hirdetés

Íme 4 ok arra, hogy miért rázza a fejét kedvenced

Molnár Enikő

2024. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Számos okot fel lehetne sorolni arra, hogy miért érdemes ismerni kedvencünk testbeszédét, ám az egyik legfontosabb az az egészségük figyelemmel kísérése.

hirdetés

A kutyák nem tudnak beszélni. Kommunikálni, verbálisan kifejezni magukat igen, de sajnos nem fogják szavakkal megfogalmazni, ha van valami problémájuk. Többek közt ezért tűnik úgy, hogy egyik pillanatról a másikra képes kategóriákat romlani az állapotuk. Sajnos bármennyire sokat tanulmányozzuk is őket, még nem tudunk mindent leolvasni csupán a testbeszédükből és a reakcióikból. Ám vannak olyan problémák, amikre néhány mozdulat alapján gyanakodhatunk. Ilyen mozzanat a fej rázása is. Nem az egész testes „lerázásról” beszélünk, hanem arról, amikor egy eb csak a fejét rázza, naponta többször. Ennek meglehet az egészségügyi oka, ezért mindenképp érdemes elmenni állatorvoshoz, hogy pontos diagnózist állíthasson fel, és mihamarabbi segítséget kapjon szeretett négylábúnk.

A fej rázása legjobb esetben egy kis kényelmetlenséget jelent, legrosszabb esetben orvosi beavatkozást igénylő probléma okozza.

Néhány szó a teljes testes „lerázásról”

Említettük, hogy érdemes elkülöníteni ezt a mozzanatot (tehát az egész test „lerázását”) csak a fej rázásától, most ki is fejtjük, hogy miért. Előbbiben nem egészségügyi problémáról van szó, és nem is feltétlenül valami zavaró tényezőről. Ismerős lehet, amikor kedvenced tetőtől talpig, sőt egészen a farka végéig megrázza magát. Kontextustól függően változik a pontos jelentés. Például, ha kutyánk a reggeli nyújtózkodás után rázza meg magát, nem valószínű, hogy mögöttes tartalmat kell keresni. Sőt, nem is arra gondolunk, amikor lerázza magáról a vizet egy kiadós úszás, vagy egy elhalaszthatatlan fürdetés után. Általában a feszültség elhagyását szokták beleolvasni a „lerázásba”, egyfajta önnyugtató mozzanatnak tekintik. (Emellett a kutyák a játék után is gyakran „lerázzák” magukat). Ha stresszesnek, vagy egyszerűen soknak, intenzívnek éli meg a helyzetet az eb, akkor lehet, hogy ehhez folyamodik, mint önszabályozás.

Ha a kutyák a teljes testüket rázzák a fejükkel együtt, akkor ez kapcsolódhat egy jelenséghez, amit „lerázásnak” hívunk. Ez egy technika, amit a kutyák arra használnak, hogy visszaállítsa magát bármilyen feszült vagy stresszes helyzetet követően.

-Nyilatkozta Georgina Ushi Phillips a Daily Paws-nak

Számunkra is ismerős lehet ez a „lerázás”. Néhányan egy vizsga, állásinterjú, vagy csak egy nagyobb esemény előtt ösztönösen lerázzák a kezünket, esetleg tördelik az ujjaikat vagy lóbálják, rángatják a lábunkat…Lehet, hogy ezek nem olyan hatásosak, mint a légzéstechnikák, illetve nem olyan intenzívek, mint a kutyák teljes testes „lerázása”, de van, aki így próbálja nyugtatni magát.

 

Sokszor a felgyülemlett fezsültséget próbálják ezzel levezetni.

4 ok, amiért a kutya a fejét rázza

Tehát az előzőekben megtudtuk, hogy néhány szituációban miért rázzák meg a teljes testüket az ebek, ám arról még nem beszéltünk, hogy mi lehet az oka annak, amikor csak a fejüket rázzák. Míg az előzőnek inkább érzelmi okai voltak, utóbbinak egészségügyi okai lehetnek.

Fülzsír felhalmozódása

Talán az egyik leggyakoribb, és legártatlanabb oka a fejrázásnak, hogy régen volt takarítva az eb füle, és nem tudott rendesen ürülni a fülzsír. Ez elég kényelmetlen lehet, de jó esetben nem fájdalmas, és legtöbb esetben otthon is kezelhető. Fel szoktuk hívni a figyelmet arra, hogy érdemes gyakran ellenőrizni kedvencünk fülét, illetve alkalmanként, helyes technikával kitisztítani. Hogy milyen is az a helyes technika, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, annyit viszont előre elárulunk, hogy nem fülpiszkálót kell használni hozzá.

Fülgyulladás

Sokkal kellemetlenebb, ha kedvencünk füle begyulladt. Míg az előzőt otthon is rendezhetjük, a fülgyulladással meg kell látogatni az állatorvosunkat. Sokszor egy növényi rész (például toklász), vagy valami más, irritáló, vagy sérülést okozó anyag kerül a kutya fülébe, így ezeket sem szabad kizárni. A következő tünetek utalnak arra, hogy fülgyulladással van dolgunk:

  • A fül folyamatos piszkálása. Az eb vakarja a fülét, vagy rázza a fejét, vagy megdönti, jellemzően egy irányba
  • Ha közelebbről szemügyre vesszük az érintett területet, azt láthatjuk, hogy a fül belső része piros, láthatóan gyulladt, irritált
  • Kellemetlen szagú, büdös váladék, általában barna vagy sárga

A fülgyulladás nem játék, és halláskárosodással végződhet, ha nem kezelik megfelelően. Ezért még akkor is érdemes elmenni egy kivizsgálásra, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy gyulladással állunk szemben, de kedvencünk notóriusan piszkálja a fülét. Minél hamarabb kezelés alá veszik, annál kevesebb kellemetlenségen kell keresztülmennie kedvencünknek. A különböző fülgyulladásokról, illetve fülbetegségekről ebben az írásunkban olvashatsz részletesebben.

A probléma oka sokszor a fülben keresendő.

Allergia

A mancs túlzott nyalogatása, kiütések, vakaródzás, hasmenés, fejrázás…ezek mind-mind allergiára utalhatnak. Manapság igen gyakran előkerül a téma, így lehet, hogy sokaknak ez a lehetséges ok egyáltalán nem okozott meglepetést. Mégis fontos megemlíteni, mert nagyon gyakori az ebek körében, és kifejezetten kellemetlen a számukra, az életminőségüket pedig erősen befolyásolhatja. Részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz a kutyák allergiájáról, illetve arról, hogy hogyan lehet kezelni.

Neurológiai elváltozás

A fej tartása neurológiai elváltozásokat is indikálhat. A fej elbillentése (látszólag szándék nélkül), vagy rázása, esetleg lógatása, illetve megtámasztása neurológiai problémára utalhat. Ezeket egyensúlyvesztés, furcsa járás és még számos más tünet is kísérhetni. A neurológiai elváltozás itt inkább egy ernyőfogalom, és minden érintett kutyánál egy kicsit máshogy jelentkezhet. Nem olyan mindennapi, mint az előző okok, de érdemes tudni erről is.

A legutolsó ok elég ijesztő lehet a legtöbb gazdi számára. Bár nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, sajnos ez is egy lehetőség, ezért jobb, ha utánaolvasunk. A neurológiai problémára (is) utaló fejtartásról, a fejlógatásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

allergia fej rázása fülgyulladás fülzsír felhalmozódás kutya a fejét rázza lerázás neurológiai elváltozás stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink