati ágai közötti vízgyűjtőjének védelmével és egészségi állapotának javításával is. Nem egyedül óvja a folyó vizét, egy rozsdás színű négylábú,  „Little Keeper” Susquehanna, vagy röviden Sussey a társa ebben. A vadkacsavadász retriver hazánkban kevéssé ismert, ám hatékony orrú vadászkutya. A kanadai fajtát kifejezetten a vadkacsavadászatra szelektálva tenyésztették, a hagyományos vélekedés úgy tartja, hogy egy rókafajta és a labrador keresztezéséből születtek az első példányok. Az erősen kétségbevonható eredetmondával ellentétben retriver, labrador és cocker spániel illetve ír szetter és skót juhász felmenőknek köszönheti kialakulását.A vízhez szokott fajta jeles képviselője, Sussey egyaránt képes a szivárgó szeptikus rendszerek, a vízi utak mentén illegálisan elvezetett szennyvizek és a törött csatornacsövek kiszagolására. 

Gazdája komoly munkájának köszönhetően Sussey orra elől semmi nem marad rejtveCarol Parenzen hetente látogatott ki a szennyvíztisztító telepre, hogy hozzon egy kis fiola szennyvizet, amibe aztán belemártott egy vattapamacsot. A szennyezett pamacsot egy kilyukasztott tetővel ellátott kis edénybe helyezte sok másik üres, ugyanolyan kinézetű edényke közé. 

Sussey feladata az volt, hogy megtalálja a szennyvizet – és ez általában 20–40 másodperc alatt sikerült is neki. Ugyanezt beltéren, sok egyéb illatos dolog között. A végső feladat során vödörnyi vizek egyikébe cseppentett a szennyvízből. A jó orrú eb ekkor sem vallott szégyent. 

Erős csapatot alkotunk mi ketten – nyilatkozta Carol, aki civilben környezetmérnök. Jól kiérezzük, ami a lábunk alatt van.

Munkájuk rendkívül fontos

A nyugati kontinensen Amerika-szerte rendszeresen szennyeződnek meg a felszín alatti vizek és az ivóvízhálózat. A szennyvízelvezető rendszerekből vagy illegális módon a természetbe vezetett csatornákból számtalan kórokozó kerülhet a vizekbe, melyek széklettel és veszélyes anyagokkal fertőzhetik meg a vizeket, baktériumokat, vírusokat, és parazitákat juttatva beléjükAz emberekre ártalmas mikororganizmusok jegjobb esetben is gyomorpanaszokkal járó megbetegedéseket okozhatnak. 

Ha kizárólag emberi erőforrást alkalmaznának a szennyeződések felderítésére, az napi több ember és jármű, illetve műszerek használatát tenné szükségessé. A forráshoz pedig valószínűleg még komolyabb kutatómunka során jutnának el. Sussey orra tehát nem csak egy preciz kis műszer, de komoly erőforrásbeli takarékosság egyben. 

amerika baktérium életmentő életmentő kutya fertőzés kutya munkakutya orr szaglás szennyvíz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink