hirdetés

Milyen sűrűn kell megfürdetni a kutyát? Az állatorvos válaszol

Kövess Péter

2023. szeptember 28 - Forrás: Getty Images Hungary

Az gyönyörűen fénylő, ápolt bunda igazán szép látvány, és a kutyus egészségi állapotáról is árulkodik. De ha így szeretnénk látni kedvencünket, ahhoz valóban szükség van rendszeres fürdetésre? Árt az egészségének, ha túlzásba visszük? Állatorvost kérdeztünk a témában.

hirdetés

A fürdetés mind a kutya, mind a gazdi számára stresszes tud lenni. Általában egyik félnek sem fűlik a foga hozzá (ráadásul nagy rumlival jár). Sok kutyatulajdonos ennek ellenére rendszeresen sort kerít rá.

Sok kutya rosszul viseli a fürdetést

A kutya számára nem létszükséglet a fürdetés

Dr. Bodó Andrea állatorvos azt mondja, bárki, bármit gondol, a kutya alapvetően nem igényel fürdetést. Legfeljebb akkor, ha szennyeződik a szőre vagy bőrgyógyászati kezelésre szorul.

Természetes vizekben nyugodtan fürödhet, de a rendszeres, samponos fürdetés felesleges, sőt akár ártalmas is lehet. A gazdik sokszor emberi samponokat, tusfürdőket használnak hozzá, amelyek kiszáríthatják a kutya bőrét, illetve viszketést és gyulladást okozhatnak.

A kutyakozmetikákban legalább kutyasamponnal végzik a fürdetést, de egy egészséges kutya esetében ezt is feleslegesnek tartom.

A kutya fürdetése inkább neked fontos

Más állatorvosok szintén azon az állásponton vannak, hogy egy egészséges kutyát nincs értelme megfürdetni, feltéve, hogy nem koszos vagy nincs kellemetlen szaga. Gondolj csak a vad kutyákra: ők egyáltalán nem fürdenek, sampont pedig végképp nem használnak.

Szakemberek szerint a gazdik gyakran azért fürdetik a kelleténél többet a kutyát, mert nem akarják, hogy a kinti játék után bepiszkolja a lakást. Amíg az állatnak nincs valamilyen specifikus egészségügyi problémája, valószínűleg nem származik belőle kár.

Ha viszont a kutya bőrbetegségben vagy allergiában szenved, a fürdetés előtt mindenképp ki kell kérni az állatorvos tanácsát.

Baktériumfertőzés vagy korpásodás esetén az állatorvos kifejezetten javasolhatja a fürdetést, amelyhez gyógyszeres kondicionálót írhat fel.

A vonatkozó szabályok betartásával természetes vizekben nyugodtan fürödhet

A kutya szőrének átkefélése valóban hasznos

A kutya önállóan is ápolja magát, ami elősegíti a szőrtüszők növekedését és támogatja bőre egészségét, ettől független hasznos lehet időnként átkefélned kedvenced szőrét: így megszabadulhatsz a hulló szőrszálaktól, eltávolíthatod a toklászokat, bogáncsokat és vérszívókat, gátat szabhatsz a kellemetlen szagok kialakulásának, illetve

megakadályozhatod a fájdalmas szőrcsomók kialakulását.

A gyakorlat olyan szempontból is hasznos, hogy megkönnyíti a kutya számára nehezen hozzáférhető területek – például a mellkas és a farok – tisztán tartását, valamint lehetőséget ad a bőrfelület alatt esetlegesen előforduló dudorok, csomók észlelésére, amelyek beavatkozást igényelhetnek.

fürdés fürdetés kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink