hirdetés

7 jel, ami azt mutatja, hogy a kutyádnak fülfertőzése van

Kövess Péter

2024. március 30 - Képek: Getty Images Hungary

A fülfertőzés az egyik leggyakoribb fertőzéstípus, amellyel a kutyák életük során szembesülnek. Mutatjuk, milyen tünetekről ismerhető fel.

hirdetés

Az, hogy a fülfertőzés ilyen gyakori probléma a kutyák körében, annak is köszönhető, hogy a lehajló, szőrös fül tökéletes táptalajt jelenthet a fertőzést okozó baktériumok, vírusok és gombák számára.

A fülfertőzés gyakori probléma a kutyák körében

A fülfertőzés a kutyák kezelést igénylő betegsége

Bár egyes fajták, mint a basset hound, a beagle és a shar pei, a fülfertőzés szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve, az minden kutyánál előfordulhat. Mivel az ilyen fertőzések általában nem szűnnek meg maguktól, elengedhetetlen az állatorvos felkeresése.

A kezeletlen fülgyulladások gennyes, véres eltömődéseket okozhatnak a hallójáratokban, miközben lázhoz, fájdalomhoz, étvágytalansághoz, sőt halláskárosodáshoz és egyensúlyvesztéshez is vezethetnek.

A fülfertőzés leggyakoribb típusa az otitis externa, vagyis a külsőfül fertőzése. Ez lehet akut vagy krónikus jellegű is – az utóbbi akár 3 hónapig is elhúzódhat, és a kezelés ellenére ismételten visszatérhet.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha kedvenced fülfertőzésben szenved, azt jellemzően az alábbi 7 tünetről ismerheted fel:

  • vörös, gyulladt bőr
  • viszketés (a kutya a mancsával vakarhatja a fülét)
  • élesztőre emlékeztető szag
  • fájdalom
  • a fej remegése
  • a fül váladékozása
  • a bőr kérgesedése vagy varasodása

A tünetek azután jelennek meg, hogy a fülben és szőrzetén túlszaporodnak bizonyos mikroorganizmusok. A fertőzés kockázatát tovább növeli, ha valamilyen idegen anyag, például fű vagy szennyeződés kerül a fülbe.

Állatorvosi kezelést igényel

A fülfertőzés kezelése

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, vannak bizonyos hajlamosítót tényezők, amelyek egyes kutyafajtáknál megnövelhetik a fülfertőzés kialakulásának kockázatát. Ilyen például a lógó fül és a dús fülszőrzet. Emellett vannak olyan tevékenységek is – mint az úszás és az ásás –, amelyek hozzájárulhatnak.

Leggyakoribb tünete a fül dörzsölése, vakarása, illetve az érintésre jelentkező fájdalomérzet.

„Gyanú esetén megvizsgáljuk a halljáratot, amelynek bőre ilyenkor kipirul, és nagyobb mennyiségű, általában sötétebb, bűzös váladékot tartalmaz” – magyarázta a szakember. Az alapos tisztítást követően a fertőzést széles spektrumú fülcseppel érdemes kezelni, de visszatérő fülgyulladás esetén mindenképp mintavétel és rezisztenciavizsgálat szükséges.

A kutyáknál előfordulnak gombás fertőzések is, amelyeknek jellegzetes tünetei a vörös vagy fekete foltok, illetve a szőr kihullása az érintett részen. A témáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

állatorvos fertőzés fülcsepp fülfertőzés fülgyulladás gyulladás kezelés kutya tünetek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink